vytisknout velikost písma Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Každý zná vysoký plevel s velkými listy, jehož plody se přichytávají na oblečení. Málokoho však napadne, že existuje šlechtěný lopuch, který je dokonce jedlý.
Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Plevel, který se nedá přehlédnout

Lopuch se na obdělávaných zahradách téměř nevyskytuje. Setkáme se s ním spíše na rumištích a navážkách, ale i na březích potoků. Pokud má dostatek vlhka, dorůstá lopuch metrové výšky (ale i více). Typické jsou jeho velké srdčité, světle zelené listy a fialové květy seskupené do kulatého soukvětí. Poznávacím znakem jsou jeho plody – háčkovité nažky, které když uschnou, se pevně přichytí na oblečení či ponožkách a obtížně se odstraňují.

Kořínky se živili už naši předkové

Kořínky se živili už naši předkové

Jedlý lopuch – japonské Gobo

Vedle lopuchu plevele existuje ještě jedlá varianta – jedlý lopuch větší, který botanici označují latinským názvem Arctium lappa. Pod jménem Gobo znají tuto zeleninu všichni obyvatelé celé ostrovní říše Japonska, kde je velmi oblíbenou zeleninou. Jedlou částí je kořen, který je štíhlý, masitý a podobný mrkvi, může být dlouhý až 120 cm a mít 3 až 4 cm v průměru. 

Jeho povrch je hnědý s bílou dužinou uvnitř a má chuť podobnou pastináku či černému kořenu. Japonci kořeny Gobo dokonce suší, drtí na prášek a přidávají do pokrmů. 

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Gobo roste téměř samo

Japonský lopuch můžete pěstovat i u nás, upřednostňuje hlubokou půdu bohatou na humus a dusík. Semeno se vysévá brzo na jaře nebo kdykoliv během roku. Jakmile kořen dosáhne síly tužky, může se kuchyňsky využívat. Nezmrzá, lze ho konzumovat po celou zimu, ale protože se v zimě ze zmrzlé půdy obtížně vyrývá, je dobře včas i s balem kořeny vyrýt, oddělit listy a uložit v bezmrazé místnosti.

Uskladněné kořeny je třeba udržovat mírně vlhké tak, aby nevysychaly. Pro přímý konzum jsou vyschlé kořeny nevyužitelné, i když vysýcháním se obsah látek nemění.

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Gobo je zdrojem živin, vitamínů a minerálů

Jako konzumní, kuchyňsky využitelná část Gobo, se používá pouze kořen.  Upravuje se jako vařený, smažený, marinovaný, sušený a drcený na prášek. Nejvhodnější formou konzumace je čerstvě sklizený, očištěný a omytý jednoletý kořen, nastrouhaný na chléb s máslem či jinou pomazánkou. Tak lze nejlépe využít vysoké procento polysacharidu inulinu, který je v kořenech Gobo obsažen. Tato přírodní forma polysacharidu totiž usnadňuje diabetikům zvládnout glykemické obtíže.

Ti, kdož se diabetiky stát nechtějí, mohou jako prevenci cukrovky Gobo zařadit do svého jídelníčku. Nastrouhaný se dobře uplatní při rozmanitých úpravách chlebíčků, jednohubek či zeleninových salátových mís. 

Gobo je opravdu "zelená lékárna", neboť se v tradiční medicíně používá k léčbě gastrointestinálních poruch, abscesů, bolesti kloubů, močových potíží a respiračních onemocnění, detoxikaci a čištění a také stimuluje regeneraci buněk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |