vytisknout velikost písma Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Nynější počasí připomíná houpačku. Chvíli vydrží slunečné dny s vysokými teplotami, pak následují vydatné deště a ochlazení. A právě kombinace vlhka a tepla napomáhá vzniku plísní na zelenině. Chcete vědět, jak s nimi úspěšně bojovat?
Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Na vzniku plísní se podílí nejen ráz počasí, ale i kvalita pěstební půdy a správné rozvržení plánu co, kam a jak nasázíte.

Právě přehuštěný porost mívá za následek rychlé rozšíření houbových chorob a zkázu celé vegetace.

Základem je sazební plán

Tvorba sazebního plánu by měla být samozřejmostí pro každého zahrádkáře. Podle velikosti záhonu si jednoznačně určíte správnou vzdálenost mezi sazenicemi: u menších rostlin, například salátu, je to zhruba třicet centimetrů, papriky a brukvovité potřebují ještě o deset centimetrů více.

Klepněte pro větší obrázek
Při správném pěstování se dočkáte vysokého výnosu; foto: Semo

Jiné je to u rajčat nebo paprik pěstovaných pod širým nebem. Vzdálenost mezi jednotlivými exempláři musí být minimálně padesát centimetrů. Menší vzdálenost totiž jednak podporuje držení vlhkosti na listech, druhak si dva exempláře blízko sebe navzájem vyčerpávají živiny z půdy.

Důležitá ochrana před deštěm

Náročné druhy, jako jsou okurky, papriky a rajčata, mají rády ochranu před deštěm. Tam, kde plochu bičuje déšť, je třeba vytvořit ochrannou bariéru z fólie nebo netkané textilie. Samozřejmě že toto řešení se hodí pro menší záhony; u větších ploch spoléhejte na ochranu chemického rázu.

Velkým problémem je průvan, který všechny rostliny značně vysiluje. Proto si už při tvorbě nových záhonů řádně rozmyslete, na jakém místě budou. Sám mám zkušenosti s pěstováním zeleniny v závětří i v místě, kde probíhá pohyb vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata a brambory napadají plísně nejčastěji; foto: Semo

Výsledky jasně hovoří pro závětrné plochy. Zelenina po zasazení na takové místo dobře roste a sílí, kromě toho dává vysoké výnosy. Také netrpí na škůdce a choroby.

Prevence je už nutností

Brambory, okurky, papriky a rajčata. To je seznam těch zelenin, jež musíte v případě pěstování na volné půdě chránit chemickými postřiky. Brambory napadá plíseň bramborová; v  počátečním stadiu choroby se na listech začnou tvořit tmavé skvrny. Neprovedete-li ochranný postřik včas, nať žloutne a odumírá. Na hlízách mohou být různě velké tmavé skvrny.

Nikdy nepěstujte brambory a rajčata vedle sebe! Rajčata jsou na napadení plísní bramborovou velmi citlivá a ani rychlý zásah postřikem Kuprikol 50 nepřináší jisté výsledky. Při napadení listů je zkuste otrhat, pokud plíseň napadla i plody, bývá pozdě. Při ochranných postřicích  přípravky střídejte, neboť plísně získávají postupnou rezistenci.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky pěstované pod širým nebem musíte chránit chemickými přípravky; foto: Semo

Okurky, brukvovité zeleniny a salát bývají často terčem plísně šedé, která se projevuje šedavými a mazlavými povlaky na listech a plodech. Velmi dobrým pomocníkem je v tomto případě přípravek Dithane M45, poskytující ještě vedlejší účinek – omezení výskytu drobných škůdců, jako jsou svilušky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |