vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Milí čtenáři, je tu první pracovní den nového týdne a s ním i recept na dobrotu, kterou můžete vykouzlit mimo jiné i z vlastních výpěstků. Dnes vám nabídneme recept na netradiční Hrachovou polévku s bazalkou. Množství surovin, jež uvádíme, vystačí pro osm lidí. 

Nachystáme si

Polévkovou lžíci rostlinného oleje, jeden prolisovaný stroužek česneku, jednu velkou, nadrobno nakrájenou cibuli, dvě stě dvacet pět gramů loupaného hrachu (ten na noc namočíme do vody), čajovou lžičku rajčatového protlaku, velký brambor nakrájený na kostičky, polévkovou lžíci zeleninového koncentrátu (polévkového koření), dva a necelého půl litru vody, tři polévkové lžíce bazalkových listů (nejlépe čerstvých), sůl a pepř.

Protože každé jídlo chutná o to lépe, čím krásněji vypadá, nezapomene přizdobit ani tuto polévku. K tomu budeme potřebovat sto deset mililitrů smetany a osm bazalkových listů.

Dobrý základ

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a asi pět minut na něm budeme smažit cibulku s česnekem. Přidáme odkapaný hrách, zeleninový koncentrát, rajčatový protlak, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vodou.

Netradiční doplnění

Polévku přivedeme do varu, přidáme bazalkové lístky, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi čtyřicet minut, dokud hrách nezměkne. Polévku necháme pomalu vychladnout a poté ji rozmixujeme. Přelijeme ji do hrnce a zase ohřejeme. Před samotným podáváním ji ozdobíme kopečkem smetany a lístkem zeleňoučké, voňavé bazalky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |