vytisknout velikost písma Pěstujeme chřest: Běh na dlouhou trať

Naše zahrada zná tuto zeleninu již dlouhá staletí. Chřest neboli špargl zažívá v posledních letech renesanci. Je totiž velmi zdravý a vypěstovat si ho můžeme sami.

Jak připravit záhon? Postup krok za krokem

Na sklizeň chřestu si budeme muset počkat. Pěstování chřestu v domácích podmínkách totiž připomíná běh na dlouhou trať. První úrody se totiž dočkáme až za tři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujeme spoustu času. Budeme bedlivě sledovat počasí, aby semenáčky vůbec vzešly, přihrnovat, vozit hnůj, dávat pozor na škůdce… Máte ještě stále chuť založit si svoji „šparglovnu“?

Záhon pro chřest – šparglovna je velmi speciální záležitost. Poloha musí být záhřevná, plná slunce, chráněná před studenými větry a chladem. Zemina by měla být lehká, propustná, smíchaná s kompostem. Ve směru sever – jih vyhloubíme příkopy asi 40 cm hluboké. Do nich zapracujeme chlévský hnůj a kompost. Chřest pěstujeme na jednom stanovišti až dvacet let, proto musí být půda opravdu kvalitní a propracovaná.

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

Zahrádka na balkoně: Zelenina v truhlíku, na zemi i ve vzduchu

V březnu až dubnu do těchto brázd sázíme jednoleté sazenice, jimž zahrneme krčky 5 cm vysokou vrstvou zeminy. Dva roky je na stanovišti pěstujeme, než se začne chřest sklízet. Během vegetační sezóny chřest hnojíme jednou za tři týdny tekutým hnojivem. Každé jaro nastýláme bohatě kompostem.

Pěstování chřestu: Jak na semena?

Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách. Semena vyséváme buď do truhlíčku, nebo do pařeniště. Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu. Semena před výsevem 1–2 dny máčíme, vzcházejí ideálně při teplotě okolo 22 °C a po šesti týdnech můžeme rostlinky přepichovat do sponu 7 cm. Sazenice pěstujeme celé léto, abychom do příštího jara získali silné jedince s bohatým kořenovým systémem. Vzrostlé sazenice s pěti až šesti očky vysazujeme na záhon až další rok. Během růstu je vydatně hnojíme a pečujeme o ně.

Asparágus je nenáročný, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročný, ale přesto upadl v zapomnění

Sklizeň má svá pravidla

Třetím rokem jsou rostliny schopné produkovat tzv. fazochy, ty známé chřestové tyčky, které tak výtečně chutnají. Na jaře se na rostlinu nahrne hrůbek zeminy až 30 cm vysoký. Pod ním začnou rašit fazochy. Jakmile začnou rašit, můžeme je sklízet. Denní přírůstek je zhruba 15 centimetrů. Sklizeň provedeme v dubnu až květnu několikrát po sobě, ale později rostoucí výhony musíme nechat na místě, aby se rostlina příliš nevysílila a mohla plodit další roky.

Aby to nevypadalo tak jednoduše, i špargl má své nepřátele. Nejčastějším škůdcem je hezký brouček – chřestovníček, který napadá například i lilie. Jeho larvám chutnají mladé výhonky a u lilií zcela zničí cibule. A jaká je souvislost? Asparagus totiž patří mezi liliovité. 

Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny

Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny

Zelený chřest, nebo bílý?

Pro pěstování zeleného chřestu stačí rostlinu zahrnout a každý den sklízet rostoucí fazochy. Pokud ale toužíme po chřestu bílém, musíme hrobečky přikrýt černou fólií nebo černým kýblem. Pod ním se ze stonků vytrácí chlorofyl a chřest je krásně bílý. Po sklizni namáčíme chřest do studené vody, aby nezavadl. Ihned ho konzumujeme, v lednici vydrží maximálně 3 dny.

Chřest: Recepty, které zvládne každý

Základní úprava chřestu je velmi jednoduchá. Bílý chřest pod hlavičkou oloupeme a pořádně opláchneme. Pak ho svážeme po několika kusech (4 až 8 dle síly) a vaříme v osolené vodě. Jen zlehka ho zakápneme máslem a podáváme.

Netkané textilie a jejich využití při pěstování rostlin

Netkané textilie a jejich využití při pěstování rostlin

Zelený chřest vaříme stejným způsobem. Z části vývaru připravíme bílou bešamelovou omáčku. Ochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Omáčkou chřest poléváme a podáváme horký. Je možné ho zasypat čerstvými nasekanými bylinkami. Chřest se standardně jí také s holandskou omáčkou. Využití této zeleniny je velmi široké, podívejte se na další recepty s chřestem

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |