vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Mungo plné bílkovin a minerálních látek

Znáte mungo? Jedná se o druh luštěniny, která pochází z Indie a pěstuje se pro semena a klíčky. Chcete-li klíčky jíst, povařte je dvě minutky ve slané vodě a poté je podávejte vychlazené například se zeleninovými saláty či samostatně zakapané trochou sójové omáčky. Můžete je také krátce osmažit, asi dvě minuty, pak se podávají s různými druhy podušené zeleniny.

Proplachujeme...

A jak si klíčky připravíme? Zakoupená semena propláchneme vodou, pak je vložíme do nádoby a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Necháme je stát osm hodin. Poté semena propláchneme, znovu vložíme do čisté nádoby a dvakrát denně je proplachujeme studenou vodou. Nádoba by měla být nakloněná, aby mohla přebytečná voda volně odtékat.

Ingredience

Šest set gramů vepřového libového masa, sto gramů vyklíčených semen mungo, jeden velký pórek, dva žloutky, jedna lžička worcesterské omáčky, dvě lžíce sójové omáčky, jedna lžička moučkového cukru, půl lžičky chilli koření, čtyři lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

Nejdříve povaříme v menším množství osolené vody vyklíčená semena mungo - jen asi jednu až dvě minuty, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce společně se žloutky, kořením, jednou lžící oleje a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme zakryté uležet do druhého dne v ledničce. 

Druhý den vložíme nudličky i s nálevem do horkého oleje a maso necháme za stálého míchání osmahnout. Potom do něj vmícháme nakrájený pórek a počkáme, až směs pod pokličkou změkne. Nakonec přimícháme mungo a ještě krátce pokrm prohřejeme. Podáváme s hranolky, opékaným bramborem či rýží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

23.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který b…

Nemusíte čekat až na předvánoční čas. Právě teď si můžete ozdobit dveře věncem s podzimní tématikou, který vás potěší při každém příchodu domů. Inspiraci najdete v galerii.

21.  10.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |