vytisknout velikost písma Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?
Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Poslední roky petrželi moc nepřály, řada zahrádkářů se věnovala spíše pěstování pastináku, který má v kuchyni stejné využití. Pro vysoký obsah látek důležitých pro lidský organismus  a své  léčebné účinky se ale opět vrací na záhony.  

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Zázračné účinky na zdraví  

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Kyselina listová, obsažená v nadzemních částech rostliny, podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk.  

Klepněte pro větší obrázek
Syrová petržel je zdraví prospěšná; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Výsev hned zjara  

Na zálivku je petržel náročná v období, kdy semena klíčí. Vysévejte je proto co nejdříve v dubnu, to je ještě půda po zimě dostatečně nasáklá po tání sněhu. Nerovnoměrně rozvržená doba zálivky má za následek zaschnutí klíčících semen.  

Přehled odrůd petržele kořenové
Název odrůdyTypPoužití
'Alba'polopozdníkonzum i skladování
'Atika'ranýpřímý konzum
'Konika'středně ranýkonzum i skladování včetně natě
'Hanácká'polopozdníkonzum i skladování
'Jadran'středně ranýkonzum i skladování
'Olomoucká dlouhá'pozdníkonzum i skladování
'Orbis'polopozdníkonzum i skladování
'Osborne'polopozdnídlouhodobé skladování

Půda, určená pro pěstování petržele, musí být hluboce zpracovaná, nejlépe řádně zrytá a důkladně zkypřená pomocí železných hrábí nebo rotavátoru. Kamenité půdy nejsou pro pěstování vhodné, kořen se vlivem překážek v nich rozvětví a nemá správný tvar.  

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Záhony pro petržel kořenovou nikdy nehnojte chlévským hnojem! Vysoký obsah dusíku způsobuje špatnou skladovatelnost. Použijte nadrobno posekanou trávu smíchanou s listím a ostatním zahradním odpadem.  

Po vzejití semen stále zajišťujte dostatek vláhy a vyjednoťte mladé rostlinky, aby se pak kořeny řádně vyvinuly. Po dobu růstu pěstební plochu udržujte kyprou a prostou plevelů. Vegetační doba je dlouhá přibližně šest měsíců a déle podle místních povětrnostních podmínek a použité odrůdy.  

Klepněte pro větší obrázek
Petržel vysejte blízko dveří do domu – pro čerstvou nať si při vaření často odskočíte    

Po vyrytí kořenů z půdy je řádně očistěte a uložte na suché a chladné místo. Vhodné jsou normalizované zelinářské přepravky nebo uložení do písku. V dobrých podmínkách není problém, aby kořeny vydržely na skládce celou zimu až do jara bez poškození.  

Škůdci a nemoci  

Největší škody na petrželi působí vrtule celerová (Euleia heraclei), patřící mezi blanokřídlý hmyz. Larvy škodí tím, že v listech vykusují chodbičky. Postižené listy následně zasychají a odumírají.  

Mezi další škůdce na listech petržele patří mšice mrkvová (Psila rosae) a sviluška chmelová (Tetranychus urticae). Všechny tyto škůdce zničíte pomocí dostupných insekticidních přípravků, jako jsou Decis nebo Pirimor.  

Kořeny petržele bývají občas napadány háďátky (Meloidogyne). Jsou to drobné hlístice, které svou činností působí deformace a větvení kořenů. Boj proti nim je však velmi jednoduchý – okolo zeleninových záhonů vysejte afrikány (rod Tagetes), které háďátka usmrcují svými šťávami.  

Klepněte pro větší obrázek
Výnos je značně ovlivněn správnou technikou pěstování; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Vlhké a teplé počasí přispívá ke vzniku septoriové skvrnitosti listů, způsobené houbami Septoria petroselini. Mnohem horší situace ale nastává, pokud se na rostlinách objeví padlí petržele. Tuto zákeřnou chorobu působí houba Erysiphe heraclei a obrana je jediná – napadený porost se musí co nejrychleji spálit nebo zakopat hluboko do země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |