vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Mungo plné bílkovin a minerálních látek

Znáte mungo? Jedná se o druh luštěniny, která pochází z Indie a pěstuje se pro semena a klíčky. Chcete-li klíčky jíst, povařte je dvě minutky ve slané vodě a poté je podávejte vychlazené například se zeleninovými saláty či samostatně zakapané trochou sójové omáčky. Můžete je také krátce osmažit, asi dvě minuty, pak se podávají s různými druhy podušené zeleniny.

Proplachujeme...

A jak si klíčky připravíme? Zakoupená semena propláchneme vodou, pak je vložíme do nádoby a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Necháme je stát osm hodin. Poté semena propláchneme, znovu vložíme do čisté nádoby a dvakrát denně je proplachujeme studenou vodou. Nádoba by měla být nakloněná, aby mohla přebytečná voda volně odtékat.

Ingredience

Šest set gramů vepřového libového masa, sto gramů vyklíčených semen mungo, jeden velký pórek, dva žloutky, jedna lžička worcesterské omáčky, dvě lžíce sójové omáčky, jedna lžička moučkového cukru, půl lžičky chilli koření, čtyři lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

Nejdříve povaříme v menším množství osolené vody vyklíčená semena mungo - jen asi jednu až dvě minuty, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce společně se žloutky, kořením, jednou lžící oleje a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme zakryté uležet do druhého dne v ledničce. 

Druhý den vložíme nudličky i s nálevem do horkého oleje a maso necháme za stálého míchání osmahnout. Potom do něj vmícháme nakrájený pórek a počkáme, až směs pod pokličkou změkne. Nakonec přimícháme mungo a ještě krátce pokrm prohřejeme. Podáváme s hranolky, opékaným bramborem či rýží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |