Podlahy: jak je udržovat

Podlahy: jak je udržovat

Podlaha je v běžném provozu nejzatěžovanější součástí domácnosti, proto je nutné věnovat její údržbě náležitou pozornost.

Vlivy, které na podlahu působí, jsou různé: chemické např. v kuchyni nebo při stavebních pracích, mechanické apod. Podlahu je proto nutné udržovat průběžně, nestačí spoléhat na její odolnost nebo kvalitu původního ošetření. Musíme přitom brát ohled na materiál podlahoviny a také na provoz, který se na ní odehrává, tedy abychom si uvědomili, před čím budeme podlahu chránit.

První ošetření podlahy

Pokud provádíme první čištění nové podlahy např. po dokončení stavebních prací, půjde nám napřed o odstranění prachu a montážních nečistot, které způsobují zvýšenou prašnost a opotřebení podlahy. Zejména prachové částice se zrnitou strukturou způsobují mechanické poškození povrchu podlahy a zvyšují její prašnost. Může dojít také k usazování nečistot v pórech podlahoviny a čištění je pak obtížné a neúčinné.

Prvním krokem bude volba vhodného čisticího prostředku, kterým podlahu budeme mýt. Pro dřevěné, korkové nebo laminátové podlahy po předchozím odstranění hrubých nečistot můžeme použít čisticí vhodný prostředek (např. Cleanclou), který smícháme s vodou ananeseme mopem na podlahu. Po desetiminutovém působení podlahu vytřeme čistou vodou. Podobně postupujeme v případě linoleové podlahy, K tomuto čištění použijeme např. Aktivní čistící přípravek R 280 nebo CC-Základní čistící přípravek zředěný vodou v poměru 1:5 až 1:10. Čistící roztok nanášíme pravidelně na podlahu a po asi deseti minutách působení celou plochu vykartáčujeme. I v tomto případě pak celou plochu zneutralizujeme čistou vodou.

Důležitý je hladký povrch

Abychom do budoucna podlahu připravili na běžný provoz a další pravidelné čištěná, je vhodné ošetřit spáry v jejím povrchu, které impregnujeme vhodným prostředkem (prolaminátové podlahy, lakované dřevěné podlahy a lakované korkové podlahy je vhodný např. CC-Přípravek na impregnaci spár). Toto opatření chrání podlahu před nabobtnáním v oblasti spojů, které způsobuje vlhkost.

U porézních podlah (např. kámen, betonové podlahy, samonivelační cementové potěry) se povrch následně napustí impregnačním nátěrem. Tím se zaplní póry v podlaze a odstraní se nasákavost.

Běžná údržba

Kromě prvního ošetření je pro zachování estetických i funkčních vlastností podlahy nutné pravidelné čištění, které spočívá hlavně v odstranění ulpívajících nečistot z povrchu. Kombinujeme aktivní čisticí prostředky, které podlahu důkladně vyčistí s ošetřovacími čistícími prostředky, které současně s výborným čistícím efektem umí ještě doplňovat konzervační látky a ošetřovací složky do ochranné vrstvy vytvořené na podlaze při prvotním ošetření. Pravidelné čištění, prováděné pomocí aktivních a ošetřovacích čistících prostředků, výrazně prodlouží životnost podlahy.

Pravidelné základní ošetření

Povrchová úprava všech podlah podléhá opotřebení vlivem přirozeného zatěžování. Proto je potřebné opakovaně provádět základní ošetření. Běžně zatížené podlahy v obývacích místnostech a ložnicích stačí ošetřovat jednou za tři měsíce. Silně zatížené podlahy vyžadují ošetřování měsíčně. Při tomto čištění je třeba odstranit ochranné vrstvy, tvrdošíjné nečistoty a jiné usazeniny, které narušují vzhled povrchu.

Při základním čištění linoleových podlah můžeme použít např. CC-Základní čistící přípravek R v koncentraci 1:5 s vodou. Roztok se nanáší na podlahu a po asi 10 až 15 minutách působení celou plochu intenzivně vydrhneme kartáčem. Rozpuštěné nečistoty se odstraňují savými hadry a celou plochu následně zneutralizujeme velkým množstvím čisté teplé vody. Potom musí opět následovat ošetření povrchu jako při běžné údržbě.

Tvrdošíjné skvrny a rýhy od gumových podpatků, které není možno odstranit při běžném čištění a ošetřování, odstraníte univerzálním přípravkem na odstranění skvrn CC-Elatex za pomoci hadříku.

Držet se správných informací

Vzhledem k množství typů podlah a prostředků k jejich údržbě, nelze na malé ploše všechny vyjmenovat a popsat. Obecně pro péči o podlahy platí, že je třeba vždy od dodavatele podlah získat návod na ošetřování a čištění (a také jej dodržovat). Různé druhy a typy čistících prostředků se nesmí kombinovat a zejména platí, že nelze doporučené čistící prostředky nahradit různými „univerzálními“ saponáty.

Doporučujeme

Články odjinud