vytisknout velikost písma Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Při výběru odrůdy ovocného stromu se často zapomíná na podstatný detail – na jakou podnož je odrůda naroubovaná. Právě podnož je to, co nejvíc ovlivňuje množství a kvalitu sklizně.
Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Co je podnož?

Podnož je stromek vypěstovaný ze semene nebo rozmnožený vegetativní cestou. Každá má jiné vlastnosti. Semenáče mají výkonnější kořenový systém, ale nikdy předem nevíme, co nám ze zasazeného semene vyroste a jaké pak budou vlastnosti daného stromu. Proč? Z genetického pohledu si příroda dělá, co chce. Každý semenáč je jiný, některý začne plodit dříve a jiný později a kromě toho si jeden vyroste do výšky a druhý zůstane nízký. Proto se pro další množení vždy vybere ten, který má nejvíce „vyhovujících“ vlastností.

Jednou z nich je bohatý kořenový systém, jenž určuje stabilitu stromu v půdě, stará se o výživu a v neposlední řadě je schopen růst i v půdě horší kvality. Obecně platí, že podnože vypěstované ze semene jsou převážně silně rostoucí, naopak vegetativně množené jsou slabého až středního vzrůstu. Podnož plní tedy funkci jakéhosi zprostředkovatele mezi půdou a naroubovanou odrůdou.

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |