vytisknout velikost písma Podzimní proměny přísavníku: ať vám neutečou!

Sledujete okolní přírodu, jak se s příchodem podzimu den ode dne razantně mění? Zelené listí se barví a září do dálky pestrými odstíny žluté, oranžové a červené. Takováto nádherná podívaná se nám každoročně naskytne nějakou dobu předtím, než listí ze stromů opadá. 

Nenechte si ji ujít stejně jako jeden ze studentů univerzity v Cambridgi ve Velké Británii, dvacetiletý Casey Swerner, který na fotografii zachytil podobu svého ubytování (New Court, kolej svatého Jana) 11. října a následně 6. listopadu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud se přísavník nechá růst bez omezení, dokáže postupně zakrýt třeba i okno 

Podívejte se, jak se během čtyř podzimních týdnů změnila budova, v níž má svůj pokoj, v jehož okně sedí. Celé kouzlo způsobil přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia), známý také jako loubinec či lidově psí víno. Tato úžasná popínavá liána se umí díky svým drobným přísavkám přichytit k jakémukoliv materiálu. 

Přísavníky se stávají nepřehlédnutelnými pávě na podzim, kdy mezi jejich barvami hýřícími listy můžete objevit i tmavě modré bobule – plody, které se podobají hroznům. Přísavník pětilistý dorůstá do výšky kolem deseti až dvaceti metrů a spolehlivě pokryje zdi, sloupy, kmeny stromů či pergoly.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |