vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Milí čtenáři, je tu první pracovní den nového týdne a s ním i recept na dobrotu, kterou můžete vykouzlit mimo jiné i z vlastních výpěstků. Dnes vám nabídneme recept na netradiční Hrachovou polévku s bazalkou. Množství surovin, jež uvádíme, vystačí pro osm lidí. 

Nachystáme si

Polévkovou lžíci rostlinného oleje, jeden prolisovaný stroužek česneku, jednu velkou, nadrobno nakrájenou cibuli, dvě stě dvacet pět gramů loupaného hrachu (ten na noc namočíme do vody), čajovou lžičku rajčatového protlaku, velký brambor nakrájený na kostičky, polévkovou lžíci zeleninového koncentrátu (polévkového koření), dva a necelého půl litru vody, tři polévkové lžíce bazalkových listů (nejlépe čerstvých), sůl a pepř.

Protože každé jídlo chutná o to lépe, čím krásněji vypadá, nezapomene přizdobit ani tuto polévku. K tomu budeme potřebovat sto deset mililitrů smetany a osm bazalkových listů.

Dobrý základ

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a asi pět minut na něm budeme smažit cibulku s česnekem. Přidáme odkapaný hrách, zeleninový koncentrát, rajčatový protlak, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vodou.

Netradiční doplnění

Polévku přivedeme do varu, přidáme bazalkové lístky, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi čtyřicet minut, dokud hrách nezměkne. Polévku necháme pomalu vychladnout a poté ji rozmixujeme. Přelijeme ji do hrnce a zase ohřejeme. Před samotným podáváním ji ozdobíme kopečkem smetany a lístkem zeleňoučké, voňavé bazalky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |