vytisknout velikost písma Pochutnejte si: Brambory s mletým masem

Milí čtenáři, protože je únor obdobím vhodným pro předkličování raných brambor, napadlo nás, že se s vámi podělíme o výborný recept právě z této zeleniny. 

Brambory s mletým masem

Počítáme, že nebudete skrblit a o jídlo se podělíte s rodinou či přáteli. Všechny suroviny jsou tedy uváděny v množství pro čtyři strávníky. Budeme potřebovat kilo brambor, jednu brokolici, padesát gramů slaniny, půl kila mletého masa, sto gramů sýra na nastrouhání, dvě vajíčka, stroužek česneku, větší cibuli, majoránku, tuk na vymazání formy, sůl a pepř.

Jak na to?

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Brokolici rozebereme na růžičky, ty krátce povaříme a scedíme. Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, přidáme maso, sůl a pepř. Směs dochutíme česnekem utřeným s majoránkou a za stálého míchání zvolna opékáme doměkka.

Zapékací mísu vytřeme tukem a naplníme ji polovinou brambor, na něž rozložíme mleté maso a brokolici. Z druhé poloviny brambor připravíme kaši, do níž vmícháme žloutky a sníh z bílků. Touto kaší pokryjeme vrstvu brokolice a posypeme ji nastrouhaným sýrem. Pokrm dáme péct do předehřáté trouby při sto sedmdesáti stupních Celsia asi na pětačtyřicet minut.

Snad si pochutnáte stejně jako my!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |