vytisknout velikost písma Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Nynější počasí připomíná houpačku. Chvíli vydrží slunečné dny s vysokými teplotami, pak následují vydatné deště a ochlazení. A právě kombinace vlhka a tepla napomáhá vzniku plísní na zelenině. Chcete vědět, jak s nimi úspěšně bojovat?
Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Na vzniku plísní se podílí nejen ráz počasí, ale i kvalita pěstební půdy a správné rozvržení plánu co, kam a jak nasázíte.

Právě přehuštěný porost mívá za následek rychlé rozšíření houbových chorob a zkázu celé vegetace.

Základem je sazební plán

Tvorba sazebního plánu by měla být samozřejmostí pro každého zahrádkáře. Podle velikosti záhonu si jednoznačně určíte správnou vzdálenost mezi sazenicemi: u menších rostlin, například salátu, je to zhruba třicet centimetrů, papriky a brukvovité potřebují ještě o deset centimetrů více.

Klepněte pro větší obrázek
Při správném pěstování se dočkáte vysokého výnosu; foto: Semo

Jiné je to u rajčat nebo paprik pěstovaných pod širým nebem. Vzdálenost mezi jednotlivými exempláři musí být minimálně padesát centimetrů. Menší vzdálenost totiž jednak podporuje držení vlhkosti na listech, druhak si dva exempláře blízko sebe navzájem vyčerpávají živiny z půdy.

Důležitá ochrana před deštěm

Náročné druhy, jako jsou okurky, papriky a rajčata, mají rády ochranu před deštěm. Tam, kde plochu bičuje déšť, je třeba vytvořit ochrannou bariéru z fólie nebo netkané textilie. Samozřejmě že toto řešení se hodí pro menší záhony; u větších ploch spoléhejte na ochranu chemického rázu.

Velkým problémem je průvan, který všechny rostliny značně vysiluje. Proto si už při tvorbě nových záhonů řádně rozmyslete, na jakém místě budou. Sám mám zkušenosti s pěstováním zeleniny v závětří i v místě, kde probíhá pohyb vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata a brambory napadají plísně nejčastěji; foto: Semo

Výsledky jasně hovoří pro závětrné plochy. Zelenina po zasazení na takové místo dobře roste a sílí, kromě toho dává vysoké výnosy. Také netrpí na škůdce a choroby.

Prevence je už nutností

Brambory, okurky, papriky a rajčata. To je seznam těch zelenin, jež musíte v případě pěstování na volné půdě chránit chemickými postřiky. Brambory napadá plíseň bramborová; v  počátečním stadiu choroby se na listech začnou tvořit tmavé skvrny. Neprovedete-li ochranný postřik včas, nať žloutne a odumírá. Na hlízách mohou být různě velké tmavé skvrny.

Nikdy nepěstujte brambory a rajčata vedle sebe! Rajčata jsou na napadení plísní bramborovou velmi citlivá a ani rychlý zásah postřikem Kuprikol 50 nepřináší jisté výsledky. Při napadení listů je zkuste otrhat, pokud plíseň napadla i plody, bývá pozdě. Při ochranných postřicích  přípravky střídejte, neboť plísně získávají postupnou rezistenci.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky pěstované pod širým nebem musíte chránit chemickými přípravky; foto: Semo

Okurky, brukvovité zeleniny a salát bývají často terčem plísně šedé, která se projevuje šedavými a mazlavými povlaky na listech a plodech. Velmi dobrým pomocníkem je v tomto případě přípravek Dithane M45, poskytující ještě vedlejší účinek – omezení výskytu drobných škůdců, jako jsou svilušky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A