vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Zdraví z přírody

Milí čtenáři, v dubnu začínají růst nejrůznější rostlinky, jež běžně užíváme k výrobě odvarů, které nám mají pomoci při léčbě chorob či posloužit jako preventivní opatření pro náš organismus. Proč ale nezkusit jiný postup? Odhadujeme, že takový kopřivový nálev jste už vyzkoušeli. Co ale například kopřivovou polévku přizdobenou květy sedmikrásek? 

Kopřivová polévka zdobená květy sedmikrásek

Nachystáme si litr vody, dvě hrsti mladých kopřiv, hrst květů sedmikrásek, dvě stě padesát gramů kořenové zeleniny, jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dvě stě padesát mililitrů smetany, dvě lžíce hladké mouky, jeden žloutek, jednu lžíci oleje, sůl a pepř.

Cibulku nakrájíme na drobné kousky a na oleji ji společně s prolisovaným česnekem zpěníme. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, mírně osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Vše zalijeme vodou a vaříme doměkka. Přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, zašleháme žloutek, přidáme omyté a nasekané kopřivové lístky a krátce povaříme do zhoustnutí. Polévku na talíři posypeme opláchnutými květy sedmikrásek.

Bylinková omeleta

Budeme potřebovat osm vajec, hrst směsi bylinek (kerblík, květy lichořeřišnice, sedmikrásky, petrželku, popenec, bazalku atd. – to, co vám roste na zahradě a co máte rádi), padesát gramů strouhaného čedaru, třicet gramů másla, sůl, pepř a koření dle chuti.

Bylinky opláchneme a osušíme, nakrájíme je nahrubo a krátce zpěníme na másle. Potom je zalijeme osolenými, opepřenými vejci rozšlehanými se strouhaným čedarem a okořeníme. Vzniklou omeletu po obou stranách opečeme. Omeletky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |