vytisknout velikost písma Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?
Pěstujeme artyčok

V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich světová produkce soustředěna kolem Středozemního moře. Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie a patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Klepněte pro větší obrázek

Artyčok je vytrvalá teplomilná rostlina, podobná bodláku, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Daří se jí v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Největším nebezpečím vysazených semenáčků jsou pozdní mrazíky, proto se artyčoky nakličují a vysévají do teplého skleníku již začátkem března.

Klepněte pro větší obrázek

Do volné půdy se artyčok sází až v polovině května, po „zmrzlých“, do sponu 1 × 1 metr. Během vegetace pravidelně kypříme půdu kolem sazenic a hojně zaléváme. Podle rady odborníků na rostlině ponecháváme dvě až tři poupata, ostatní vylomíme. To proto, aby květní úbory určené ke sklizni narostly opravdu kvalitní.

Artyčoky dozrávají postupně, proto se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Úbory je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jakoby snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |