vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Milí čtenáři, v dubnu začínají růst nejrůznější rostlinky, jež běžně užíváme k výrobě odvarů, které nám mají pomoci při léčbě chorob či posloužit jako preventivní opatření pro náš organismus. Proč ale nezkusit jiný postup? Odhadujeme, že takový kopřivový nálev jste už vyzkoušeli. Co ale například kopřivovou polévku přizdobenou květy sedmikrásek? 

Kopřivová polévka zdobená květy sedmikrásek

Nachystáme si litr vody, dvě hrsti mladých kopřiv, hrst květů sedmikrásek, dvě stě padesát gramů kořenové zeleniny, jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dvě stě padesát mililitrů smetany, dvě lžíce hladké mouky, jeden žloutek, jednu lžíci oleje, sůl a pepř.

Cibulku nakrájíme na drobné kousky a na oleji ji společně s prolisovaným česnekem zpěníme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, zašleháme žloutek, přidáme omyté a nasekané kopřivové lístky a krátce povaříme do zhoustnutí. Polévku na talíři posypeme opláchnutými květy sedmikrásek.

Bylinková omeleta

Budeme potřebovat osm vajec, hrst směsi bylinek (kerblík, květy lichořeřišnice, sedmikrásky, petrželku, popenec, bazalku atd. – to, co vám roste na zahradě a co máte rádi), padesát gramů strouhaného čedaru, třicet gramů másla, sůl, pepř a koření dle chuti.

Bylinky opláchneme a osušíme, nakrájíme je nahrubo a krátce zpěníme na másle. Potom je zalijeme osolenými, opepřenými vejci rozšlehanými se strouhaným čedarem a okořeníme. Vzniklou omeletu po obou stranách opečeme. Omeletky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

18.  7.  2018 |