vytisknout velikost písma Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Při výběru odrůdy ovocného stromu se často zapomíná na podstatný detail – na jakou podnož je odrůda naroubovaná. Právě podnož je to, co nejvíc ovlivňuje množství a kvalitu sklizně.
Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Co je podnož?

Podnož je stromek vypěstovaný ze semene nebo rozmnožený vegetativní cestou. Každá má jiné vlastnosti. Semenáče mají výkonnější kořenový systém, ale nikdy předem nevíme, co nám ze zasazeného semene vyroste a jaké pak budou vlastnosti daného stromu. Proč? Z genetického pohledu si příroda dělá, co chce. Každý semenáč je jiný, některý začne plodit dříve a jiný později a kromě toho si jeden vyroste do výšky a druhý zůstane nízký. Proto se pro další množení vždy vybere ten, který má nejvíce „vyhovujících“ vlastností.

Jednou z nich je bohatý kořenový systém, jenž určuje stabilitu stromu v půdě, stará se o výživu a v neposlední řadě je schopen růst i v půdě horší kvality. Obecně platí, že podnože vypěstované ze semene jsou převážně silně rostoucí, naopak vegetativně množené jsou slabého až středního vzrůstu. Podnož plní tedy funkci jakéhosi zprostředkovatele mezi půdou a naroubovanou odrůdou.

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |