vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Pikantní vepřové nudličky s klíčky mungo

Mungo plné bílkovin a minerálních látek

Znáte mungo? Jedná se o druh luštěniny, která pochází z Indie a pěstuje se pro semena a klíčky. Chcete-li klíčky jíst, povařte je dvě minutky ve slané vodě a poté je podávejte vychlazené například se zeleninovými saláty či samostatně zakapané trochou sójové omáčky. Můžete je také krátce osmažit, asi dvě minuty, pak se podávají s různými druhy podušené zeleniny.

Proplachujeme...

A jak si klíčky připravíme? Zakoupená semena propláchneme vodou, pak je vložíme do nádoby a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Necháme je stát osm hodin. Poté semena propláchneme, znovu vložíme do čisté nádoby a dvakrát denně je proplachujeme studenou vodou. Nádoba by měla být nakloněná, aby mohla přebytečná voda volně odtékat.

Ingredience

Šest set gramů vepřového libového masa, sto gramů vyklíčených semen mungo, jeden velký pórek, dva žloutky, jedna lžička worcesterské omáčky, dvě lžíce sójové omáčky, jedna lžička moučkového cukru, půl lžičky chilli koření, čtyři lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

Nejdříve povaříme v menším množství osolené vody vyklíčená semena mungo - jen asi jednu až dvě minuty, scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce společně se žloutky, kořením, jednou lžící oleje a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme zakryté uležet do druhého dne v ledničce. 

Druhý den vložíme nudličky i s nálevem do horkého oleje a maso necháme za stálého míchání osmahnout. Potom do něj vmícháme nakrájený pórek a počkáme, až směs pod pokličkou změkne. Nakonec přimícháme mungo a ještě krátce pokrm prohřejeme. Podáváme s hranolky, opékaným bramborem či rýží.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |