vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Skvělá chuť s léčivými účinky

Vážení čtenáři, pokud se právě rozmýšlíte, jaké bylinky letos pěstovat, pořiďte si určitě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Její název pochází z latinského „salvia“ a znamená „zachráním“. Stejně tak i její druhové jméno „officinalis“ označuje šalvěj jako léčivou rostlinu.

Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili v její blahodárné účinky při léčení většiny nemocí. Víra ve zlepšení činnosti ducha i těla se přenesla i do období středověku a trvá v podstatě až do dnešních dnů. Šalvěj se užívá i v čínské medicíně.

Využití pro tělo

Nálev z listů je vhodný při depresi, revmatismu, průjmu, anemii, menstruačních potížích, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení, kašli či nachlazení. Může se použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, jako ústní voda při aftech a krvácení dásní. Zevně účinkuje proti akné, ekzémům, bodnutí a pokousání hmyzem, prospěje také vlasům. Při kuchyňském použití množství šalvěje nepřežeňte, její chuť je totiž velmi výrazná.

Co nakoupit či vypěstovat

Co budete potřebovat k výrobě dnešního pokrmu? Šest set gramů rybího filé, větší cibuli, lžičku zázvoru, osm velkých listů mangoldu (může být i kapusta), citron, několik lístků šalvěje, špetku muškátového oříšku, jedno vejce, dva decilitry smetany, dvě lžíce strouhaného ementálu, sůl a máslo na vymazání plechu.

Jak postupovat

V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme rybí filé a počkáme, až vychladne. Potom je s pokrájenou cibulkou a zázvorem umeleme. Omyjeme mangoldové listy a krátce je spaříme v malém množství vody. Opatrně je rozprostřeme na čisté utěrce a necháme je oschnout. Rybí maso rozdělíme na osm částí a poklademe je na jednotlivé listy, které pak stočíme a uložíme na vymaštěný plech.

Vejce rozšleháme se smetanou, ementálem, muškátovým oříškem a nasekanou šalvějí, vzniklou směsí pokapeme závitky a vše dáme zapéct asi na deset až patnáct minut do horké trouby. Pokrm podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |