vytisknout velikost písma Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!
Pět svěžích jarních receptů
Jarní polévka pro zdraví a sílu

Ingredience: 50 g čerstvě mletých ovesných vloček, 100 g naklíčených fazolí mungo, kmín, majoránka, 2 mrkve, 2 brambory, lžíce hrášku, 2 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, petrželová nať

Na oleji zpěníme mleté vločky a když zrůžoví zalijeme je vodou. Přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, hrášek, naklíčené fazole mungo a povaříme doměkka. Dochutíme kmínem a majoránkou, solíme podle chuti. Polévku servírujeme posypanou strouhaným tvrdým sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Elixír zdraví

Ingredience na 0,5 l nápoje: 4 vyzrálé pomeranče, 4 čerstvé mrkve, 3 lžičky citrónové šťávy, petrželka na ozdobu 
 
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev najemno nastrouháme, vložíme do čistého plátýnka a vymačkáme šťávu, anebo použijeme 100% mrkvový džus. Oba druhy šťávy smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Pampeliškový likér

Ingredience: 300 g květů pampelišky, 200 g pampeliškových kořenů, 1 l 50% pálenky (nebo vodky), 2 lžíce cukru

Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme. Nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou. Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví. Používáme jako „stopečku pro zdraví“; před podáváním do sklenky vložte půl tenkého kolečka citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný salát s křenem

Ingredience: 5 dkg jemně nastrouhaného zelí, 1 kg cibule, 0,75 l octa, 0,5 kg cukru, 1 sklenička nastrouhaného křenu, 1 Deko, 1 lžíce oleje

Zelí promíchejte s cibulí a křenem a nechte do druhého dne v chladu uležet. Ocet a cukr svařte s Dekem podle návodu na obalu a vychladlým nálevem pak salát zalijte. Zakápněte olejem a můžete podávat. Tento salát funguje jako očistná kúra a vitamínu C v něm najdete opravdu vrchovatě.

Klepněte pro větší obrázek

Barevný salát

Ingredience: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy sedmikrásek, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce sladké papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce drcených jader vlašských ořechů

Salátové listy i bylinky opereme. Necháme okapat, salát natrháme na kousky, bylinky nasekáme a vše naaranžujeme do mísy. Zalijeme zálivkou, posypeme sedmikráskovými kvítky a drcenými vlašskými ořechy.

Zálivka: V misce smícháme na prášek rozdrcená hořčičná semínka s medem, přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |