vytisknout velikost písma Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Nynější počasí připomíná houpačku. Chvíli vydrží slunečné dny s vysokými teplotami, pak následují vydatné deště a ochlazení. A právě kombinace vlhka a tepla napomáhá vzniku plísní na zelenině. Chcete vědět, jak s nimi úspěšně bojovat?
Plíseň na zelenině: jak jí vzdorovat?

Na vzniku plísní se podílí nejen ráz počasí, ale i kvalita pěstební půdy a správné rozvržení plánu co, kam a jak nasázíte.

Právě přehuštěný porost mívá za následek rychlé rozšíření houbových chorob a zkázu celé vegetace.

Základem je sazební plán

Tvorba sazebního plánu by měla být samozřejmostí pro každého zahrádkáře. Podle velikosti záhonu si jednoznačně určíte správnou vzdálenost mezi sazenicemi: u menších rostlin, například salátu, je to zhruba třicet centimetrů, papriky a brukvovité potřebují ještě o deset centimetrů více.

Klepněte pro větší obrázek
Při správném pěstování se dočkáte vysokého výnosu; foto: Semo

Jiné je to u rajčat nebo paprik pěstovaných pod širým nebem. Vzdálenost mezi jednotlivými exempláři musí být minimálně padesát centimetrů. Menší vzdálenost totiž jednak podporuje držení vlhkosti na listech, druhak si dva exempláře blízko sebe navzájem vyčerpávají živiny z půdy.

Důležitá ochrana před deštěm

Náročné druhy, jako jsou okurky, papriky a rajčata, mají rády ochranu před deštěm. Tam, kde plochu bičuje déšť, je třeba vytvořit ochrannou bariéru z fólie nebo netkané textilie. Samozřejmě že toto řešení se hodí pro menší záhony; u větších ploch spoléhejte na ochranu chemického rázu.

Velkým problémem je průvan, který všechny rostliny značně vysiluje. Proto si už při tvorbě nových záhonů řádně rozmyslete, na jakém místě budou. Sám mám zkušenosti s pěstováním zeleniny v závětří i v místě, kde probíhá pohyb vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata a brambory napadají plísně nejčastěji; foto: Semo

Výsledky jasně hovoří pro závětrné plochy. Zelenina po zasazení na takové místo dobře roste a sílí, kromě toho dává vysoké výnosy. Také netrpí na škůdce a choroby.

Prevence je už nutností

Brambory, okurky, papriky a rajčata. To je seznam těch zelenin, jež musíte v případě pěstování na volné půdě chránit chemickými postřiky. Brambory napadá plíseň bramborová; v  počátečním stadiu choroby se na listech začnou tvořit tmavé skvrny. Neprovedete-li ochranný postřik včas, nať žloutne a odumírá. Na hlízách mohou být různě velké tmavé skvrny.

Nikdy nepěstujte brambory a rajčata vedle sebe! Rajčata jsou na napadení plísní bramborovou velmi citlivá a ani rychlý zásah postřikem Kuprikol 50 nepřináší jisté výsledky. Při napadení listů je zkuste otrhat, pokud plíseň napadla i plody, bývá pozdě. Při ochranných postřicích  přípravky střídejte, neboť plísně získávají postupnou rezistenci.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky pěstované pod širým nebem musíte chránit chemickými přípravky; foto: Semo

Okurky, brukvovité zeleniny a salát bývají často terčem plísně šedé, která se projevuje šedavými a mazlavými povlaky na listech a plodech. Velmi dobrým pomocníkem je v tomto případě přípravek Dithane M45, poskytující ještě vedlejší účinek – omezení výskytu drobných škůdců, jako jsou svilušky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |