vytisknout velikost písma Pět svěžích jarních receptů

Jarní polévka pro zdraví a sílu, elixír zdraví, pampeliškový likér, zelný salát s křenem a barevný salát. Dobrou chuť a ty, jarní únavo, pryč s tebou!
Pět svěžích jarních receptů
Jarní polévka pro zdraví a sílu

Ingredience: 50 g čerstvě mletých ovesných vloček, 100 g naklíčených fazolí mungo, kmín, majoránka, 2 mrkve, 2 brambory, lžíce hrášku, 2 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, petrželová nať

Na oleji zpěníme mleté vločky a když zrůžoví zalijeme je vodou. Přidáme nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, hrášek, naklíčené fazole mungo a povaříme doměkka. Dochutíme kmínem a majoránkou, solíme podle chuti. Polévku servírujeme posypanou strouhaným tvrdým sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Elixír zdraví

Ingredience na 0,5 l nápoje: 4 vyzrálé pomeranče, 4 čerstvé mrkve, 3 lžičky citrónové šťávy, petrželka na ozdobu 
 
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev najemno nastrouháme, vložíme do čistého plátýnka a vymačkáme šťávu, anebo použijeme 100% mrkvový džus. Oba druhy šťávy smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázek

Pampeliškový likér

Ingredience: 300 g květů pampelišky, 200 g pampeliškových kořenů, 1 l 50% pálenky (nebo vodky), 2 lžíce cukru

Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme. Nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou. Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví. Používáme jako „stopečku pro zdraví“; před podáváním do sklenky vložte půl tenkého kolečka citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný salát s křenem

Ingredience: 5 dkg jemně nastrouhaného zelí, 1 kg cibule, 0,75 l octa, 0,5 kg cukru, 1 sklenička nastrouhaného křenu, 1 Deko, 1 lžíce oleje

Zelí promíchejte s cibulí a křenem a nechte do druhého dne v chladu uležet. Ocet a cukr svařte s Dekem podle návodu na obalu a vychladlým nálevem pak salát zalijte. Zakápněte olejem a můžete podávat. Tento salát funguje jako očistná kúra a vitamínu C v něm najdete opravdu vrchovatě.

Klepněte pro větší obrázek

Barevný salát

Ingredience: barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy sedmikrásek, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce světlého medu, 4 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce sladké papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce drcených jader vlašských ořechů

Salátové listy i bylinky opereme. Necháme okapat, salát natrháme na kousky, bylinky nasekáme a vše naaranžujeme do mísy. Zalijeme zálivkou, posypeme sedmikráskovými kvítky a drcenými vlašskými ořechy.

Zálivka: V misce smícháme na prášek rozdrcená hořčičná semínka s medem, přidáme citrónovou šťávu, papriku, slunečnicový olej.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |
Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahrad…

Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si měli rozhodně dobře promyslet ještě před zahájením prací, vám poradí dnešní článek.

13.  1.  2018 |