vytisknout velikost písma Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?
Pěstujeme artyčok

V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich světová produkce soustředěna kolem Středozemního moře. Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie a patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Klepněte pro větší obrázek

Artyčok je vytrvalá teplomilná rostlina, podobná bodláku, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Daří se jí v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Největším nebezpečím vysazených semenáčků jsou pozdní mrazíky, proto se artyčoky nakličují a vysévají do teplého skleníku již začátkem března.

Klepněte pro větší obrázek

Do volné půdy se artyčok sází až v polovině května, po „zmrzlých“, do sponu 1 × 1 metr. Během vegetace pravidelně kypříme půdu kolem sazenic a hojně zaléváme. Podle rady odborníků na rostlině ponecháváme dvě až tři poupata, ostatní vylomíme. To proto, aby květní úbory určené ke sklizni narostly opravdu kvalitní.

Artyčoky dozrávají postupně, proto se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Úbory je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Jak uložit knížky? Podívejte se na kreativní knihovny z celého světa

Jak uložit knížky? Podívejte se na kreativní …

Pokud stejně jako já nedokážete plně ocenit elektronickou čtečku a preferujete stále papírovou klasiku, určitě často řešíte, jak knihy uložit. Ať už máte stovky knih či jen pár kousků, našli jsme pro vás ty nejzajímavější nápady a tipy, kam s nimi. Inspirujte se v naší fotogalerii.

6.  2.  2019 |