vytisknout velikost písma Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?
Pěstujeme artyčok

V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich světová produkce soustředěna kolem Středozemního moře. Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie a patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Klepněte pro větší obrázek

Artyčok je vytrvalá teplomilná rostlina, podobná bodláku, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Daří se jí v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Největším nebezpečím vysazených semenáčků jsou pozdní mrazíky, proto se artyčoky nakličují a vysévají do teplého skleníku již začátkem března.

Klepněte pro větší obrázek

Do volné půdy se artyčok sází až v polovině května, po „zmrzlých“, do sponu 1 × 1 metr. Během vegetace pravidelně kypříme půdu kolem sazenic a hojně zaléváme. Podle rady odborníků na rostlině ponecháváme dvě až tři poupata, ostatní vylomíme. To proto, aby květní úbory určené ke sklizni narostly opravdu kvalitní.

Artyčoky dozrávají postupně, proto se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Úbory je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |