vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zeleninové saláty

Milí čtenáři, na jaře potřebuje náš organismus přísun vitaminů. Proč si je tedy nedopřát jako součást něčeho dobrého? Dnes jsme pro vás připravili tři recepty na saláty, které připravíte během chviličky. Nezapomeňte je ale potom dát na nějakou dobu na chladné místo (nejlépe do ledničky), jejich chuť se tím ještě vylepší. 

Salát z pekingského zelí

Budeme potřebovat hlávku zelí, papriky (nejlépe barevné, aby salát vypadal pěkně), dvě kedlubny, dvě stě gramů francouzské zálivky a cibuli. Zelí, kedlubny a papriky nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Vše promícháme s francouzskou zálivkou a necháme vychladit.

A jak francouzskou zálivku vytvoříte? Do padesáti gramů oleje přidáváme postupně za stálého míchání pětadvacet gramů hořčice, dvacet gramů cukru, lžíci octa a sůl. Přilejeme půl decilitru vody a zašleháme. Do této zálivky lze místo vody přimíchat i sto gramů krémové či sladké smetany.

Paprikový salát s kukuřicí

Připravíme si sto padesát gramů červené, sto padesát gramů zelené a do třetice sto padesát gramů žluté papriky, cibuli, sto padesát gramů kukuřice, tři lžíce citronové šťávy, sto dvacet pět gramů kefíru, sůl a pepř.

Papriky omyjeme, oloupeme cibuli a vše rozkrájíme. Smícháme s kukuřicí (je jedno, zda je sterilovaná či mražená), zakapeme citronovou šťávou, zalijeme kefírem,osolíme, opepříme a po promíchání necháme v chladu odležet.

Pekingské zelí ostré jako břitva

Nachystáme si pět set gramů zelí, sto padesát gramů papriky, stejné množství rajčat, sto gramů cibule, tři feferonky, petrželku a francouzskou zálivku (postup na její výrobu je popsán v prvním receptu).

Papriky a zelí nakrájíme na nudličky, rajčata na kostky, feferonky s cibulí nadrobno, vše smícháme, zalijeme francouzskou zálivkou, promícháme a vychladíme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A