Milí čtenáři, jak se můžete dočíst v dnešním článku, má bez černý na náš organismus příznivé účinky. Proto bychom měli využít času, kdy nás jím příroda obdarovává, a udělat si z něj nějakou dobrotu.
Vybrala jsem jeden z receptů, který patří k těm známějším, nicméně méně často připravovaným. Asi z toho důvodu, že řízky z květů nejsou v našich končinách příliš obvyklé. Přesto: dodejte si odvahy a pusťte se do toho. Řízečky vám budou chutnat!
Co budete potřebovat
květy bezu černého
3 vejce
trošku soli
trošku vegety
2 až 3 lžíce mléka, případně smetany
hladkou mouku podle potřeby
Slané i sladké
Z vajec, soli, mléka a mouky vyšlehejte jemné husté těstíčko. Ke smažení vyberte květy, které jsou „polorozvinuté“. Operte je, nechte okapat, namočte do hladké mouky a ponořte do těstíčka.
Smažte ve vysoké vrstvě – nejlépe rostlinného tuku. K těmto řízkům se hodí jako příloha bramborová kaše a zeleninový salát.
Máte-li raději sladké, můžete vyzkoušet i tuto variantu. Květy obalujte ve sladkém těstíčku podobně jako amolety. Posypávejte je pak skořicovým cukrem.