vytisknout velikost písma Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Každý zná vysoký plevel s velkými listy, jehož plody se přichytávají na oblečení. Málokoho však napadne, že existuje šlechtěný lopuch, který je dokonce jedlý.

Plevel, který se nedá přehlédnout

Lopuch se na obdělávaných zahradách téměř nevyskytuje. Setkáme se s ním spíše na rumištích a navážkách, ale i na březích potoků. Pokud má dostatek vlhka, dorůstá lopuch metrové výšky (ale i více). Typické jsou jeho velké srdčité, světle zelené listy a fialové květy seskupené do kulatého soukvětí. Poznávacím znakem jsou jeho plody – háčkovité nažky, které když uschnou, se pevně přichytí na oblečení či ponožkách a obtížně se odstraňují.

Jedlý lopuch – japonské Gobo

Vedle lopuchu plevele existuje ještě jedlá varianta – jedlý lopuch větší, který botanici označují latinským názvem Arctium lappa. Pod jménem Gobo znají tuto zeleninu všichni obyvatelé celé ostrovní říše Japonska, kde je velmi oblíbenou zeleninou. Jedlou částí je kořen, který je štíhlý, masitý a podobný mrkvi, může být dlouhý až 120 cm a mít 3 až 4 cm v průměru. 

Jeho povrch je hnědý s bílou dužinou uvnitř a má chuť podobnou pastináku či černému kořenu. Japonci kořeny Gobo dokonce suší, drtí na prášek a přidávají do pokrmů. 

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Gobo roste téměř samo

Japonský lopuch můžete pěstovat i u nás, upřednostňuje hlubokou půdu bohatou na humus a dusík. Semeno se vysévá brzo na jaře nebo kdykoliv během roku. Jakmile kořen dosáhne síly tužky, může se kuchyňsky využívat. Nezmrzá, lze ho konzumovat po celou zimu, ale protože se v zimě ze zmrzlé půdy obtížně vyrývá, je dobře včas i s balem kořeny vyrýt, oddělit listy a uložit v bezmrazé místnosti.

Uskladněné kořeny je třeba udržovat mírně vlhké tak, aby nevysychaly. Pro přímý konzum jsou vyschlé kořeny nevyužitelné, i když vysýcháním se obsah látek nemění.

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Gobo je zdrojem živin, vitamínů a minerálů

Jako konzumní, kuchyňsky využitelná část Gobo, se používá pouze kořen.  Upravuje se jako vařený, smažený, marinovaný, sušený a drcený na prášek. Nejvhodnější formou konzumace je čerstvě sklizený, očištěný a omytý jednoletý kořen, nastrouhaný na chléb s máslem či jinou pomazánkou. Tak lze nejlépe využít vysoké procento polysacharidu inulinu, který je v kořenech Gobo obsažen. Tato přírodní forma polysacharidu totiž usnadňuje diabetikům zvládnout glykemické obtíže.

Ti, kdož se diabetiky stát nechtějí, mohou jako prevenci cukrovky Gobo zařadit do svého jídelníčku. Nastrouhaný se dobře uplatní při rozmanitých úpravách chlebíčků, jednohubek či zeleninových salátových mís. 

Gobo je opravdu "zelená lékárna", neboť se v tradiční medicíně používá k léčbě gastrointestinálních poruch, abscesů, bolesti kloubů, močových potíží a respiračních onemocnění, detoxikaci a čištění a také stimuluje regeneraci buněk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniče…

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

8.  5.  2023 |
Jiřina Sivcová hrk
ZahradaSkalka
Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: Vsaďte na ocel či hliník

Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: V…

Okraje mezi trávníkem a zahradou mnozí Češi stále podceňují, přitom jde o jednoduchý způsob, jak zabránit trávě v prorůstání mezi květiny i zeleninu. Kam se nehodí mohutné betonové obrubníky, dřevo či plast, tam vsaďte na subtilní kov s dlouhou životností.

7.  5.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
ObrubyNeviditelný obrubník
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeřík…

Nepropásněte krátkou dobu, kdy kvete šeřík, a nasbírejte si jeho vonné květy. Poradíme vám, jak je uchovat a pochutnat si na nich: Připravte si šeříkový sirup nebo léčivý šeříkový čaj. Sirup využijete i při přípravě sladkých dobrot.

11.  5.  2023 |
Lenka Chvostová
Krok za krokemDIYVýrobaZajímavostiRecepty
Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak…

Bydlíte v bytě, ale k dispozici máte balkon, lodžii či terasu? I na tomto prostoru může stát pařeniště, skleník či fóliovník, díky nimž získáte vlastní zeleninu a podaří se vám snadněji vypěstovat i teplomilnější druhy rostlin. V první řadě záleží na velikosti místa, ale podstatný je i nápad.

16.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
FóliovníkBalkonDIYPěstování