vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Milí čtenáři, je tu první pracovní den nového týdne a s ním i recept na dobrotu, kterou můžete vykouzlit mimo jiné i z vlastních výpěstků. Dnes vám nabídneme recept na netradiční Hrachovou polévku s bazalkou. Množství surovin, jež uvádíme, vystačí pro osm lidí. 

Nachystáme si

Polévkovou lžíci rostlinného oleje, jeden prolisovaný stroužek česneku, jednu velkou, nadrobno nakrájenou cibuli, dvě stě dvacet pět gramů loupaného hrachu (ten na noc namočíme do vody), čajovou lžičku rajčatového protlaku, velký brambor nakrájený na kostičky, polévkovou lžíci zeleninového koncentrátu (polévkového koření), dva a necelého půl litru vody, tři polévkové lžíce bazalkových listů (nejlépe čerstvých), sůl a pepř.

Protože každé jídlo chutná o to lépe, čím krásněji vypadá, nezapomene přizdobit ani tuto polévku. K tomu budeme potřebovat sto deset mililitrů smetany a osm bazalkových listů.

Dobrý základ

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a asi pět minut na něm budeme smažit cibulku s česnekem. Přidáme odkapaný hrách, zeleninový koncentrát, rajčatový protlak, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vodou.

Netradiční doplnění

Polévku přivedeme do varu, přidáme bazalkové lístky, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi čtyřicet minut, dokud hrách nezměkne. Polévku necháme pomalu vychladnout a poté ji rozmixujeme. Přelijeme ji do hrnce a zase ohřejeme. Před samotným podáváním ji ozdobíme kopečkem smetany a lístkem zeleňoučké, voňavé bazalky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |