vytisknout velikost písma Pěstujeme chřest: běh na dlouhou trať

Naše zahrada zná tuto zeleninu již dlouhá staletí. Chřest neboli špargl zažívá v posledních letech renesanci. Je totiž velmi zdravý. Vypěstovat si ho můžeme sami.

Na sklizeň chřestu si budeme muset počkat. Pěstování chřestu v domácích podmínkách totiž připomíná běh na dlouhou trať. Z přímého výsevu, bez předpěstované sadby, se první úrody totiž dočkáme až za tři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujeme spoustu času.

Budeme bedlivě sledovat počasí, aby semenáčky vůbec vzešly, přihrnovat, vozit hnůj, dávat pozor na škůdce … Máte stále ještě stále chuť si založit svoji „šparglovnu“?

Klepněte pro větší obrázek

Letos zasejeme

Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách. Semena vyséváme buď do truhlíčku, nebo do pařeniště. Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu. Semena před výsevem 1–2 dny máčíme, vzcházejí ideálně při teplotě okolo 22 °C a po šesti týdnech můžeme rostlinky přepichovat do sponu 7 cm.

Sazenice pěstujeme celé léto, abychom do příštího jara získali silné jedince s bohatým kořenovým systémem. Vzrostlé sazenice s pěti až šesti očky vysazujeme na záhon až další rok. Během jejich růstu je vydatně hnojíme a pečujeme o ně.

Klepněte pro větší obrázek

Záhon nebo koryto? Šparglovna

Záhon pro chřest – šparglovna je velmi speciální záležitost. Poloha musí být záhřevná, plná slunce, chráněná před studenými větry a chladem. Zemina by měla být lehká, propustná, smíchaná s kompostem. Ve směru sever – jih vyhloubíme příkopy asi 40 cm hluboké. Do nich zapracujeme chlévský hnůj a kompost.

Chřest pěstujeme na jednom stanovišti až dvacet let, proto musí být půda opravdu kvalitní a propracovaná. V březnu až dubnu do těchto brázd sázíme jednoleté sazenice, jimž zahrneme krčky 5 cm vysokou vrstvou zeminy.

Dva roky je na stanovišti pěstujeme, než se začne chřest sklízet. Během vegetační sezóny chřest hnojíme jednou za tři týdny tekutým hnojivem. Každé jaro nastýláme bohatě kompostem.

Dospělost ve třech letech

Třetím rokem jsou rostliny schopné produkovat tzv. fazochy, ty známé chřestové tyčky, které tak výtečně chutnají. Na jaře se na rostlinu nahrne hrůbek zeminy až 30 cm vysoký. Pod ním začnou rašit fazochy.

Jakmile začnou rašit, můžeme je sklízet. Denní přírůstek je zhruba 15 centimetrů. Sklizeň provedeme v dubnu až květnu několikrát po sobě, ale později rostoucí výhony musíme nechat na místě, aby se rostlina příliš nevysílila a mohla plodit další roky.

Zelený nebo bílý?

Pro pěstování zeleného chřestu stačí rostlinu zahrnout a každý den sklízet rostoucí fazochy. Pokud ale toužíme po  chřestu bílém, musíme hrobečky přikrýt černou fólií nebo černým kýblem.

Pod ním se ze stonků vytrácí chlorofyl a chřest je krásně bílý. Po sklizni namáčíme chřest do studené vody, aby nezavadl. Ihned ho konzumejeme, v lednici vydrží maximálně 3 dny.

 Klepněte pro větší obrázek

Mocné afrodiziakum

Chřest má spoustu blahodárných účinků na lidský organismus. Ale víte, že je to léty prověřené afrodiziakum?

Bílý chřest pod hlavičkou oloupeme a pořádně opláchneme. Pak ho svážeme po několika kusech (4–8 dle síly) a vařím v osolené vodě. Jen zlehka ho zakápneme máslem a podáváme.

Klepněte pro větší obrázek

Zelený chřest vaříme stejným způsobem. Z části vývaru připravíme bílou bešamelovou omáčku. Ochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Omáčkou chřest poléváme a podáváme horký. Je možné ho zasypat čerstvými usekanými bylinkami. A můžeme si popřát dobrou, milostnou chuť.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

dnes | | 2 N/A
Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |