vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Skvělá chuť s léčivými účinky

Vážení čtenáři, pokud se právě rozmýšlíte, jaké bylinky letos pěstovat, pořiďte si určitě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Její název pochází z latinského „salvia“ a znamená „zachráním“. Stejně tak i její druhové jméno „officinalis“ označuje šalvěj jako léčivou rostlinu.

Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili v její blahodárné účinky při léčení většiny nemocí. Víra ve zlepšení činnosti ducha i těla se přenesla i do období středověku a trvá v podstatě až do dnešních dnů. Šalvěj se užívá i v čínské medicíně.

Využití pro tělo

Nálev z listů je vhodný při depresi, revmatismu, průjmu, anemii, menstruačních potížích, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení, kašli či nachlazení. Může se použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, jako ústní voda při aftech a krvácení dásní. Zevně účinkuje proti akné, ekzémům, bodnutí a pokousání hmyzem, prospěje také vlasům. Při kuchyňském použití množství šalvěje nepřežeňte, její chuť je totiž velmi výrazná.

Co nakoupit či vypěstovat

Co budete potřebovat k výrobě dnešního pokrmu? Šest set gramů rybího filé, větší cibuli, lžičku zázvoru, osm velkých listů mangoldu (může být i kapusta), citron, několik lístků šalvěje, špetku muškátového oříšku, jedno vejce, dva decilitry smetany, dvě lžíce strouhaného ementálu, sůl a máslo na vymazání plechu.

Jak postupovat

V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme rybí filé a počkáme, až vychladne. Potom je s pokrájenou cibulkou a zázvorem umeleme. Omyjeme mangoldové listy a krátce je spaříme v malém množství vody. Opatrně je rozprostřeme na čisté utěrce a necháme je oschnout. Rybí maso rozdělíme na osm částí a poklademe je na jednotlivé listy, které pak stočíme a uložíme na vymaštěný plech.

Vejce rozšleháme se smetanou, ementálem, muškátovým oříškem a nasekanou šalvějí, vzniklou směsí pokapeme závitky a vše dáme zapéct asi na deset až patnáct minut do horké trouby. Pokrm podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Jak založit rostlinné akvárium, které bude ozdobou interiéru. Inspirace v galerii

Jak založit rostlinné akvárium, které bude oz…

Přemýšlíte o nějakém zajímavém a stylovém novém doplňku, který oživí váš interiér? Pak byste si určitě měli pořídit rostlinné akvárium. To může zdobit celou stěnu pokoje, stačí vám na něj ale i obyčejná váza či větší sklenice. Poradíme vám, jak ho založit a jaké rostliny pořídit, aby vypadalo pořád skvěle.

16.  2.  2019 |