vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Mungo plné bílkovin a minerálních látek

Znáte mungo? Jedná se o druh luštěniny, která pochází z Indie a pěstuje se pro semena a klíčky. Chcete-li klíčky jíst, povařte je dvě minutky ve slané vodě a poté je podávejte vychlazené například se zeleninovými saláty či samostatně zakapané trochou sójové omáčky. Můžete je také krátce osmažit, asi dvě minuty, pak se podávají s různými druhy podušené zeleniny.

Proplachujeme...

A jak si klíčky připravíme? Zakoupená semena propláchneme vodou, pak je vložíme do nádoby a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Necháme je stát osm hodin. Poté semena propláchneme, znovu vložíme do čisté nádoby a dvakrát denně je proplachujeme studenou vodou. Nádoba by měla být nakloněná, aby mohla přebytečná voda volně odtékat.

Ingredience

Šest set gramů vepřového libového masa, sto gramů vyklíčených semen mungo, jeden velký pórek, dva žloutky, jedna lžička worcesterské omáčky, dvě lžíce sójové omáčky, jedna lžička moučkového cukru, půl lžičky chilli koření, čtyři lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

Nejdříve povaříme v menším množství osolené vody vyklíčená semena mungo - jen asi jednu až dvě minuty, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce společně se žloutky, kořením, jednou lžící oleje a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme zakryté uležet do druhého dne v ledničce. 

Druhý den vložíme nudličky i s nálevem do horkého oleje a maso necháme za stálého míchání osmahnout. Potom do něj vmícháme nakrájený pórek a počkáme, až směs pod pokličkou změkne. Nakonec přimícháme mungo a ještě krátce pokrm prohřejeme. Podáváme s hranolky, opékaným bramborem či rýží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |