vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Řízky z bezových květů

Milí čtenáři, jak se můžete dočíst v dnešním článku, má bez černý na náš organismus příznivé účinky. Proto bychom měli využít času, kdy nás jím příroda obdarovává, a udělat si z něj nějakou dobrotu.

Vybrala jsem jeden z receptů, který patří k těm známějším, nicméně méně často připravovaným. Asi z toho důvodu, že řízky z květů nejsou v našich končinách příliš obvyklé. Přesto: dodejte si odvahy a pusťte se do toho. Řízečky vám budou chutnat!

Co budete potřebovat

květy bezu černého

3 vejce

trošku soli

trošku vegety

2 až 3 lžíce mléka, případně smetany

hladkou mouku podle potřeby

Slané i sladké

Z vajec, soli, mléka a mouky vyšlehejte jemné husté těstíčko. Ke smažení vyberte květy, které jsou „polorozvinuté“. Operte je, nechte okapat, namočte do hladké mouky a ponořte do těstíčka.

Smažte ve vysoké vrstvě – nejlépe rostlinného tuku. K těmto řízkům se hodí jako příloha bramborová kaše a zeleninový salát.

Máte-li raději sladké, můžete vyzkoušet i tuto variantu. Květy obalujte ve sladkém těstíčku podobně jako amolety. Posypávejte je pak skořicovým cukrem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |