vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Řízky z bezových květů

Milí čtenáři, jak se můžete dočíst v dnešním článku, má bez černý na náš organismus příznivé účinky. Proto bychom měli využít času, kdy nás jím příroda obdarovává, a udělat si z něj nějakou dobrotu.

Vybrala jsem jeden z receptů, který patří k těm známějším, nicméně méně často připravovaným. Asi z toho důvodu, že řízky z květů nejsou v našich končinách příliš obvyklé. Přesto: dodejte si odvahy a pusťte se do toho. Řízečky vám budou chutnat!

Co budete potřebovat

květy bezu černého

3 vejce

trošku soli

trošku vegety

2 až 3 lžíce mléka, případně smetany

hladkou mouku podle potřeby

Slané i sladké

Z vajec, soli, mléka a mouky vyšlehejte jemné husté těstíčko. Ke smažení vyberte květy, které jsou „polorozvinuté“. Operte je, nechte okapat, namočte do hladké mouky a ponořte do těstíčka.

Smažte ve vysoké vrstvě – nejlépe rostlinného tuku. K těmto řízkům se hodí jako příloha bramborová kaše a zeleninový salát.

Máte-li raději sladké, můžete vyzkoušet i tuto variantu. Květy obalujte ve sladkém těstíčku podobně jako amolety. Posypávejte je pak skořicovým cukrem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |