vytisknout velikost písma Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Máte fíkovníky spojeny především se zeměmi jižní Evropy? Pěstovat je ale můžete i v našich zeměpisných šířkách. Poradíme vám, jak se o ně celoročně postarat, abyste se dočkali sladkých fíků i na své zahradě.

Fíkovníky (Ficus carica) se dají ve středoevropských podmínkách úspěšně pěstovat a není tak složité zařídit, aby přinášely chutné plody. Vysadit je můžete do dostatečně velkého květináče i do volné půdy do zahrady – tento způsob většinou přináší mnohem větší úrodu.

Klepněte pro větší obrázek
I na své zahradě můžete sklízet slaďoučké fíky

Nač dát pozor při nákupu

Sehnat mladý fíkovník není dnes nic obtížného; zahradnictví i hobbymarkety nabízejí ve většině případů dostatečné množství odrůd. Pro úspěch venkovního pěstování doporučuji pořizovat jen nejodolnější odrůdy.

Abyste se dočkali plodů, orientujte se na odrůdy z adriatické skupiny fíkovníků, které vytvářejí plody parthenokarpicky i bez opylování. Některé vhodné si můžete vybrat z následující tabulky.  

Přehled vhodných odrůd fíkovníků (Ficus carica)
odrůdamrazuvzdornoststručná charakteristika
'Bornholm'−20 °Cvystačí s malou vegetační sumou tepla
'Brown Turkey'−15 °Ctmavě červenohnědé plody
'Brunswick'−15 °Cchoulostivý na vlhčí klima, hluboce vykrajované listy
'English Brown Turkey'−20 °Codolný rzi, vhodný do našeho klimatu, odolný vlhku
'Hardy Chicago'−15 °Cplodný, rychle rostoucí, do náročnějších podmínek
'Marseilles'−15 °Cextrémně raný, zelené sladké plody dozrávají dožluta
'Pastiliere'−15 °CMéně vhodný pro naše podmínky, krásně sivě modré plody
'Romano Nero'−15 °Croste pomaleji, dřevo hůře vyzrává, tmavě modré plody
'Sal's'−15 °Craný, rychlý růst, vysoká plodnost, chutné plody
'Violetta Bayernfeige'−15 °Cmrazuvzdornost pod krytem uváděna až do −20 °C

Pěstování v nádobě

Fíkovník potřebuje vegetační klid, i když nemusí být příliš výrazný. Proto je při pěstování v květináči důležité zimovat rostlinu někde v chladné a třeba i temné chodbě při teplotě od nuly do deseti stupňů Celsia.

Nemáte pro zimní období dostatečně chladnou místnost? Nechte fíkovník alespoň co nejdéle venku, na balkoně nebo na zahradě. Mrazíky do minus dvou stupňů Celsia mu v žádném případě neublíží, vždyť odolné odrůdy vydrží venku i patnáct stupňů pod nulou a pod krytem o dost více.

Fíkovník letněte od jara do podzimu venku na zahradě. Zjara jej umístěte do stínu stromů, aby slunce nespálilo jeho citlivé listy. Nechcete-li květináč s fíkovníkem stěhovat , vyzkoušejte celoroční venkovní pěstování.

Pro oba dva způsoby platí, že během vegetace vyžaduje fíkovník dostatečnou zálivku, a to zejména při tvorbě plodů. Je vhodné i jeho přihnojování tekutými hnojivy v čtrnáctidenních intervalech.

Venkovní stanoviště

Fíkovníku vyberte v zahradě slunné místo s humózní, neutrální až zásaditou, dobře propustnou půdou. Obyčejně se můžete dočíst, že je nutné vysadit jej na chráněném místě, nejlépe nedaleko zdi na jižní straně domu, ale podle mých zkušeností to není nezbytné. Nicméně stanoviště by mělo být od severu chráněno proti zimním studeným větrům.  

Jak na zazimování

Aby se fíkovník dal dobře zazimovat, formuji ho řezem, který zajistí, že příliš nepřeroste. Základem je vytvořit dobrý kryt s pevnou kostrou. Ta se dá zhotovit třeba z betonářského a vázacího drátu: zapíchněte křížem dva oblouky z betonářského drátu a svažte je k sobě vázacím drátem do jakési řídké klece.

Klepněte pro větší obrázek
Pro úspěšné zimování je důležitá pevná kostra krytu

Na takto vzniklou konstrukci navěste větvičky jehličnanů. Vznikne tak cosi tvarem podobného mongolské jurtě a stejně jako ona dokáže i tento kryt dobře ochránit proti mrazu. Před příchodem silnějších mrazů přes něj raději přehoďte ještě i černou netkanou textilii a její okraje přiložte kameny, aby ji nevzal vítr.

Klepněte pro větší obrázek
Jehličnaté větvičky chrání fíkovník před výkyvy teplot

Pokud jsou opravdu velké mrazy a dostatek sněhu, přikryjte kryt fíkovníku ještě hromadou sněhu: z „mongolské jurty“ bude rázem „eskymácké iglú“, v němž fíkovník docela určitě nevymrzne. Protože má v zimě opadané listy, nepotřebuje světlo a neodpařuje tolik vody, takže mu ani zmrzlá půda okolo kořenů tolik nevadí.

Klepněte pro větší obrázek
Veliká peřina sněhu spolehlivě brání vymrznutí

Jaro je zrádné

Největším nebezpečím je pro fíkovník kupodivu jaro. Jakmile se začne objevovat silnější sluníčko, okamžitě sundejte tmavou netkanou textilii, aby se rostlina příliš neohřívala a nezačala rašit zbytečně brzy.

Pak by pozdní mrazík mohl mladé, právě narašené lístečky snadno spálit. Fíkovník, který je v dobré kondici, se s takovou situací sice vyrovná docela snadno a obraší znova, ale prožitý stav se projeví nižší, nebo ještě častěji vůbec žádnou úrodou.

Osvědčí-li se vám či vašim přátelům některá z odrůd tak, že ji budete chtít namnožit, zkuste to. Fíkovník doporučuji rozmnožovat vegetativně, tak spolehlivě zůstanou typické znaky jednotlivých odrůd. Můžete jej také nakopčit, pohřížit i řízkovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |