Meduňka je nenáročná bylinka, která má specifickou vůni po citronech a medu. Zkuste jí vylepšit tvarohový koláč.
Na koláči si pochutná šest lidí
Vážení a milí čtenáři, protože recept zveřejněný v minulém týdnu se vám líbil, nabízíme vám dnes další návod, jak si doma pochutnat. A jelikož tu máme pracovní pondělí, které představuje pro většinu z nás po odpočinkovém víkendu menší či větší šok, vybrali jsme recept s meduňkou. Ta totiž zlepšuje náladu!
Co budete potřebovat?
Pro vytvoření těsta si nachystejte sto deset gramů hladké mouky, padesát gramů na kousky nakrájeného margarínu a špetku soli. Náplň vytvoříte z padesáti gramů margarínu, tři sta padesáti gramů jemného tvarohu (může být i žervé), dvou polévkových lžic medu, dvou ušlehaných vajec a šesti polévkových lžic nakrájené meduňky (pokud jste si na zimu neodkopli část rostliny k domácímu pěstování, můžete ji koupit téměř v každém supermarketu).
Jak se dělá dobrota
Nejdříve zahřejte troubu na dvě stě stupňů Celsia. Mouku prosijte a osolte, přidejte k ní margarín a tolik vody, aby bylo těsto měkké. Směs vytvarujte do formy o průměru osmnáct centimetrů. Pečte čtvrt hodiny.
Změklý margarín, med a tvaroh utřete do hladka. Vejce ušlehejte s meduňkou a spojte s utřenou tvarohovou hmotou. Teplotu trouby zmírněte na sto osmdesát stupňů Celsia.
Do připravené těstové formy nalijte náplň. Pečte do zlatova tři čtvrtě hodiny. Pokrm podávejte se šlehačkou, pro zdravější mlsání s jogurtem.
Z meduňky můžete vyrobit i skvělý meduňkový sirup, který najdete ZDE