vytisknout velikost písma Podzimní krása japonských javorů přináší barevnost

Japonské javory jsou ozdobou zahrady, jejichž listy jemné jako motýlí křídla mění barvu po celé vegetační období a nejkrásnější jsou na podzim. Poradíme, jak se o ně starat.

V zahradě se uplatní zejména jako solitéry

Když se řekne javor, člověk si představí vzrostlý strom. Japonské javory však můžete pěstovat buďto v nádobě na terase či balkoně, nebo je můžete vysadit přímo do zahrady, pak však budou potřebovat speciální péči. V tomto článku se věnujeme pěstování přímo na zahradě. Pokud vás zajímá pěstování japonských javorů v nádobách, čtěte zde. 

Krása až oči přecházejí

Japonské javory jsou atraktivní svými ohnivě červenými listy, zejména na podzim. Vybarvení listů je ovlivněno i počasím během pozdního léta a podzimu, proto nemusí být intenzita zbarvení každý rok stejná. Nejlépe se listy vybarvují, pokud je podzim slunečný, ale chladnější.

Japonské javory samozřejmě nejlépe vyniknou v zahradě japonského stylu, ale mají své místo i v moderní zahradě. Dobře se jim daří v blízkosti jezírka a rostlin s podobnými nároky na stanoviště. Mezi ně patří japonské azalky, rododendrony, některé druhy bambusů a většina okrasných trav. Vždy však musí mít okolo sebe dostatek prostoru.

Japonské javory pěstované v nádobách

Japonské javory pěstované v nádobách

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |