Skvělá chuť s léčivými účinky
Vážení čtenáři, pokud se právě rozmýšlíte, jaké bylinky letos pěstovat, pořiďte si určitě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Její název pochází z latinského „salvia“ a znamená „zachráním“. Stejně tak i její druhové jméno „officinalis“ označuje šalvěj jako léčivou rostlinu.
Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili v její blahodárné účinky při léčení většiny nemocí. Víra ve zlepšení činnosti ducha i těla se přenesla i do období středověku a trvá v podstatě až do dnešních dnů. Šalvěj se užívá i v čínské medicíně.
Využití pro tělo
Nálev z listů je vhodný při depresi, revmatismu, průjmu, anemii, menstruačních potížích, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení, kašli či nachlazení. Může se použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, jako ústní voda při aftech a krvácení dásní. Zevně účinkuje proti akné, ekzémům, bodnutí a pokousání hmyzem, prospěje také vlasům. Při kuchyňském použití množství šalvěje nepřežeňte, její chuť je totiž velmi výrazná.
Co nakoupit či vypěstovat
Co budete potřebovat k výrobě dnešního pokrmu? Šest set gramů rybího filé, větší cibuli, lžičku zázvoru, osm velkých listů mangoldu (může být i kapusta), citron, několik lístků šalvěje, špetku muškátového oříšku, jedno vejce, dva decilitry smetany, dvě lžíce strouhaného ementálu, sůl a máslo na vymazání plechu.
Jak postupovat
V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme rybí filé a počkáme, až vychladne. Potom je s pokrájenou cibulkou a zázvorem umeleme. Omyjeme mangoldové listy a krátce je spaříme v malém množství vody. Opatrně je rozprostřeme na čisté utěrce a necháme je oschnout. Rybí maso rozdělíme na osm částí a poklademe je na jednotlivé listy, které pak stočíme a uložíme na vymaštěný plech.
Vejce rozšleháme se smetanou, ementálem, muškátovým oříškem a nasekanou šalvějí, vzniklou směsí pokapeme závitky a vše dáme zapéct asi na deset až patnáct minut do horké trouby. Pokrm podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.