vytisknout velikost písma Pěstujeme fenykl

Fenykl pochází ze Středomoří, kde se pěstuje jako druh koření nebo jako zelenina. Poradíme vám, jak ho vypěstovat v domácích podmínkách.
Pěstujeme fenykl

Italská kuchyně používá jak řapíkatý fenykl, tak i fenykl sladký, který chuťově připomíná anýz. Fenykl obecný sladký (Foeniculum vulgare var. Azoricum), zvaný také boloňský, dosahuje včetně květenství výšky až 200 cm. Lodyha je přímá, větvená, listy silně pochvaté, zpeřené v nitkovité úkrojky, květy jsou okolíky v průměru 15 cm i více.

Klepněte pro větší obrázek

Fenykl potřebuje slunce

Fenykl pěstujeme pro silně dužnaté pochvy řapíků střídavě složené do zploštělého hlíznatého útvaru. Takzvaná hlíza o tloušťce 10–15 cm a hmotnosti až 200 g má jemnou dužninu s nasládlou osobitě fenyklovou příchutí. V našich podmínkách můžeme fenykl sladký úspěšně pěstovat v teplejších chráněných polohách na humózních nevysychavých půdách. Lehké písčité půdy jsou pro pěstování fenyklu vhodné za předpokladu zajištění dostatečné zálivky.

Klepněte pro větší obrázek

Semena vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června, v polohách s teplým podzimem je možný výsev až do poloviny července. Vzhledem k tomu, že fenykl je dlouhodenní rostlinou, hrozí u raných výsevů nebezpečí vybíhání do květu. Výsev provádíme do hloubky 2 cm, do řádků vzdálených na 30 až 35 cm, rostliny v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm.

Hlízy sklízíme od srpna do září, nejpozději pak před prvními mrazíky. Zdužnatělou část odřezáváme s částí kořenové hlavy, odřezáváme listy a ponecháváme jen krátkou část řapíků.

Klepněte pro větší obrázek

Jak fenykl zužitkujete? Pro kuchyňskou úpravu hledejte inspiraci právě v italské kuchyni. Hlízy se smaží, pečou, dusí i vaří. Nejlépe ale fenyklové aróma vynikne v čerstvě připraveném zeleninovém salátu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí…

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

5.  5.  2018 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

29.  4.  2018 |
Pravidla pěstování petúnií

Pravidla pěstování petúnií

Petúnie jsou oblíbené balkonové rostliny, které při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Dopřejte jim vhodnou zeminu, slunečné místo, kam neprší, a pravidelnou dávku vody a kvalitního vícesložkového hnojiva.

13.  5.  2018 |
Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí se vám záplavou květů

Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí …

Pátráte po letničce, která ozdobí vaše okno či lodžii bohatou kaskádou květů? Zasaďte si do truhlíků surfinie. Právě v květnu je ten pravý čas. Zaručujeme, že vám tu nádheru budou všichni sousedé závidět. Poradíme vám, jak surfinie pěstovat, aby dobře prospívaly.

9.  5.  2018 |
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím …

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

8.  5.  2018 |