vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Rybí maso v mangoldu se šalvějí

Skvělá chuť s léčivými účinky

Vážení čtenáři, pokud se právě rozmýšlíte, jaké bylinky letos pěstovat, pořiďte si určitě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis). Její název pochází z latinského „salvia“ a znamená „zachráním“. Stejně tak i její druhové jméno „officinalis“ označuje šalvěj jako léčivou rostlinu.

Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili v její blahodárné účinky při léčení většiny nemocí. Víra ve zlepšení činnosti ducha i těla se přenesla i do období středověku a trvá v podstatě až do dnešních dnů. Šalvěj se užívá i v čínské medicíně.

Využití pro tělo

Nálev z listů je vhodný při depresi, revmatismu, průjmu, anemii, menstruačních potížích, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení, kašli či nachlazení. Může se použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, jako ústní voda při aftech a krvácení dásní. Zevně účinkuje proti akné, ekzémům, bodnutí a pokousání hmyzem, prospěje také vlasům. Při kuchyňském použití množství šalvěje nepřežeňte, její chuť je totiž velmi výrazná.

Co nakoupit či vypěstovat

Co budete potřebovat k výrobě dnešního pokrmu? Šest set gramů rybího filé, větší cibuli, lžičku zázvoru, osm velkých listů mangoldu (může být i kapusta), citron, několik lístků šalvěje, špetku muškátového oříšku, jedno vejce, dva decilitry smetany, dvě lžíce strouhaného ementálu, sůl a máslo na vymazání plechu.

Jak postupovat

V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme rybí filé a počkáme, až vychladne. Potom je s pokrájenou cibulkou a zázvorem umeleme. Omyjeme mangoldové listy a krátce je spaříme v malém množství vody. Opatrně je rozprostřeme na čisté utěrce a necháme je oschnout. Rybí maso rozdělíme na osm částí a poklademe je na jednotlivé listy, které pak stočíme a uložíme na vymaštěný plech.

Vejce rozšleháme se smetanou, ementálem, muškátovým oříškem a nasekanou šalvějí, vzniklou směsí pokapeme závitky a vše dáme zapéct asi na deset až patnáct minut do horké trouby. Pokrm podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Uš…

Nedáte dopustit na zeleninu z vlastní sklizně, ale sazenice pořizujete na trhu nebo v zahradnictví? Zkuste letos udělat změnu. Sadbu si předpěstujte. Nejenže vás to vyjde podstatně levněji, ale zároveň budete mít kvalitní a silné sazeničky.

26.  3.  2019 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |