Milí čtenáři, na jaře potřebuje náš organismus přísun vitaminů. Proč si je tedy nedopřát jako součást něčeho dobrého? Dnes jsme pro vás připravili tři recepty na saláty, které připravíte během chviličky. Nezapomeňte je ale potom dát na nějakou dobu na chladné místo (nejlépe do ledničky), jejich chuť se tím ještě vylepší.
Salát z pekingského zelí
Budeme potřebovat hlávku zelí, papriky (nejlépe barevné, aby salát vypadal pěkně), dvě kedlubny, dvě stě gramů francouzské zálivky a cibuli. Zelí, kedlubny a papriky nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Vše promícháme s francouzskou zálivkou a necháme vychladit.
A jak francouzskou zálivku vytvoříte? Do padesáti gramů oleje přidáváme postupně za stálého míchání pětadvacet gramů hořčice, dvacet gramů cukru, lžíci octa a sůl. Přilejeme půl decilitru vody a zašleháme. Do této zálivky lze místo vody přimíchat i sto gramů krémové či sladké smetany.
Paprikový salát s kukuřicí
Připravíme si sto padesát gramů červené, sto padesát gramů zelené a do třetice sto padesát gramů žluté papriky, cibuli, sto padesát gramů kukuřice, tři lžíce citronové šťávy, sto dvacet pět gramů kefíru, sůl a pepř.
Papriky omyjeme, oloupeme cibuli a vše rozkrájíme. Smícháme s kukuřicí (je jedno, zda je sterilovaná či mražená), zakapeme citronovou šťávou, zalijeme kefírem,osolíme, opepříme a po promíchání necháme v chladu odležet.
Pekingské zelí ostré jako břitva
Nachystáme si pět set gramů zelí, sto padesát gramů papriky, stejné množství rajčat, sto gramů cibule, tři feferonky, petrželku a francouzskou zálivku (postup na její výrobu je popsán v prvním receptu).
Papriky a zelí nakrájíme na nudličky, rajčata na kostky, feferonky s cibulí nadrobno, vše smícháme, zalijeme francouzskou zálivkou, promícháme a vychladíme.