vytisknout velikost písma Podzimní krása japonských javorů přináší barevnost

Japonské javory jsou ozdobou zahrady, jejichž listy jemné jako motýlí křídla mění barvu po celé vegetační období a nejkrásnější jsou na podzim. Poradíme, jak se o ně starat.

V zahradě se uplatní zejména jako solitéry

Když se řekne javor, člověk si představí vzrostlý strom. Japonské javory však můžete pěstovat buďto v nádobě na terase či balkoně, nebo je můžete vysadit přímo do zahrady, pak však budou potřebovat speciální péči. V tomto článku se věnujeme pěstování přímo na zahradě. Pokud vás zajímá pěstování japonských javorů v nádobách, čtěte zde. 

Krása až oči přecházejí

Japonské javory jsou atraktivní svými ohnivě červenými listy, zejména na podzim. Vybarvení listů je ovlivněno i počasím během pozdního léta a podzimu, proto nemusí být intenzita zbarvení každý rok stejná. Nejlépe se listy vybarvují, pokud je podzim slunečný, ale chladnější.

Japonské javory samozřejmě nejlépe vyniknou v zahradě japonského stylu, ale mají své místo i v moderní zahradě. Dobře se jim daří v blízkosti jezírka a rostlin s podobnými nároky na stanoviště. Mezi ně patří japonské azalky, rododendrony, některé druhy bambusů a většina okrasných trav. Vždy však musí mít okolo sebe dostatek prostoru.

Japonské javory pěstované v nádobách

Japonské javory pěstované v nádobách

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |