vytisknout velikost písma Podzimní Flora Olomouc 2012: soutěž o vstupenky

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc 2012. Zúčastněte se naší soutěže a získejte vstupenky.

Největší akce svého druhu v ČR se uskuteční ve dnech 11. až 14. října na Výstavišti Flora Olomouc – v pavilonech E, G, H, montované hale S a na volných plochách parkového areálu výstaviště ve Smetanových sadech. Brány výstavy budou otevřeny denně od 9.00 do 18.00 hodin, poslední den výstavy do 17.00 hodin.

Vůně a chutě podzimu

V pestrobarevné a voňavé hlavní expozici s názvem Hravý podzim, kterou najdete v pavilonu G, se pod záštitou Ovocnářské unie České republiky a Zelinářské unie Čech a Moravy představí nejlepší domácí producenti ovoce a zeleniny. Součástí expozice bude tradiční soutěž floristů v aranžování květin, tentokrát na ryze podzimní téma – Drak.

Klepněte pro větší obrázek

Společnou přehlídku zejména krajových odrůd ovoce a různých druhů zelenin, obohacenou o včelařské produkty a zahrádkářskou poradnu, připravují v pavilonu H pro návštěvníky podzimní Flory i členové Českého zahrádkářského svazu.

V hlavní roli tykve 

Expozici doplní velká přehlídka typických plodů podzimu – tykví nejrůznějších velikostí, tvarů či barev. Milovníci podzimních lesů určitě ocení výstavku hub s mykologickou poradnou. Specifiku podzimní Flory, ovocným školkařským výpěstkům, vyhradí pořadatelé venkovní plochy areálu výstaviště u pavilonu G.

Klepněte pro větší obrázek

Soutěžit se bude nejen v aranžování květin, ale také o nejlépe řešenou expozici, nejlepší výpěstek nebo kolekci odrůd. Nejmenší návštěvníci se mohou zapojit do výtvarné soutěže O nejhezčí zeleninovou loutku.

Jak už napovídá sám název, soutěž připravila Zelinářská unie Čech a Moravy, na jejíž stánek mohou děti po celý čtvrtek 11. října a v pátek 12. října do 15.00 hodin přinášet soutěžní exponáty (více informací se dozvíte na telefonním čísle 585 726 257). 

Klepněte pro větší obrázek

Chybět nebude dobré jídlo a kvalitní pití

Přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní sedmnáctý ročník festivalu gastronomie a nápojů Olima, probíhající v pavilonu E. Milovníci dobrého a zdravého jídla se mohou těšit na kvalitní produkci domácích potravinářských firem či regionálních specialit včetně výrobků oceněných titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.

V prostorách haly S se uskuteční Dny moravských vín, jejichž součástí budou i každodenní ochutnávky vín z jednotlivých moravských podoblastí. Nenechte si ujít ani kuchařské a cukrářské klání studentů středních odborných škol a soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt.

Klepněte pro větší obrázek

Tradiční zahradnické trhy

Zahrádkáře, chalupáře a kutily určitě zaujmou prodejní zahradnické trhy na venkovních plochách výstaviště s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných i ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

Volné chvíle si návštěvníci budou moci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora, které jim budou otevřeny zdarma, či zábavným doprovodným programem s hudbou, nabídkou moravských vín a dobrého burčáku.

Klepněte pro větší obrázek

Oslavy lesa pro děti i dospělé

V sobotu 13. října od 10.00 do 16.00 hodin v Rudolfově aleji obohatí doprovodný program Oslavy lesa na Floře. Cílem této akce je přiblížit jak malým, tak i velkým návštěvníkům bohatství olomouckých lesů, práci lesníků či ochranu přírody.

Chybět nebude spousta her a soutěží o ceny, poradny, vystoupení sokolníků, kynologů, loveckých trubačů, ukázek prací v lese, řezbářských a truhlářských dovedností a v neposlední řadě také nabídka lahůdek myslivecké kuchyně. Vstup je zdarma.

Za kolik na podzimní Floru?

Výstava je přístupná každý den od 9.00 do 18.00 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) 80 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 40 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti) činí 210 Kč.

Zdarma mají vstup na výstavu děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a stejně tak ZTP–P. Speciální sleva je určena pro školní výpravy: vstupné pro žáky a studenty v doprovodu pedagoga v počtu nejméně 10 osob činí 15 Kč.

Klepněte pro větší obrázek

Soutěžte s námi o vstupenky

Vstupenky na Floru Olomouc vyhrají nejrychlejší z vás, kteří nám napíší správnou odpověď na soutěžní otázku týkající se přezimování balkonových rostlin: Jakými dvěma způsoby lze ušetřit peníze za vytápění zimních stanovišť přenosných rostlin? Nápovědu najdete v článku Říjnová péče o rostliny.

Své odpovědi posílejte na adresu hradova@mf.cz do úterý 9. října 2012. Do předmětu zprávy je nutné napsat heslo SOUTĚŽ. Odpovědi neoznačené uvedeným heslem stejně jako odpovědi bez úplné adresy trvalého bydliště soutěžícího nebudou do soutěže zařazeny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |