vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zeleninové saláty

Milí čtenáři, na jaře potřebuje náš organismus přísun vitaminů. Proč si je tedy nedopřát jako součást něčeho dobrého? Dnes jsme pro vás připravili tři recepty na saláty, které připravíte během chviličky. Nezapomeňte je ale potom dát na nějakou dobu na chladné místo (nejlépe do ledničky), jejich chuť se tím ještě vylepší. 

Salát z pekingského zelí

Budeme potřebovat hlávku zelí, papriky (nejlépe barevné, aby salát vypadal pěkně), dvě kedlubny, dvě stě gramů francouzské zálivky a cibuli. Zelí, kedlubny a papriky nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Vše promícháme s francouzskou zálivkou a necháme vychladit.

A jak francouzskou zálivku vytvoříte? Do padesáti gramů oleje přidáváme postupně za stálého míchání pětadvacet gramů hořčice, dvacet gramů cukru, lžíci octa a sůl. Přilejeme půl decilitru vody a zašleháme. Do této zálivky lze místo vody přimíchat i sto gramů krémové či sladké smetany.

Paprikový salát s kukuřicí

Připravíme si sto padesát gramů červené, sto padesát gramů zelené a do třetice sto padesát gramů žluté papriky, cibuli, sto padesát gramů kukuřice, tři lžíce citronové šťávy, sto dvacet pět gramů kefíru, sůl a pepř.

Papriky omyjeme, oloupeme cibuli a vše rozkrájíme. Smícháme s kukuřicí (je jedno, zda je sterilovaná či mražená), zakapeme citronovou šťávou, zalijeme kefírem,osolíme, opepříme a po promíchání necháme v chladu odležet.

Pekingské zelí ostré jako břitva

Nachystáme si pět set gramů zelí, sto padesát gramů papriky, stejné množství rajčat, sto gramů cibule, tři feferonky, petrželku a francouzskou zálivku (postup na její výrobu je popsán v prvním receptu).

Papriky a zelí nakrájíme na nudličky, rajčata na kostky, feferonky s cibulí nadrobno, vše smícháme, zalijeme francouzskou zálivkou, promícháme a vychladíme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |