vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Hrachová polévka s bazalkou

Milí čtenáři, je tu první pracovní den nového týdne a s ním i recept na dobrotu, kterou můžete vykouzlit mimo jiné i z vlastních výpěstků. Dnes vám nabídneme recept na netradiční Hrachovou polévku s bazalkou. Množství surovin, jež uvádíme, vystačí pro osm lidí. 

Nachystáme si

Polévkovou lžíci rostlinného oleje, jeden prolisovaný stroužek česneku, jednu velkou, nadrobno nakrájenou cibuli, dvě stě dvacet pět gramů loupaného hrachu (ten na noc namočíme do vody), čajovou lžičku rajčatového protlaku, velký brambor nakrájený na kostičky, polévkovou lžíci zeleninového koncentrátu (polévkového koření), dva a necelého půl litru vody, tři polévkové lžíce bazalkových listů (nejlépe čerstvých), sůl a pepř.

Protože každé jídlo chutná o to lépe, čím krásněji vypadá, nezapomene přizdobit ani tuto polévku. K tomu budeme potřebovat sto deset mililitrů smetany a osm bazalkových listů.

Dobrý základ

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a asi pět minut na něm budeme smažit cibulku s česnekem. Přidáme odkapaný hrách, zeleninový koncentrát, rajčatový protlak, brambor nakrájený na kostičky a zalijeme vodou.

Netradiční doplnění

Polévku přivedeme do varu, přidáme bazalkové lístky, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi čtyřicet minut, dokud hrách nezměkne. Polévku necháme pomalu vychladnout a poté ji rozmixujeme. Přelijeme ji do hrnce a zase ohřejeme. Před samotným podáváním ji ozdobíme kopečkem smetany a lístkem zeleňoučké, voňavé bazalky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |