vytisknout velikost písma Podzimní proměny přísavníku: ať vám neutečou!

Sledujete okolní přírodu, jak se s příchodem podzimu den ode dne razantně mění? Zelené listí se barví a září do dálky pestrými odstíny žluté, oranžové a červené. Takováto nádherná podívaná se nám každoročně naskytne nějakou dobu předtím, než listí ze stromů opadá. 

Nenechte si ji ujít stejně jako jeden ze studentů univerzity v Cambridgi ve Velké Británii, dvacetiletý Casey Swerner, který na fotografii zachytil podobu svého ubytování (New Court, kolej svatého Jana) 11. října a následně 6. listopadu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud se přísavník nechá růst bez omezení, dokáže postupně zakrýt třeba i okno 

Podívejte se, jak se během čtyř podzimních týdnů změnila budova, v níž má svůj pokoj, v jehož okně sedí. Celé kouzlo způsobil přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia), známý také jako loubinec či lidově psí víno. Tato úžasná popínavá liána se umí díky svým drobným přísavkám přichytit k jakémukoliv materiálu. 

Přísavníky se stávají nepřehlédnutelnými pávě na podzim, kdy mezi jejich barvami hýřícími listy můžete objevit i tmavě modré bobule – plody, které se podobají hroznům. Přísavník pětilistý dorůstá do výšky kolem deseti až dvaceti metrů a spolehlivě pokryje zdi, sloupy, kmeny stromů či pergoly.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |