vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zeleninové saláty

Milí čtenáři, na jaře potřebuje náš organismus přísun vitaminů. Proč si je tedy nedopřát jako součást něčeho dobrého? Dnes jsme pro vás připravili tři recepty na saláty, které připravíte během chviličky. Nezapomeňte je ale potom dát na nějakou dobu na chladné místo (nejlépe do ledničky), jejich chuť se tím ještě vylepší. 

Salát z pekingského zelí

Budeme potřebovat hlávku zelí, papriky (nejlépe barevné, aby salát vypadal pěkně), dvě kedlubny, dvě stě gramů francouzské zálivky a cibuli. Zelí, kedlubny a papriky nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Vše promícháme s francouzskou zálivkou a necháme vychladit.

A jak francouzskou zálivku vytvoříte? Do padesáti gramů oleje přidáváme postupně za stálého míchání pětadvacet gramů hořčice, dvacet gramů cukru, lžíci octa a sůl. Přilejeme půl decilitru vody a zašleháme. Do této zálivky lze místo vody přimíchat i sto gramů krémové či sladké smetany.

Paprikový salát s kukuřicí

Připravíme si sto padesát gramů červené, sto padesát gramů zelené a do třetice sto padesát gramů žluté papriky, cibuli, sto padesát gramů kukuřice, tři lžíce citronové šťávy, sto dvacet pět gramů kefíru, sůl a pepř.

Papriky omyjeme, oloupeme cibuli a vše rozkrájíme. Smícháme s kukuřicí (je jedno, zda je sterilovaná či mražená), zakapeme citronovou šťávou, zalijeme kefírem,osolíme, opepříme a po promíchání necháme v chladu odležet.

Pekingské zelí ostré jako břitva

Nachystáme si pět set gramů zelí, sto padesát gramů papriky, stejné množství rajčat, sto gramů cibule, tři feferonky, petrželku a francouzskou zálivku (postup na její výrobu je popsán v prvním receptu).

Papriky a zelí nakrájíme na nudličky, rajčata na kostky, feferonky s cibulí nadrobno, vše smícháme, zalijeme francouzskou zálivkou, promícháme a vychladíme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |