vytisknout velikost písma Pěstujeme artyčok

Artyčok není bodlák, velmi se mu ale podobá. Můžeme ho pojídat syrový, dá se ale také dusit, grilovat i smažit. Jak ale artyčok vypěstovat na vlastní zahrádce?
Pěstujeme artyčok

V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich světová produkce soustředěna kolem Středozemního moře. Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie a patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Klepněte pro větší obrázek

Artyčok je vytrvalá teplomilná rostlina, podobná bodláku, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Daří se jí v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Největším nebezpečím vysazených semenáčků jsou pozdní mrazíky, proto se artyčoky nakličují a vysévají do teplého skleníku již začátkem března.

Klepněte pro větší obrázek

Do volné půdy se artyčok sází až v polovině května, po „zmrzlých“, do sponu 1 × 1 metr. Během vegetace pravidelně kypříme půdu kolem sazenic a hojně zaléváme. Podle rady odborníků na rostlině ponecháváme dvě až tři poupata, ostatní vylomíme. To proto, aby květní úbory určené ke sklizni narostly opravdu kvalitní.

Artyčoky dozrávají postupně, proto se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Úbory je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou nejlepší texty pro SMS i klasická velikonoční přání

Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou ne…

Vánoce a Velikonoce jsou dva okamžiky v roce, kdy ještě posíláme pohled s přáním. I když mnohem více si dnes už na své blízké vzpomeneme SMSkou. Co pořád dokola psát? Tady jsou vtipná, milá, hravá přání. Je jen na vás, které z nich pošlete. Z naší nabídky si vybere každý. Najdete je níže v článku.

19.  4.  2019 |