vytisknout velikost písma Pěstujeme chřest: Běh na dlouhou trať

Naše zahrada zná tuto zeleninu již dlouhá staletí. Chřest neboli špargl zažívá v posledních letech renesanci. Je totiž velmi zdravý a vypěstovat si ho můžeme sami.

Jak připravit záhon? Postup krok za krokem

Na sklizeň chřestu si budeme muset počkat. Pěstování chřestu v domácích podmínkách totiž připomíná běh na dlouhou trať. První úrody se totiž dočkáme až za tři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujeme spoustu času. Budeme bedlivě sledovat počasí, aby semenáčky vůbec vzešly, přihrnovat, vozit hnůj, dávat pozor na škůdce… Máte ještě stále chuť založit si svoji „šparglovnu“?

Záhon pro chřest – šparglovna je velmi speciální záležitost. Poloha musí být záhřevná, plná slunce, chráněná před studenými větry a chladem. Zemina by měla být lehká, propustná, smíchaná s kompostem. Ve směru sever – jih vyhloubíme příkopy asi 40 cm hluboké. Do nich zapracujeme chlévský hnůj a kompost. Chřest pěstujeme na jednom stanovišti až dvacet let, proto musí být půda opravdu kvalitní a propracovaná.

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

V březnu až dubnu do těchto brázd sázíme jednoleté sazenice, jimž zahrneme krčky 5 cm vysokou vrstvou zeminy. Dva roky je na stanovišti pěstujeme, než se začne chřest sklízet. Během vegetační sezóny chřest hnojíme jednou za tři týdny tekutým hnojivem. Každé jaro nastýláme bohatě kompostem.

Pěstování chřestu: Jak na semena?

Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách. Semena vyséváme buď do truhlíčku, nebo do pařeniště. Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu. Semena před výsevem 1–2 dny máčíme, vzcházejí ideálně při teplotě okolo 22 °C a po šesti týdnech můžeme rostlinky přepichovat do sponu 7 cm. Sazenice pěstujeme celé léto, abychom do příštího jara získali silné jedince s bohatým kořenovým systémem. Vzrostlé sazenice s pěti až šesti očky vysazujeme na záhon až další rok. Během růstu je vydatně hnojíme a pečujeme o ně.

Asparágus je nenáročný, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročný, ale přesto upadl v zapomnění

Sklizeň má svá pravidla

Třetím rokem jsou rostliny schopné produkovat tzv. fazochy, ty známé chřestové tyčky, které tak výtečně chutnají. Na jaře se na rostlinu nahrne hrůbek zeminy až 30 cm vysoký. Pod ním začnou rašit fazochy. Jakmile začnou rašit, můžeme je sklízet. Denní přírůstek je zhruba 15 centimetrů. Sklizeň provedeme v dubnu až květnu několikrát po sobě, ale později rostoucí výhony musíme nechat na místě, aby se rostlina příliš nevysílila a mohla plodit další roky.

Aby to nevypadalo tak jednoduše, i špargl má své nepřátele. Nejčastějším škůdcem je hezký brouček – chřestovníček, který napadá například i lilie. Jeho larvám chutnají mladé výhonky a u lilií zcela zničí cibule. A jaká je souvislost? Asparagus totiž patří mezi liliovité. 

Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny

Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny

Zelený chřest, nebo bílý?

Pro pěstování zeleného chřestu stačí rostlinu zahrnout a každý den sklízet rostoucí fazochy. Pokud ale toužíme po chřestu bílém, musíme hrobečky přikrýt černou fólií nebo černým kýblem. Pod ním se ze stonků vytrácí chlorofyl a chřest je krásně bílý. Po sklizni namáčíme chřest do studené vody, aby nezavadl. Ihned ho konzumujeme, v lednici vydrží maximálně 3 dny.

Chřest: Recepty, které zvládne každý

Základní úprava chřestu je velmi jednoduchá. Bílý chřest pod hlavičkou oloupeme a pořádně opláchneme. Pak ho svážeme po několika kusech (4 až 8 dle síly) a vaříme v osolené vodě. Jen zlehka ho zakápneme máslem a podáváme.

Netkané textilie a jejich využití při pěstování rostlin

Netkané textilie a jejich využití při pěstování rostlin

Zelený chřest vaříme stejným způsobem. Z části vývaru připravíme bílou bešamelovou omáčku. Ochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Omáčkou chřest poléváme a podáváme horký. Je možné ho zasypat čerstvými nasekanými bylinkami. Chřest se standardně jí také s holandskou omáčkou. Využití této zeleniny je velmi široké, podívejte se na další recepty s chřestem

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |