vytisknout velikost písma Podzimní proměny přísavníku: ať vám neutečou!

Sledujete okolní přírodu, jak se s příchodem podzimu den ode dne razantně mění? Zelené listí se barví a září do dálky pestrými odstíny žluté, oranžové a červené. Takováto nádherná podívaná se nám každoročně naskytne nějakou dobu předtím, než listí ze stromů opadá. 

Nenechte si ji ujít stejně jako jeden ze studentů univerzity v Cambridgi ve Velké Británii, dvacetiletý Casey Swerner, který na fotografii zachytil podobu svého ubytování (New Court, kolej svatého Jana) 11. října a následně 6. listopadu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud se přísavník nechá růst bez omezení, dokáže postupně zakrýt třeba i okno 

Podívejte se, jak se během čtyř podzimních týdnů změnila budova, v níž má svůj pokoj, v jehož okně sedí. Celé kouzlo způsobil přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia), známý také jako loubinec či lidově psí víno. Tato úžasná popínavá liána se umí díky svým drobným přísavkám přichytit k jakémukoliv materiálu. 

Přísavníky se stávají nepřehlédnutelnými pávě na podzim, kdy mezi jejich barvami hýřícími listy můžete objevit i tmavě modré bobule – plody, které se podobají hroznům. Přísavník pětilistý dorůstá do výšky kolem deseti až dvaceti metrů a spolehlivě pokryje zdi, sloupy, kmeny stromů či pergoly.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |