vytisknout velikost písma Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?
Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Poslední roky petrželi moc nepřály, řada zahrádkářů se věnovala spíše pěstování pastináku, který má v kuchyni stejné využití. Pro vysoký obsah látek důležitých pro lidský organismus  a své  léčebné účinky se ale opět vrací na záhony.  

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Zázračné účinky na zdraví  

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Kyselina listová, obsažená v nadzemních částech rostliny, podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk.  

Klepněte pro větší obrázek
Syrová petržel je zdraví prospěšná; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Výsev hned zjara  

Na zálivku je petržel náročná v období, kdy semena klíčí. Vysévejte je proto co nejdříve v dubnu, to je ještě půda po zimě dostatečně nasáklá po tání sněhu. Nerovnoměrně rozvržená doba zálivky má za následek zaschnutí klíčících semen.  

Přehled odrůd petržele kořenové
Název odrůdyTypPoužití
'Alba'polopozdníkonzum i skladování
'Atika'ranýpřímý konzum
'Konika'středně ranýkonzum i skladování včetně natě
'Hanácká'polopozdníkonzum i skladování
'Jadran'středně ranýkonzum i skladování
'Olomoucká dlouhá'pozdníkonzum i skladování
'Orbis'polopozdníkonzum i skladování
'Osborne'polopozdnídlouhodobé skladování

Půda, určená pro pěstování petržele, musí být hluboce zpracovaná, nejlépe řádně zrytá a důkladně zkypřená pomocí železných hrábí nebo rotavátoru. Kamenité půdy nejsou pro pěstování vhodné, kořen se vlivem překážek v nich rozvětví a nemá správný tvar.  

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Záhony pro petržel kořenovou nikdy nehnojte chlévským hnojem! Vysoký obsah dusíku způsobuje špatnou skladovatelnost. Použijte nadrobno posekanou trávu smíchanou s listím a ostatním zahradním odpadem.  

Po vzejití semen stále zajišťujte dostatek vláhy a vyjednoťte mladé rostlinky, aby se pak kořeny řádně vyvinuly. Po dobu růstu pěstební plochu udržujte kyprou a prostou plevelů. Vegetační doba je dlouhá přibližně šest měsíců a déle podle místních povětrnostních podmínek a použité odrůdy.  

Klepněte pro větší obrázek
Petržel vysejte blízko dveří do domu – pro čerstvou nať si při vaření často odskočíte    

Po vyrytí kořenů z půdy je řádně očistěte a uložte na suché a chladné místo. Vhodné jsou normalizované zelinářské přepravky nebo uložení do písku. V dobrých podmínkách není problém, aby kořeny vydržely na skládce celou zimu až do jara bez poškození.  

Škůdci a nemoci  

Největší škody na petrželi působí vrtule celerová (Euleia heraclei), patřící mezi blanokřídlý hmyz. Larvy škodí tím, že v listech vykusují chodbičky. Postižené listy následně zasychají a odumírají.  

Mezi další škůdce na listech petržele patří mšice mrkvová (Psila rosae) a sviluška chmelová (Tetranychus urticae). Všechny tyto škůdce zničíte pomocí dostupných insekticidních přípravků, jako jsou Decis nebo Pirimor.  

Kořeny petržele bývají občas napadány háďátky (Meloidogyne). Jsou to drobné hlístice, které svou činností působí deformace a větvení kořenů. Boj proti nim je však velmi jednoduchý – okolo zeleninových záhonů vysejte afrikány (rod Tagetes), které háďátka usmrcují svými šťávami.  

Klepněte pro větší obrázek
Výnos je značně ovlivněn správnou technikou pěstování; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Vlhké a teplé počasí přispívá ke vzniku septoriové skvrnitosti listů, způsobené houbami Septoria petroselini. Mnohem horší situace ale nastává, pokud se na rostlinách objeví padlí petržele. Tuto zákeřnou chorobu působí houba Erysiphe heraclei a obrana je jediná – napadený porost se musí co nejrychleji spálit nebo zakopat hluboko do země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |