vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Skvělá chuť s léčivými účinky

Vážení čtenáři, pokud se právě rozmýšlíte, jaké bylinky letos pěstovat, pořiďte si určitě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Její název pochází z latinského „salvia“ a znamená „zachráním“. Stejně tak i její druhové jméno „officinalis“ označuje šalvěj jako léčivou rostlinu.

Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili v její blahodárné účinky při léčení většiny nemocí. Víra ve zlepšení činnosti ducha i těla se přenesla i do období středověku a trvá v podstatě až do dnešních dnů. Šalvěj se užívá i v čínské medicíně.

Využití pro tělo

Nálev z listů je vhodný při depresi, revmatismu, průjmu, anemii, menstruačních potížích, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení, kašli či nachlazení. Může se použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, jako ústní voda při aftech a krvácení dásní. Zevně účinkuje proti akné, ekzémům, bodnutí a pokousání hmyzem, prospěje také vlasům. Při kuchyňském použití množství šalvěje nepřežeňte, její chuť je totiž velmi výrazná.

Co nakoupit či vypěstovat

Co budete potřebovat k výrobě dnešního pokrmu? Šest set gramů rybího filé, větší cibuli, lžičku zázvoru, osm velkých listů mangoldu (může být i kapusta), citron, několik lístků šalvěje, špetku muškátového oříšku, jedno vejce, dva decilitry smetany, dvě lžíce strouhaného ementálu, sůl a máslo na vymazání plechu.

Jak postupovat

V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme rybí filé a počkáme, až vychladne. Potom je s pokrájenou cibulkou a zázvorem umeleme. Omyjeme mangoldové listy a krátce je spaříme v malém množství vody. Opatrně je rozprostřeme na čisté utěrce a necháme je oschnout. Rybí maso rozdělíme na osm částí a poklademe je na jednotlivé listy, které pak stočíme a uložíme na vymaštěný plech.

Vejce rozšleháme se smetanou, ementálem, muškátovým oříškem a nasekanou šalvějí, vzniklou směsí pokapeme závitky a vše dáme zapéct asi na deset až patnáct minut do horké trouby. Pokrm podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |