vytisknout velikost písma Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.
Pět nejlepších receptů z cukety

Sklizeň cuket je v plném proudu. Tento kultivar, patřící k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), prospívá našemu zdraví a stejně tak i linii těla. Cuketa totiž obsahuje velké množství minerálů a naopak minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin.Klepněte pro větší obrázek

Pokud si na této zelenině rádi pochutnáváte, rozšiřte seznam svých vyzkoušených pokrmů a pusťte se do přípravy slaných i sladkých dobrot podle osvědčených nejoblíbenějších receptů našich čtenářek.

Chutnají vám cukety? Vypěstujte si je sami!

Chutnají vám cukety? Vypěstujte si je sami!

Cuketové lodě

  • cuketa
  • sůl
  • šunka, případně jiné maso
  • sýr
Klepněte pro větší obrázek
Do cuketových loděk můžete přidat i další suroviny, které máte rádi, například rajčata

Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct.

Žáby v díře

  • několik mladých nastrouhaných cuket
  • 120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 300 ml mléka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 6 párků, případně klobásek

Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte je a nechte odstát. Přidejte do něj mladé neloupané cukety nastrouhané najemno. Pokud máte rádi česnek, může si jím těstíčko dochutit.

V zapékací misce na trošce oleje opečte kousky tenkých párků jako špalíčky, zalijte je těstíčkem a zapečte při sto osmdesáti stupních Celsia v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud sklidíte cuketky mladé, neloupejte je. Zbytečně byste se připravili o dávku hořčíku a karotenů, které se ve slupce nacházejí

Cuketový koláč

  • 2 vejce
  • 2 plné lžíce oleje
  • 25 dkg cukru
  • 35 dkg strouhané cukety
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.

Cuketová kolečka

  • cuketa
  • olivový olej
  • kelímek zakysané smetany
  • špetka soli
  • česnek
  • pažitka či zelená cibulka

Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a velmi mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou.

Klepněte pro větší obrázek
Pochutnat si můžete i na cuketové specialitce, kterou připravíte během chvilky

Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: Cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarellou nebo kozím sýrem a zapečte.

Cuketový nákyp

  • cuketa
  • 200 g tvrdého sýra
  • kelímek zakysané smetany
  • 5 vajec
  • čerstvá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • pažitka
  • bazalka
  • olej na vymazání formy

Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně).

Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na sto sedmdesát stupňů Celsia.

Foto: Profimedia

Další skvělé recepty z cukety najdete ZDE

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |