vytisknout velikost písma Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!
Pět svěžích jarních receptů
Jarní polévka pro zdraví a sílu

Ingredience: 50 g čerstvě mletých ovesných vloček, 100 g naklíčených fazolí mungo, kmín, majoránka, 2 mrkve, 2 brambory, lžíce hrášku, 2 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, petrželová nať

Na oleji zpěníme mleté vločky a když zrůžoví zalijeme je vodou. Přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, hrášek, naklíčené fazole mungo a povaříme doměkka. Dochutíme kmínem a majoránkou, solíme podle chuti. Polévku servírujeme posypanou strouhaným tvrdým sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Elixír zdraví

Ingredience na 0,5 l nápoje: 4 vyzrálé pomeranče, 4 čerstvé mrkve, 3 lžičky citrónové šťávy, petrželka na ozdobu 
 
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev najemno nastrouháme, vložíme do čistého plátýnka a vymačkáme šťávu, anebo použijeme 100% mrkvový džus. Oba druhy šťávy smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Pampeliškový likér

Ingredience: 300 g květů pampelišky, 200 g pampeliškových kořenů, 1 l 50% pálenky (nebo vodky), 2 lžíce cukru

Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme. Nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou. Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví. Používáme jako „stopečku pro zdraví“; před podáváním do sklenky vložte půl tenkého kolečka citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný salát s křenem

Ingredience: 5 dkg jemně nastrouhaného zelí, 1 kg cibule, 0,75 l octa, 0,5 kg cukru, 1 sklenička nastrouhaného křenu, 1 Deko, 1 lžíce oleje

Zelí promíchejte s cibulí a křenem a nechte do druhého dne v chladu uležet. Ocet a cukr svařte s Dekem podle návodu na obalu a vychladlým nálevem pak salát zalijte. Zakápněte olejem a můžete podávat. Tento salát funguje jako očistná kúra a vitamínu C v něm najdete opravdu vrchovatě.

Klepněte pro větší obrázek

Barevný salát

Ingredience: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy sedmikrásek, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce sladké papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce drcených jader vlašských ořechů

Salátové listy i bylinky opereme. Necháme okapat, salát natrháme na kousky, bylinky nasekáme a vše naaranžujeme do mísy. Zalijeme zálivkou, posypeme sedmikráskovými kvítky a drcenými vlašskými ořechy.

Zálivka: V misce smícháme na prášek rozdrcená hořčičná semínka s medem, přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, b…

Umělý vánoční strom nevoní, řezaný opadává, a proto upřednostňujete stromek živý v květináči? Který zvolit? Poradíme vám, jaké mají jednotlivé druhy stromků vlastnosti a jak se o ně postarat, aby pobyt v teple přežily.

včera |
Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět …

Kvetoucí vánoční kaktus je právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

4.  12.  2018 |