vytisknout velikost písma Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!
Pět svěžích jarních receptů
Jarní polévka pro zdraví a sílu

Ingredience: 50 g čerstvě mletých ovesných vloček, 100 g naklíčených fazolí mungo, kmín, majoránka, 2 mrkve, 2 brambory, lžíce hrášku, 2 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, petrželová nať

Na oleji zpěníme mleté vločky a když zrůžoví zalijeme je vodou. Přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, hrášek, naklíčené fazole mungo a povaříme doměkka. Dochutíme kmínem a majoránkou, solíme podle chuti. Polévku servírujeme posypanou strouhaným tvrdým sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Elixír zdraví

Ingredience na 0,5 l nápoje: 4 vyzrálé pomeranče, 4 čerstvé mrkve, 3 lžičky citrónové šťávy, petrželka na ozdobu 
 
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev najemno nastrouháme, vložíme do čistého plátýnka a vymačkáme šťávu, anebo použijeme 100% mrkvový džus. Oba druhy šťávy smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Pampeliškový likér

Ingredience: 300 g květů pampelišky, 200 g pampeliškových kořenů, 1 l 50% pálenky (nebo vodky), 2 lžíce cukru

Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme. Nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou. Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví. Používáme jako „stopečku pro zdraví“; před podáváním do sklenky vložte půl tenkého kolečka citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný salát s křenem

Ingredience: 5 dkg jemně nastrouhaného zelí, 1 kg cibule, 0,75 l octa, 0,5 kg cukru, 1 sklenička nastrouhaného křenu, 1 Deko, 1 lžíce oleje

Zelí promíchejte s cibulí a křenem a nechte do druhého dne v chladu uležet. Ocet a cukr svařte s Dekem podle návodu na obalu a vychladlým nálevem pak salát zalijte. Zakápněte olejem a můžete podávat. Tento salát funguje jako očistná kúra a vitamínu C v něm najdete opravdu vrchovatě.

Klepněte pro větší obrázek

Barevný salát

Ingredience: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy sedmikrásek, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce sladké papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce drcených jader vlašských ořechů

Salátové listy i bylinky opereme. Necháme okapat, salát natrháme na kousky, bylinky nasekáme a vše naaranžujeme do mísy. Zalijeme zálivkou, posypeme sedmikráskovými kvítky a drcenými vlašskými ořechy.

Zálivka: V misce smícháme na prášek rozdrcená hořčičná semínka s medem, přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |