vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Milí čtenáři, v dubnu začínají růst nejrůznější rostlinky, jež běžně užíváme k výrobě odvarů, které nám mají pomoci při léčbě chorob či posloužit jako preventivní opatření pro náš organismus. Proč ale nezkusit jiný postup? Odhadujeme, že takový kopřivový nálev jste už vyzkoušeli. Co ale například kopřivovou polévku přizdobenou květy sedmikrásek? 

Kopřivová polévka zdobená květy sedmikrásek

Nachystáme si litr vody, dvě hrsti mladých kopřiv, hrst květů sedmikrásek, dvě stě padesát gramů kořenové zeleniny, jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dvě stě padesát mililitrů smetany, dvě lžíce hladké mouky, jeden žloutek, jednu lžíci oleje, sůl a pepř.

Cibulku nakrájíme na drobné kousky a na oleji ji společně s prolisovaným česnekem zpěníme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, zašleháme žloutek, přidáme omyté a nasekané kopřivové lístky a krátce povaříme do zhoustnutí. Polévku na talíři posypeme opláchnutými květy sedmikrásek.

Bylinková omeleta

Budeme potřebovat osm vajec, hrst směsi bylinek (kerblík, květy lichořeřišnice, sedmikrásky, petrželku, popenec, bazalku atd. – to, co vám roste na zahradě a co máte rádi), padesát gramů strouhaného čedaru, třicet gramů másla, sůl, pepř a koření dle chuti.

Bylinky opláchneme a osušíme, nakrájíme je nahrubo a krátce zpěníme na másle. Potom je zalijeme osolenými, opepřenými vejci rozšlehanými se strouhaným čedarem a okořeníme. Vzniklou omeletu po obou stranách opečeme. Omeletky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |