vytisknout velikost písma Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Při výběru odrůdy ovocného stromu se často zapomíná na podstatný detail – na jakou podnož je odrůda naroubovaná. Právě podnož je to, co nejvíc ovlivňuje množství a kvalitu sklizně.
Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Co je podnož?

Podnož je stromek vypěstovaný ze semene nebo rozmnožený vegetativní cestou. Každá má jiné vlastnosti. Semenáče mají výkonnější kořenový systém, ale nikdy předem nevíme, co nám ze zasazeného semene vyroste a jaké pak budou vlastnosti daného stromu. Proč? Z genetického pohledu si příroda dělá, co chce. Každý semenáč je jiný, některý začne plodit dříve a jiný později a kromě toho si jeden vyroste do výšky a druhý zůstane nízký. Proto se pro další množení vždy vybere ten, který má nejvíce „vyhovujících“ vlastností.

Jednou z nich je bohatý kořenový systém, jenž určuje stabilitu stromu v půdě, stará se o výživu a v neposlední řadě je schopen růst i v půdě horší kvality. Obecně platí, že podnože vypěstované ze semene jsou převážně silně rostoucí, naopak vegetativně množené jsou slabého až středního vzrůstu. Podnož plní tedy funkci jakéhosi zprostředkovatele mezi půdou a naroubovanou odrůdou.

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |