vytisknout velikost písma Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Máte rádi zkvašené okurky, kterým se lidově říká kvašáky? Pak vám určitě zachutná i další kvašená zelenina, která je velmi zdravá. Tady je pět receptů, které byste měli vyzkoušet.

Věděli jste, že mléčně kvašená zelenina není jen vynikající pochoutkou, ale především doslova pokladem pro vaše zdraví? Nejvhodnější je konzumovat ji denně v malém množství, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Vůbec není těžké si ji vyrobit doma a člověk tak získá levnou dobrotu nadupanou zdravím. Přinášíme vám pět zajímavých receptů. 

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Kvašená červená řepa se zelím

Ingredience:

  • 1 kg červené řepy
  • 1 kg zelí
  • 20 dkg cibule
  • 40 g soli
  • 20 g cukru
  • 2 kávové lžičky kmínu
  • dle chuti anýz a fenykl

Postup:

Syrovou červenou řepu očistěte nejlépe škrabkou na brambory a nahrubo nastrouhejte. Zelí nakrouhejte na 2–3 milimetry široké proužky, cibuli rozkrojte na půlky a nakrájejte na tenké plátky. Vše nasypte do velké mísy a důkladně promíchejte. Plňte do nádob, do kterých obsah napěchujete tak, aby mezi jednotlivými kousky zeleniny bylo co nejméně vzduchu. Povrch zatižte. Po vykvašení udržujte zeleninu stále ponořenou pod hladinou nálevu, pokud je ho málo, dolijte 2% solným roztokem. Uchovávejte v chladu. Zkvašenou zeleninu je také možné přemístit do menších sklenic, v lednici vydrží i víc než rok.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |