vytisknout velikost písma Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!
Pět svěžích jarních receptů
Jarní polévka pro zdraví a sílu

Ingredience: 50 g čerstvě mletých ovesných vloček, 100 g naklíčených fazolí mungo, kmín, majoránka, 2 mrkve, 2 brambory, lžíce hrášku, 2 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, petrželová nať

Na oleji zpěníme mleté vločky a když zrůžoví zalijeme je vodou. Přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, hrášek, naklíčené fazole mungo a povaříme doměkka. Dochutíme kmínem a majoránkou, solíme podle chuti. Polévku servírujeme posypanou strouhaným tvrdým sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Elixír zdraví

Ingredience na 0,5 l nápoje: 4 vyzrálé pomeranče, 4 čerstvé mrkve, 3 lžičky citrónové šťávy, petrželka na ozdobu 
 
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev najemno nastrouháme, vložíme do čistého plátýnka a vymačkáme šťávu, anebo použijeme 100% mrkvový džus. Oba druhy šťávy smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Pampeliškový likér

Ingredience: 300 g květů pampelišky, 200 g pampeliškových kořenů, 1 l 50% pálenky (nebo vodky), 2 lžíce cukru

Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme. Nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou. Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví. Používáme jako „stopečku pro zdraví“; před podáváním do sklenky vložte půl tenkého kolečka citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný salát s křenem

Ingredience: 5 dkg jemně nastrouhaného zelí, 1 kg cibule, 0,75 l octa, 0,5 kg cukru, 1 sklenička nastrouhaného křenu, 1 Deko, 1 lžíce oleje

Zelí promíchejte s cibulí a křenem a nechte do druhého dne v chladu uležet. Ocet a cukr svařte s Dekem podle návodu na obalu a vychladlým nálevem pak salát zalijte. Zakápněte olejem a můžete podávat. Tento salát funguje jako očistná kúra a vitamínu C v něm najdete opravdu vrchovatě.

Klepněte pro větší obrázek

Barevný salát

Ingredience: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy sedmikrásek, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce sladké papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce drcených jader vlašských ořechů

Salátové listy i bylinky opereme. Necháme okapat, salát natrháme na kousky, bylinky nasekáme a vše naaranžujeme do mísy. Zalijeme zálivkou, posypeme sedmikráskovými kvítky a drcenými vlašskými ořechy.

Zálivka: V misce smícháme na prášek rozdrcená hořčičná semínka s medem, přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |