vytisknout velikost písma Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?
Pěstujeme artyčok

V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich světová produkce soustředěna kolem Středozemního moře. Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie a patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Klepněte pro větší obrázek

Artyčok je vytrvalá teplomilná rostlina, podobná bodláku, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Daří se jí v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Největším nebezpečím vysazených semenáčků jsou pozdní mrazíky, proto se artyčoky nakličují a vysévají do teplého skleníku již začátkem března.

Klepněte pro větší obrázek

Do volné půdy se artyčok sází až v polovině května, po „zmrzlých“, do sponu 1 × 1 metr. Během vegetace pravidelně kypříme půdu kolem sazenic a hojně zaléváme. Podle rady odborníků na rostlině ponecháváme dvě až tři poupata, ostatní vylomíme. To proto, aby květní úbory určené ke sklizni narostly opravdu kvalitní.

Artyčoky dozrávají postupně, proto se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Úbory je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |