Podařil se vědcům zázrak? Rostlina plodí peníze!

Holandským šlechtitelům, jejichž tým pracoval v utajení několik let, se podařil přímo husarský kousek: postupným křížením vdechli život nové užitkové rostlině, která plodí místo klasických plodů eurobankovky.

Podle profesora Arnona van Ostaijena, vedoucího výzkumu, zůstává však jeho tým i přes několikaletou práci teprve na začátku.

„Zatím bohužel nejsme schopni ovlivnit více než první úrodu. Rostlina s pracovním názvem  Europlantaardige plodí eurobankovky jen poprvé, veškerá další úroda má už klasický vzhled bobulí,“ vysvětluje van Ostaijen. O jaké plody se ale konkrétně jedná, vědci dosud nezveřejnili, stejně jako jména druhů, z nichž rostlinu vyšlechtili. 

penize_3.jpg

Na tiskové konferenci, která proběhla na akademické půdě univerzity ve Wageningenu, byly odborné veřejnosti představeny první fotografie takzvané Europlantaardige, samotná rostlina však ne. Vědcům je jasné, že výsledky jejich práce s sebou nesou vysoké riziko ovlivňující budoucnost světa, proto drží většinu informací v tajnosti. 

penize_1.jpg

Z fotografií lze vydedukovat, že šlechtitelé pracují se dvěma kultivary nového druhu, jež se od sebe liší hodnotou bankovek. V redakci AbecedyZahrady.cz s napětím sledujeme veškeré dění a budeme vás informovat o dalších událostech. 

penize_2.jpg


Doporučujeme

Články odjinud