vytisknout velikost písma Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Sklizeň cuket je v plném proudu. Také si na této zelenině, která obsahuje velké množství minerálů a naopak minimum kalorií, rádi pochutnáváte? Pak rozšiřte seznam svých vyzkoušených pokrmů a pusťte se do přípravy slaných i sladkých dobrot podle osvědčených receptů.

Zapečené cukety

  • cuketa
  • sůl
  • šunka, případně jiné maso
  • sýr
  • můžete přidat i další suroviny, které máte rádi, například rajčata

Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct. Toto jídlo patří mezi nejznámější cuketové recepty, bez nichž si léto nedokážeme představit.

Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Cuketová směs s párkem

  • několik mladých cuket
  • 120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 300 ml mléka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 6 párků, případně klobásek

Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte ho a nechte odstát. Mladé cukety najemno nastrouhejte (neloupejte je, zbytečně byste se připravili o dávku hořčíku a karotenů, které se ve slupce nacházejí.) Cukety přidejte do těstíčka, dochuťte česnekem. Párky nakrájejte na špalíčky a v zapékací misce je na trošce oleje opečte. Zalijte je těstíčkem a zapečte při 180 stupních v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.

Cuketový koláč

  • 2 vejce
  • 2 plné lžíce oleje
  • 25 dkg cukru
  • 35 dkg strouhané cukety
  • ovoce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Tento recept na cuketu na sladko zvládne každý. Všechny ingredience smíchejte dohromady, vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.

Pochutnejte si: Tvarohový koláč s meduňkou

Pochutnejte si: Tvarohový koláč s meduňkou

Pečená cuketa se smetanou

  • cuketa
  • olivový olej
  • kelímek zakysané smetany
  • špetka soli
  • česnek
  • pažitka či zelená cibulka

Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou. Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: Cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarellou nebo kozím sýrem a zapečte.

Cuketový nákyp

  • cuketa
  • 200 g tvrdého sýra
  • kelímek zakysané smetany
  • 5 vajec
  • čerstvá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • pažitka
  • bazalka
  • olej na vymazání formy

Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně). Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na 170 stupňů.

Recept na cuketové bramboráky najdete ZDE

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Co pěstovat na severním balkóně, aby kvetl od jara až do podzimu

Co pěstovat na severním balkóně, aby kvetl od…

Přemýšlíte, jaké květiny do truhlíků na severní stranu vybrat a bude se jim tam vůbec dařit? Poradíme, které druhy rostlin snáší stín. Budete se divit, co jich je!

5.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |