Převislá plnokvětá fuchsie ´Aunt Juliana´ Foto: Fuchsie Liberec 

Převislá plnokvětá fuchsie ´Aunt Juliana´ | Foto: Fuchsie Liberec 

Vzpřímeně rostoucí fuchsie ´F. Fanfare´ s jednoduchým květem  Foto: Fuchsie Liberec 

Vzpřímeně rostoucí fuchsie ´F. Fanfare´ s jednoduchým květem  | Foto: Fuchsie Liberec 

Kultivar ´Dawn Fantasia´

Kultivar ´Dawn Fantasia´

Kultivar ´Waldis Grafin´, vzpřímený s jednoduchým květem  Foto: Fuchsie Liberec 

Kultivar ´Waldis Grafin´, vzpřímený s jednoduchým květem  | Foto: Fuchsie Liberec 

Kultivar ´Adrienne´

Kultivar ´Adrienne´

Kultivar ´Bacon Rosa´

Kultivar ´Bacon Rosa´

Vzpřímená fuchsie, kultivar ´Cardinal Farges´

Vzpřímená fuchsie, kultivar ´Cardinal Farges´

Fuchsie se dobře pěstují na kmínku

Fuchsie se dobře pěstují na kmínku

Kultivar ´Mrs Popple´

Kultivar ´Mrs Popple´

Převislý kultivar fuchsie ´Majebo´, květ plný  Foto: Fuchsie Liberec 

Převislý kultivar fuchsie ´Majebo´, květ plný  | Foto: Fuchsie Liberec 

Rozmanitost tvarů květů je obdivuhodná

Rozmanitost tvarů květů je obdivuhodná

Kultivar ´Win Oxtoby´, převislý, plnokvětý  Foto: Fuchsie Liberec 

Kultivar ´Win Oxtoby´, převislý, plnokvětý  | Foto: Fuchsie Liberec 

Červenofialová a červenobílá kombinace květů je nejčastější

Červenofialová a červenobílá kombinace květů je nejčastější

Kultivar ´Swing Time´

Kultivar ´Swing Time´

Při přesazování zkontrolujte, zda nezahnívají  kořeny

Při přesazování zkontrolujte, zda nezahnívají kořeny

Vzpřímeně rostoucí fuchsie ´F. Fanfare´ s jednoduchým květem  Foto: Fuchsie Liberec 
Kultivar ´Dawn Fantasia´
Kultivar ´Waldis Grafin´, vzpřímený s jednoduchým květem  Foto: Fuchsie Liberec 
Kultivar ´Adrienne´
15
Fotogalerie

Jak pěstovat fuchsie úspěšně: 10 rad od pěstitele

Specialista na pěstování fuchsií Jiří Pevný, majitel firmy Fuchsie Liberec, nám prozradil, jak úspěšně pěstovat fuchsie vzpřímené, polopřevislé i převislé. Jaké chyby často děláme, co naopak fuchsie potřebují a jaký je rozdíl v péči o kultivary s tmavými a světlými květy? Fuchsie patří k oblíbeným balkonovým rostlinám, ale ne každý si je jistý, jak se o ně starat. Základní pravidla pěstování fuchsií vám představí specialista Jiří Pevný,

Fuchsie převislá a další druhy: Zorientujte se

Fuchsie (Fuchsia) je rod patřící do čeledi pupalkovitých. Existuje na dvanáct tisíc známých kultivarů. Vzpřímené, polopřevislé, velmi oblíbené převislé, které krásně ozdobí okno nebo balkon, s jednoduchými, jednoduchými trubkovitými, poloplnými i plnými květy (přehled nejběžnějších druhů najdete v galerii v úvodu článku). Velký rod znamená velké odlišnosti a to nejen ve vzhledu rostlin, ale i ve způsobu pěstování. Stručně řečeno, pěstování fuchsií je taková vyšší dívčí.

Jak pěstovat fuchsie? 10 hlavních zásad

"Fuchsie vyžadují maximální péči a jakákoliv snaha o zjednodušení práce, například samozavlažovací truhlíky, nepřesazení rostlin v jarním období, použití komerčně vyráběných substrátů, má velmi nepříznivý vliv na kvetení a zdravotní stav rostlin," říká Jiří Pevný, specialista a majitel rodinné firmy Fuchsie Liberec, která má ve své nabídce úctyhodných dvanáct set kultivarů fuchsií. Podívejte se tedy na základní pravidla pěstování fuchsií. 

1. Nepodceňujte umístění květin

Pro fuchsie je nutné vzdušné, světlé stanoviště, chráněné před poledním sluncem. Ze světových stran jim proto nejlépe vyhovuje východ, západ a sever. Jižní orientaci stanoviště snese jen málo kultivarů, o nich se je potřeba poradit se zkušeným zahradníkem. 

V zásadě platí, že fuchsie s tmavými květy mají raději světlé stanoviště, druhy s většími světlými květy upřednostní místo bez přímého dopadu slunečních paprsků. Přesto u některých extrémně tmavých a velkokvětých je přímé oslunění také nežádoucí, neboť dochází k popálení květů. Ani horký vzduch stoupající v létě ve městech z rozpálených ulic fuchsiím nesvědčí.

2. Letnění? Hned, jak to počasí dovolí

Nejvhodnější je pro fuchsie umístění přímo v zahradě, spokojí se i s vhodným místem na balkoně, terase nebo okenním parapetu. I když se mluví běžně o letnění, rostliny ven vyneste, hned jak to počasí dovolí. Pokud se ohlásí přízemní mrazíky, budete muset i v tuto dobu fuchsie ještě chránit vhodným obalem například z geotextilie.

Vhodná doba pro letnění začíná většinou koncem dubna až začátkem května. Rostliny si venku brzy zvyknou a dříve nasadí na květ. Ideální je, když nové výhony vyrůstají již na stanovišti, kde bude rostlina umístěna celý rok. Rostliny jsou kompaktní a bohatě kvetou. V horkých letních dnech, kdy jsou fuchsie v plném květu, zabraňte jejich slunečnímu úpalu vhodným přistíněním.

3. Substrát pro fuchsie musí být kvalitní

Fuchsie vyžadují vzdušnou, humózní a kyselejší půdu s pH kolem 6. Velmi důležitá je kvalita substrátu a poměr jeho jednotlivých složek, jenž je odvislý od konkrétních podmínek, ve kterých budou rostliny pěstovány.

Panu Pevnému se osvědčila směs v třetinovém poměru kompostní zeminy či ornice, zahradnického substrátu B, substrátu na pelargónie, perlitu a písku s přídavkem kostní moučky. Při každoročním přesazování můžete složení či poměr jednotlivých složek směsi ještě upravit podle toho, jak budou rostliny v původním substrátu prosperovat.

4. Zalévání a rosení: Ani málo, ani moc

V období vegetace vyžadují fuchsie vydatnou zálivku a vlhčí vzduch. Dojde-li k vysychání kořenového balu nebo k přehřívání, shazují listy i květy. Rostliny ovšem nepřelévejte, čím je teplota nižší, tím déle vydrží substrát vlhký. V přemokřeném substrátu snadno uhnijí, proto dbejte, aby v podmiskách nebo obalech nezůstala po zalití stát voda.

Je-li to možné, nechte květináče nebo truhlíky stát volně, aby přebytečná voda mohla odtékat. Jednotlivé kultivary mají různé nároky na vydatnost i četnost zálivky. Tu budete muset přizpůsobit tomu, o co si samotné rostliny „řeknou“.

Velkým nebezpečím je zálivka při vysokých teplotách. Rostliny jsou zavadlé vlivem horkého vzduchu, i když substrát je stále vlhký. Zalití v této situaci může způsobit „uvaření“ kořenového balu a velice rychlé uhynutí fuchsie.

Horko letních dnů budou lépe snášet, když jim zvýšíte vzdušnou vlhkost rosením. V době postřiku ani brzy po něm však nesmí na rostlinu silně svítit slunce.

V zimních měsících zalévejte jednou za dva až tři týdny menším množstvím vody. Dokud je substrát dostatečně vlhký, rostlina zálivku nepotřebuje, a tudíž se může interval mezi jednotlivými zálivkami prodloužit. Pozvolné přidávání vody budou fuchsie potřebovat od konce února, kdy se začnou připravovat na začátek vegetačního období.

5. Hnojení: Minimálně 2x týdně

Zdravý vzhled a bohatost květů zajistí fuchsiím jedině pravidelný přísun živin v podobě hnojiv. Nutno říct, že fuchsie jsou i v tomto ohledu značně náročné, potřebují hnojit minimálně dvakrát týdně.

Začněte zhruba od počátku dubna, kdy se rostliny probouzí ze zimního odpočinku, a skončete v srpnu, kdy rostlinám pomalu končí vegetační období. Z hnojiv vybírejte vícesložkové (obsahující dusík, fosfor, draslík a hořčík) s vyšším obsahem dusíku. Roztok si připravte z dvaceti až čtyřiceti gramů hnojiva, které rozpustíte v deseti litrech vody.

Odborník na fuchsie Jiří Pevný vyživuje své rostliny následovně: „V jarním období hnojíme Kristalonem Start s převahou dusíku, od června Kristalonem plod – květ. Pokud jsou rostliny v plném květu a je teplé počasí, hnojíme každý den slabou koncentrací. Dosáhneme trvalého kvetení a vyrovnané velikosti květů. Jednou týdně pohnojíme plnou dávkou hnojiva, jednou za dva týdny použijeme listové hnojivo. V září již nehnojíme.“  

6. Tvarování a další důležitá péče

Fuchsiím můžete na počátku vegetačního období zkrátit výhony, a tím zajistit pěkný kompaktní vzhled rostlin. Odstraňte neduživé zimní výhony. Na počátku rašení (nejlépe v březnu) zkraťte nové výhony. Poslední řez je vhodné provádět do poloviny dubna, jinak se kvetení oddálí. Jakmile se objeví známky poupat, už rostliny neseřezávejte. Pro lepší větvení můžete ještě zaštípnout nové výhony, vyrůstající z úžlabí loňských listů. Další důležitou součástí péče o fuchsie je pravidelné odstraňování odkvetlých květů a násad plodů, které rostlinu oslabují.

7. Zazimování: Do bezmrazé místnosti je přeneste včas

Pokoušet se o venkovní přezimování fuchsií nemá v našich klimatických podmínkách smysl. Rostliny jsou náchylné k namrznutí, protože se nejedná o původní druhy, které dokáží snášet i nehostinné horské podmínky, ale o vyšlechtěné kultivary, jež jsou vždy oproti svým předkům o mnoho choulostivější. Rostliny proto přeneste z venku již před příchodem prvních mrazíků.

K zimování potřebují fuchsie bezmrazé stanoviště se stabilní teplotou mezi pěti až deseti stupni Celsia. Čím je teplota nižší, tím lépe, protože nedovolí rostlinám předčasný růst. Ideální je skleník nebo chladná místnost s dostatečnou vzdušnou vlhkostí a rozptýleným světlem. 

Zazimovat můžete fuchsie i v tmavé místnosti, kde teplota nevystoupí nad pět stupňů. Musí však být předem ostříhané. Zálivka je v tomto případě minimální. Počítáte-li na jaře s řízkováním rostlin, měly by přezimovat ve vyšší teplotě zhruba kolem patnácti stupňů.

Při ukládání rostlin na zimu je nutné ostříhat veškeré výhony narostlé během vegetace. Na každé větvi se ponechá jeden pár oček s listy. Při ponechání dlouhých výhonů dojde v průběhu zimy k jejich zdřevnatění a v jarním období rostliny špatně obrážejí a jsou "klackovité". S ořezanými výhony se zbavíte i škůdců a zárodků chorob.

8. Přesazování je potřeba každý rok

Fuchsie potřebují přesadit každoročně, aby se zajistil dostatek živin v substrátu pro jarní období. Nejvhodnější dobou pro přesazování je březen a první půlka dubna, tedy počátek vegetačního období.

Substrát (pokud je použit výše uvedený) nechte proschnout – lehce se oddělí od kořenů, aniž by je poškodil. Rostliny ze stávajícího květináče opatrně vyklepněte. Případné poškozené nebo odumřelé kořínky odstraňte.

Mladé rostlinky přesazujte do květináče o málo většího, než byl původní, nebo do dostatečně velkého truhlíku či kontejneru. Starší rostliny vystačí s původní nádobou, jen jim vyměňte substrát. Přesazené fuchsie mírně zalijte a ostříhejte.

9. Choroby a škůdci: Zásadní je prevence

Za vznikem chorob a škůdců stojí hlavně nesprávné pěstitelské podmínky nebo onemocnění sousedních rostlin, ze kterých se choroba přenese na další. Nemusí jít jednoznačně o vaši chybu, nakaženou rostlinu si můžete domů přinést už z obchodu, což se nezřídka děje, proto před koupí každou rostlinku podrobně prozkoumejte.

Zvadlé, oschlé listy, černající stonky, flíčky na listech či stoncích nebo dokonce poletující a lezoucí hmyz jsou jasným důkazem, že v této prodejně se o své živé zboží příliš nestarají, a proto běžte jinam. 

Jak již bylo řečeno, fuchsie jsou poměrně náročné na pěstování a vznik problémů s chorobami a škůdci začíná nesprávným umístěním či zálivkou. Abyste tomu předešli, musí mít vaše zelené svěřenkyně splněny všechny nároky.

10. Molice a další hmyz: Co dělat, když se objeví

Nejčastější nevítanou návštěvou v zimním období je na fuchsiích plíseň šedá vznikající při přílišném vlhku a nedostatečném osvětlení. Dalšími jsou svilušky, molice, mšice a třásněnky, v zahradě se na fuchsiích mohou usadit i ploštice.

Svilušky se prozradí drobounkou pavučinkou na rubu listů. Příčinou jejich výskytu bývá příliš suchý vzduch, proto rostlinám zajistěte tento požadavek rosením. K likvidaci v těžších případech použijte vhodný insekticid (Talstar, Vermitec, Omite), který aplikujte na rub i líc listů v intervalech uvedených na příbalových letácích jednotlivých přípravků.

Molice jsou maličké bílé mušky, které vysávají listy. Objevují se na jejich rubu společně se svými larvami a jejich přítomnost prozradí také lepkavá tekutina, kterou vylučují. Larvy odstraníte opakovaným postřikem insekticidem, na dospělý hmyz použijte nejlépe systémový insekticid. Poměrně spolehlivým prostředkem je Mospilan. K odstranění mšic se doporučuje opět Mospilan nebo Sumithion.

Třásněnky jsou černý, pouhý milimetr dlouhý hmyz s třásnitými křídly. Jeho přítomnost na rostlině signalizuje skvrnitost listů, jejich deformace apod. Pomáhají přípravky na bázi organofosfátů.

Ploštice jsou plochý, hnědě nebo zeleně zbarvený hmyz s tvrdými polokrovkami, který saje z celé nadzemní části rostliny. Ochrana je stejná jako u třásněnek.

TIP NA VIDEO: A jak pečovat o květiny v interiéru? To se dozvíte níže ve videu.

Doporučujeme

Články odjinud