vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Mungo plné bílkovin a minerálních látek

Znáte mungo? Jedná se o druh luštěniny, která pochází z Indie a pěstuje se pro semena a klíčky. Chcete-li klíčky jíst, povařte je dvě minutky ve slané vodě a poté je podávejte vychlazené například se zeleninovými saláty či samostatně zakapané trochou sójové omáčky. Můžete je také krátce osmažit, asi dvě minuty, pak se podávají s různými druhy podušené zeleniny.

Proplachujeme...

A jak si klíčky připravíme? Zakoupená semena propláchneme vodou, pak je vložíme do nádoby a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Necháme je stát osm hodin. Poté semena propláchneme, znovu vložíme do čisté nádoby a dvakrát denně je proplachujeme studenou vodou. Nádoba by měla být nakloněná, aby mohla přebytečná voda volně odtékat.

Ingredience

Šest set gramů vepřového libového masa, sto gramů vyklíčených semen mungo, jeden velký pórek, dva žloutky, jedna lžička worcesterské omáčky, dvě lžíce sójové omáčky, jedna lžička moučkového cukru, půl lžičky chilli koření, čtyři lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

Nejdříve povaříme v menším množství osolené vody vyklíčená semena mungo - jen asi jednu až dvě minuty, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce společně se žloutky, kořením, jednou lžící oleje a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme zakryté uležet do druhého dne v ledničce. 

Druhý den vložíme nudličky i s nálevem do horkého oleje a maso necháme za stálého míchání osmahnout. Potom do něj vmícháme nakrájený pórek a počkáme, až směs pod pokličkou změkne. Nakonec přimícháme mungo a ještě krátce pokrm prohřejeme. Podáváme s hranolky, opékaným bramborem či rýží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |