vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Milí čtenáři, v dubnu začínají růst nejrůznější rostlinky, jež běžně užíváme k výrobě odvarů, které nám mají pomoci při léčbě chorob či posloužit jako preventivní opatření pro náš organismus. Proč ale nezkusit jiný postup? Odhadujeme, že takový kopřivový nálev jste už vyzkoušeli. Co ale například kopřivovou polévku přizdobenou květy sedmikrásek? 

Kopřivová polévka zdobená květy sedmikrásek

Nachystáme si litr vody, dvě hrsti mladých kopřiv, hrst květů sedmikrásek, dvě stě padesát gramů kořenové zeleniny, jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dvě stě padesát mililitrů smetany, dvě lžíce hladké mouky, jeden žloutek, jednu lžíci oleje, sůl a pepř.

Cibulku nakrájíme na drobné kousky a na oleji ji společně s prolisovaným česnekem zpěníme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, zašleháme žloutek, přidáme omyté a nasekané kopřivové lístky a krátce povaříme do zhoustnutí. Polévku na talíři posypeme opláchnutými květy sedmikrásek.

Bylinková omeleta

Budeme potřebovat osm vajec, hrst směsi bylinek (kerblík, květy lichořeřišnice, sedmikrásky, petrželku, popenec, bazalku atd. – to, co vám roste na zahradě a co máte rádi), padesát gramů strouhaného čedaru, třicet gramů másla, sůl, pepř a koření dle chuti.

Bylinky opláchneme a osušíme, nakrájíme je nahrubo a krátce zpěníme na másle. Potom je zalijeme osolenými, opepřenými vejci rozšlehanými se strouhaným čedarem a okořeníme. Vzniklou omeletu po obou stranách opečeme. Omeletky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |