vytisknout velikost písma Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Každý zná vysoký plevel s velkými listy, jehož plody se přichytávají na oblečení. Málokoho však napadne, že existuje šlechtěný lopuch, který je dokonce jedlý.
Pěstujte lopuch větší neboli Gobo, zeleninu s léčivými účinky

Plevel, který se nedá přehlédnout

Lopuch se na obdělávaných zahradách téměř nevyskytuje. Setkáme se s ním spíše na rumištích a navážkách, ale i na březích potoků. Pokud má dostatek vlhka, dorůstá lopuch metrové výšky (ale i více). Typické jsou jeho velké srdčité, světle zelené listy a fialové květy seskupené do kulatého soukvětí. Poznávacím znakem jsou jeho plody – háčkovité nažky, které když uschnou, se pevně přichytí na oblečení či ponožkách a obtížně se odstraňují.

Jedlý lopuch – japonské Gobo

Vedle lopuchu plevele existuje ještě jedlá varianta – jedlý lopuch větší, který botanici označují latinským názvem Arctium lappa. Pod jménem Gobo znají tuto zeleninu všichni obyvatelé celé ostrovní říše Japonska, kde je velmi oblíbenou zeleninou. Jedlou částí je kořen, který je štíhlý, masitý a podobný mrkvi, může být dlouhý až 120 cm a mít 3 až 4 cm v průměru. 

Jeho povrch je hnědý s bílou dužinou uvnitř a má chuť podobnou pastináku či černému kořenu. Japonci kořeny Gobo dokonce suší, drtí na prášek a přidávají do pokrmů. 

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Gobo roste téměř samo

Japonský lopuch můžete pěstovat i u nás, upřednostňuje hlubokou půdu bohatou na humus a dusík. Semeno se vysévá brzo na jaře nebo kdykoliv během roku. Jakmile kořen dosáhne síly tužky, může se kuchyňsky využívat. Nezmrzá, lze ho konzumovat po celou zimu, ale protože se v zimě ze zmrzlé půdy obtížně vyrývá, je dobře včas i s balem kořeny vyrýt, oddělit listy a uložit v bezmrazé místnosti.

Uskladněné kořeny je třeba udržovat mírně vlhké tak, aby nevysychaly. Pro přímý konzum jsou vyschlé kořeny nevyužitelné, i když vysýcháním se obsah látek nemění.

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Vypěstujte si netradiční plodovou a kořenovou zeleninu

Gobo je zdrojem živin, vitamínů a minerálů

Jako konzumní, kuchyňsky využitelná část Gobo, se používá pouze kořen.  Upravuje se jako vařený, smažený, marinovaný, sušený a drcený na prášek. Nejvhodnější formou konzumace je čerstvě sklizený, očištěný a omytý jednoletý kořen, nastrouhaný na chléb s máslem či jinou pomazánkou. Tak lze nejlépe využít vysoké procento polysacharidu inulinu, který je v kořenech Gobo obsažen. Tato přírodní forma polysacharidu totiž usnadňuje diabetikům zvládnout glykemické obtíže.

Ti, kdož se diabetiky stát nechtějí, mohou jako prevenci cukrovky Gobo zařadit do svého jídelníčku. Nastrouhaný se dobře uplatní při rozmanitých úpravách chlebíčků, jednohubek či zeleninových salátových mís. 

Gobo je opravdu "zelená lékárna", neboť se v tradiční medicíně používá k léčbě gastrointestinálních poruch, abscesů, bolesti kloubů, močových potíží a respiračních onemocnění, detoxikaci a čištění a také stimuluje regeneraci buněk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petúnie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

11.  5.  2022 |
Irena Forejtová
Balkon
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzy? Kdepak, ve fóliovníku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat určených k výsadbě po zmrzlých není nač čekat.

19.  4.  2022 |
Irena Forejtová
RajčataUžitková zahradaZeleninaPěstování
Co s šeříky, aby za rok bohatě kvetly

Co s šeříky, aby za rok bohatě kvetly

Květy šeříků jsou právě ve stadiu, kdy nezbývá mnoho a vykvetou naplno. Jejich omamná vůně patří ke květnu jako máloco jiného. Už nyní byste měli vědět, jak šeříky podpořit, aby vytvořily bohatá květenství i napřesrok.

10.  5.  2022 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyZahrádkářův diářOkrasné rostlinyOchrana a péčeListnáče
Rododendrony a azalky: Vše, co byste o nich měli vědět

Rododendrony a azalky: Vše, co byste o nich m…

Rododendrony, česky zvané pěnišníky, jsou stejně jako azalky stvořené k tomu, aby svými bohatými květy rozzářily stinná místa zahrady. Patří proto k nejcennějším zahradním dřevinám – v době květu je nelze přehlédnout. Jak si ale mezi všemi vybrat a jak o ně pečovat?

17.  5.  2022 | |9 N/A
Alena Menclová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyOkrasné rostlinyListnáče
Rozmarýn není rozmarný: Jak ho správně pěstovat?

Rozmarýn není rozmarný: Jak ho správně pěstov…

Ač jeho název napovídá, že jde o rostlinku, se kterou nebude snadné vyjít, opak je pravdou a ve skutečnosti jde o nenáročnou bylinku. Jak ji správně pěstovat, co nutně potřebuje a co jí nejvíce škodí?

24.  8.  2021 |
Zuzana Ottová
Okrasná zahradaUžitková zahradaZahradní rostlinyPokojové rostlinyPěstováníOkrasné rostlinyBylinkyBalkonové rostliny