vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou
Milí čtenáři, je tu první pracovní den nového týdne a s ním i recept na dobrotu, kterou můžete vykouzlit mimo jiné i z vlastních výpěstků. Dnes vám nabídneme recept na netradiční Hrachovou polévku s bazalkou. Množství surovin, jež uvádíme, vystačí pro osm lidí. 

Nachystáme si

Polévkovou lžíci rostlinného oleje, jeden prolisovaný stroužek česneku, jednu velkou, nadrobno nakrájenou cibuli, dvě stě dvacet pět gramů loupaného hrachu (ten na noc namočíme do vody), čajovou lžičku rajčatového protlaku, velký brambor nakrájený na kostičky, polévkovou lžíci zeleninového koncentrátu (polévkového koření), dva a necelého půl litru vody, tři polévkové lžíce bazalkových listů (nejlépe čerstvých), sůl a pepř.

Protože každé jídlo chutná o to lépe, čím krásněji vypadá, nezapomene přizdobit ani tuto polévku. K tomu budeme potřebovat sto deset mililitrů smetany a osm bazalkových listů.

Dobrý základ

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a asi pět minut na něm budeme smažit cibulku s česnekem. Přidáme odkapaný hrách, zeleninový koncentrát, rajčatový protlak, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vodou.

Netradiční doplnění

Polévku přivedeme do varu, přidáme bazalkové lístky, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi čtyřicet minut, dokud hrách nezměkne. Polévku necháme pomalu vychladnout a poté ji rozmixujeme. Přelijeme ji do hrnce a zase ohřejeme. Před samotným podáváním ji ozdobíme kopečkem smetany a lístkem zeleňoučké, voňavé bazalky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |