vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Špenátový závin

Suroviny

Přichystáme si balíček listového těsta, dvě stě padesát gramů špenátového protlaku, menší cibuli, jeden žloutek či bílek, dvě vejce, dvě stě padesát gramů lučiny, padesát gramů tvrdého sýra, sto gramů šunky, trochu mouky, dvě lžíce oleje, olej na vymazání alobalu, sůl a pepř.

Zdravá dobrota

Na pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný asi čtyři milimetry. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme špenátový protlak a necháme co nejvíce vydusit, aby se zbavil přebytečné vody. Potom jej mírně osolíme a opepříme.

Až špenát vychladne, vmícháme do něj lučinu, rozšlehaná vejce, nastrouhaný sýr a jemně nasekanou šunku. Vzniklou směs rozložíme na připravené listové těsto, které svineme.

Závin dáme do mísy, na jejíž dno umístíme pomaštěný alobal. Závin potřeme žloutkem či bílkem a v předem vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |