vytisknout velikost písma Podle kompostu poznáš zahrádkáře

Kultura národa se pozná podle toho, jak zvládá likvidovat zbytky svých činností a zda je dokáže zpětně zužitkovat. Stejně tak se pozná dobrý zahrádkář od špatného – podle kompostu.
Podle kompostu poznáš zahrádkáře

Špatný zahrádkář plýtvá bohatstvím nás všech, když využívá kompost jako skládky, na níž odloží téměř vše. Ekologický, a tedy čistý kvalitní materiál lze získat jen přírodní cestou za přítomnosti živých organismů – půdních bakterií. Ty se podílejí na rozkladném procesu. K tomu je však zapotřebí vytvořit podmínky, z nichž jmenujme alespoň nejzákladnější: materiály vhodné ke kompostování a způsob kompostování.

Žádné plasty

Nejcennější biohmotou pro získání kompostové zeminy jsou zbytky rostlinného původu (zbytky rostlin, tráva, listí, sláma), odpady živočišného původu vyjma fekálií (chlévský, králičí či drůbeží hnůj) a ostatní komponenty. Do nich řadíme vyvezenou pařeništní zeminu, piliny, dřevěný popel, písek či nehašené vápno.

Klepněte pro větší obrázek

Zásadně sem však nepatří čerstvě vykopaný oddenkatý plevel (svlačec, bršlice kozí noha, pýr), jehož zužitkování je možné buď po předchozím usušení, či ve formě kvašených hnojivých roztoků. Také dřevnaté a snadno kořeňující části rostlin (bez černý, planá růže) nemohou být kompostovány přímo, ale jen po předchozí úpravě v zahradním drtiči. Z hlediska hygieny není vhodné kompostovat napadené části rostlin, kožky či jiné zbytky živočišného původu. Výjimku tvoří kosti, které jsou upotřebitelné pouze mleté, ale i tehdy musí projít zracím procesem.

Naprosto znehodnocujícím materiálem jsou chemikálie, plastické hmoty, textilie a papír a neměly by se v kompostě nikdy objevit. K jejich likvidaci jsou výhradně určeny kontejnery na tříděný odpad.

Stroje ušetří námahu

Způsob kompostování rozlišujeme podle toho, jaký materiál máme k dispozici a k jakému účelu jej budeme následně používat. Klasické „hromady“ kompostů nenávratně mizí díky zahradním drtičům, štěpkovačům a kompostérům. Strojní zařízení poskytují možnost rychlého zpracování těžko využitelného odpadu.

Klepněte pro větší obrázek
Plastový kompostér

Štěpkovače slouží ke zpracování dřevního odpadu na hrubou drť různé velikosti podle nastavení stroje. Výsledný produkt je vhodný k mulčování, případně dalšímu zpracování na drtičích. Většinou se tato investice vyplatí jen v případě, máme-li větší spotřebu mulčovacího materiálu a blízký zdroj odpadu pilařské výroby. V zahrádkářské praxi jsou rozšířenější drtiče schopné zpracovat kůru, zbytky rostlin i drobnější větve až do průměru 4 cm. Takto zpracovaný odpad je pak využitelný jak pro mulčování tak pro kompostování.

Klepněte pro větší obrázek
Drtič větví

Samostatnou kapitolou zůstávají kompostéry, které trh nabízí v různých provedeních a velikostech. Jsou snadno přemístitelné., kladem je i čistota a úpravnost okolí. Vynikající podmínky pro kompostování splňují uzavřené kompostéry a termokompostéry. Nekladou si žádné nároky na údržbu, jejich použití omezuje fyzickou námahu spojenou s přehazováním kompostu a lze z nichž získat kvalitní biohumus za poměrně krátkou dobu. Na trhu je dobrý pomocník - urychlovač kompostů, který do tří měsíců vyrobí kvalitní biohumus.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |