vytisknout velikost písma Pěstujeme fenykl

Fenykl pochází ze Středomoří, kde se pěstuje jako druh koření nebo jako zelenina. Poradíme vám, jak ho vypěstovat v domácích podmínkách.
Pěstujeme fenykl

Italská kuchyně používá jak řapíkatý fenykl, tak i fenykl sladký, který chuťově připomíná anýz. Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare var. Azoricum), zvaný také boloňský, dosahuje včetně květenství výšky až 200 cm. Lodyha je přímá, větvená, listy silně pochvaté, zpeřené v nitkovité úkrojky, květy jsou okolíky v průměru 15 cm i více.

Klepněte pro větší obrázek

Fenykl potřebuje slunce

Fenykl pěstujeme pro silně dužnaté pochvy řapíků střídavě složené do zploštělého hlíznatého útvaru. Takzvaná hlíza o tloušťce 10–15 cm a hmotnosti až 200 g má jemnou dužninu s nasládlou osobitě fenyklovou příchutí. V našich podmínkách můžeme fenykl sladký úspěšně pěstovat v teplejších chráněných polohách na humózních nevysychavých půdách. Lehké písčité půdy jsou pro pěstování fenyklu vhodné za předpokladu zajištění dostatečné zálivky.

Klepněte pro větší obrázek

Semena vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června, v polohách s teplým podzimem je možný výsev až do poloviny července. Vzhledem k tomu, že fenykl je dlouhodenní rostlinou, hrozí u raných výsevů nebezpečí vybíhání do květu. Výsev provádíme do hloubky 2 cm, do řádků vzdálených na 30 až 35 cm, rostliny v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm.

Hlízy sklízíme od srpna do září, nejpozději pak před prvními mrazíky. Zdužnatělou část odřezáváme s částí kořenové hlavy, odřezáváme listy a ponecháváme jen krátkou část řapíků.

Klepněte pro větší obrázek

Jak fenykl zužitkujete? Pro kuchyňskou úpravu hledejte inspiraci právě v italské kuchyni. Hlízy se smaží, pečou, dusí i vaří. Nejlépe ale fenyklové aróma vynikne v čerstvě připraveném zeleninovém salátu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeho uložení

Kam s toaletním papírem: Nejlepší tipy na jeh…

Nevíte, kam s náhradními ruličkami toaletního papíru, aby byly v případě potřeby po ruce? Inspirujte se v naší galerii, je plná nápadů z celého světa. Od elegantních a víceúčelových poliček až po vtipné držáky. Který z nich by se hodil na vaši toaletu?

4.  11.  2017 |