11
Fotogalerie

Podzimní proměny přísavníku: ať vám neutečou!

Sledujete okolní přírodu, jak se s příchodem podzimu den ode dne razantně mění? Zelené listí se barví a září do dálky pestrými odstíny žluté, oranžové a červené. Takováto nádherná podívaná se nám každoročně naskytne nějakou dobu předtím, než listí ze stromů opadá. 

Nenechte si ji ujít stejně jako jeden ze studentů univerzity v Cambridgi ve Velké Británii, dvacetiletý Casey Swerner, který na fotografii zachytil podobu svého ubytování (New Court, kolej svatého Jana) 11. října a následně 6. listopadu. 

prisavnik.jpg
Pokud se přísavník nechá růst bez omezení, dokáže postupně zakrýt třeba i okno 

Podívejte se, jak se během čtyř podzimních týdnů změnila budova, v níž má svůj pokoj, v jehož okně sedí. Celé kouzlo způsobil přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia), známý také jako loubinec či lidově psí víno. Tato úžasná popínavá liána se umí díky svým drobným přísavkám přichytit k jakémukoliv materiálu. 

prisavnik_1.jpgprisavnik_2.jpg
Starší plot i masivní brána snadno získají jemnější a zajímavější vzhled 

prisavnik_3.jpgprisavnik_4.jpg
Velmi působivá je kominace zcela porostlé zdi, z níž vystupují okrasné předměty • Přísavky se tvarově podobají těm, jaké mají žabky 
 
prisavnik_5.jpgprisavnik_6.jpg
Pokud bojujete s nepěknou zdí, nechte ji zarůst
prisavnik_10.jpgprisavnik_11.jpg
Na plodech si pochutnají ptáci, pro člověka jsou slabě jedovaté (nebezpečí otravy však nehrozí pro jejich nepříjemnou chuť)
prisavnik_7.jpgprisavnik_8.jpg 
Přísavníky vypadají skvěle i během sezony, kdy dávají domům svěží vzhled 

Přísavníky se stávají nepřehlédnutelnými pávě na podzim, kdy mezi jejich barvami hýřícími listy můžete objevit i tmavě modré bobule – plody, které se podobají hroznům. Přísavník pětilistý dorůstá do výšky kolem deseti až dvaceti metrů a spolehlivě pokryje zdi, sloupy, kmeny stromů či pergoly.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud