vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Špenátový závin

Suroviny

Přichystáme si balíček listového těsta, dvě stě padesát gramů špenátového protlaku, menší cibuli, jeden žloutek či bílek, dvě vejce, dvě stě padesát gramů lučiny, padesát gramů tvrdého sýra, sto gramů šunky, trochu mouky, dvě lžíce oleje, olej na vymazání alobalu, sůl a pepř.

Zdravá dobrota

Na pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný asi čtyři milimetry. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme špenátový protlak a necháme co nejvíce vydusit, aby se zbavil přebytečné vody. Potom jej mírně osolíme a opepříme.

Až špenát vychladne, vmícháme do něj lučinu, rozšlehaná vejce, nastrouhaný sýr a jemně nasekanou šunku. Vzniklou směs rozložíme na připravené listové těsto, které svineme.

Závin dáme do mísy, na jejíž dno umístíme pomaštěný alobal. Závin potřeme žloutkem či bílkem a v předem vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2019 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |