vytisknout velikost písma Pěstujeme fenykl

Fenykl pochází ze Středomoří, kde se pěstuje jako druh koření nebo jako zelenina. Poradíme vám, jak ho vypěstovat v domácích podmínkách.
Pěstujeme fenykl

Italská kuchyně používá jak řapíkatý fenykl, tak i fenykl sladký, který chuťově připomíná anýz. Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare var. Azoricum), zvaný také boloňský, dosahuje včetně květenství výšky až 200 cm. Lodyha je přímá, větvená, listy silně pochvaté, zpeřené v nitkovité úkrojky, květy jsou okolíky v průměru 15 cm i více.

Klepněte pro větší obrázek

Fenykl potřebuje slunce

Fenykl pěstujeme pro silně dužnaté pochvy řapíků střídavě složené do zploštělého hlíznatého útvaru. Takzvaná hlíza o tloušťce 10–15 cm a hmotnosti až 200 g má jemnou dužninu s nasládlou osobitě fenyklovou příchutí. V našich podmínkách můžeme fenykl sladký úspěšně pěstovat v teplejších chráněných polohách na humózních nevysychavých půdách. Lehké písčité půdy jsou pro pěstování fenyklu vhodné za předpokladu zajištění dostatečné zálivky.

Klepněte pro větší obrázek

Semena vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června, v polohách s teplým podzimem je možný výsev až do poloviny července. Vzhledem k tomu, že fenykl je dlouhodenní rostlinou, hrozí u raných výsevů nebezpečí vybíhání do květu. Výsev provádíme do hloubky 2 cm, do řádků vzdálených na 30 až 35 cm, rostliny v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm.

Hlízy sklízíme od srpna do září, nejpozději pak před prvními mrazíky. Zdužnatělou část odřezáváme s částí kořenové hlavy, odřezáváme listy a ponecháváme jen krátkou část řapíků.

Klepněte pro větší obrázek

Jak fenykl zužitkujete? Pro kuchyňskou úpravu hledejte inspiraci právě v italské kuchyni. Hlízy se smaží, pečou, dusí i vaří. Nejlépe ale fenyklové aróma vynikne v čerstvě připraveném zeleninovém salátu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |