vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Milí čtenáři, v dubnu začínají růst nejrůznější rostlinky, jež běžně užíváme k výrobě odvarů, které nám mají pomoci při léčbě chorob či posloužit jako preventivní opatření pro náš organismus. Proč ale nezkusit jiný postup? Odhadujeme, že takový kopřivový nálev jste už vyzkoušeli. Co ale například kopřivovou polévku přizdobenou květy sedmikrásek? 

Kopřivová polévka zdobená květy sedmikrásek

Nachystáme si litr vody, dvě hrsti mladých kopřiv, hrst květů sedmikrásek, dvě stě padesát gramů kořenové zeleniny, jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dvě stě padesát mililitrů smetany, dvě lžíce hladké mouky, jeden žloutek, jednu lžíci oleje, sůl a pepř.

Cibulku nakrájíme na drobné kousky a na oleji ji společně s prolisovaným česnekem zpěníme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, zašleháme žloutek, přidáme omyté a nasekané kopřivové lístky a krátce povaříme do zhoustnutí. Polévku na talíři posypeme opláchnutými květy sedmikrásek.

Bylinková omeleta

Budeme potřebovat osm vajec, hrst směsi bylinek (kerblík, květy lichořeřišnice, sedmikrásky, petrželku, popenec, bazalku atd. – to, co vám roste na zahradě a co máte rádi), padesát gramů strouhaného čedaru, třicet gramů másla, sůl, pepř a koření dle chuti.

Bylinky opláchneme a osušíme, nakrájíme je nahrubo a krátce zpěníme na másle. Potom je zalijeme osolenými, opepřenými vejci rozšlehanými se strouhaným čedarem a okořeníme. Vzniklou omeletu po obou stranách opečeme. Omeletky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |
Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahrad…

Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si měli rozhodně dobře promyslet ještě před zahájením prací, vám poradí dnešní článek.

13.  1.  2018 |