vytisknout velikost písma Pěstujeme a používáme: měsíček lékařský

Měsíček lékařský je známý pro své antiseptické, antibakteriální, hojivé a protizánětlivé účinky. Můžeme z něj připravit nálev, mast, čaj, koupel i tinkturu. Víte, jak měsíček pěstovat?
Pěstujeme a používáme: měsíček lékařský

Měsíček lékařský zdobí i pomáhá

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je okrasná jednoletá rostlina původem z Orientu, hojně používaná ve starém Římě, Egyptě, Persii i mnoha dalších státech Středomoří.

Je známa zejména jako antiseptikum a mast k léčení poranění a zánětů kůže. Uplatnění našla také v kuchyni k přípravě jídel i v domácnosti k barvení. Často je užívána i v kosmetice ke zjemnění a zvláčnění pokožky.

Klepněte pro větší obrázek

Pro pěstování je nejvhodnější slunečné a teplé stanoviště s dostatečným množstvím živin i vláhy. Pro léčebné a kosmetické účely lze použít výhradně oranžovou, plnokvětou odrůdu Plamen. Vyséváme do dobře zpracované půdy, v březnu až dubnu, nejdéle však v květnu.

Vyséváme na záhon do hnízd po 4–5 semenech ve sponu 30 × 40 cm, nebo do řádků 40–50 cm vzdálených, které později jednotíme na vzdálenost 20 cm. Je vhodné měnit plochu, kam měsíček vyséváme, aby se půda jednostranně nevyčerpávala.

Klepněte pro větší obrázek

Léčivka, kterou se hodí mít

U měsíčku oceňujeme zejména jeho antiseptické, antibakteriální, hojivé a protizánětlivé účinky. Z měsíčku můžeme připravit čaj pro vnitřní užití, obklad nebo tinkturu, či mast pro zevní užití.

Vnitřně se používá za účelem pročištění krve a organismu, podpory krevního oběhu, zmírnění zánětů sliznic trávícího ústrojí, zvýšení tvorby žluči při jaterních chorobách, snížení krevního tlaku a mírnému zpomalení srdeční činnosti.

Nejčastěji se používá zevně ve formě masti, tinktury a měsíčkového oleje na křečové žíly, hnisavé rány, pohmožděné svaly a bércové vředy, omrzliny, popáleniny a plísňová onemocnění.

Z měsíčku lékařského můžeme připravit: nálev, mast, čaj, koupel, tinkturu. Nejlepší způsob jak měsíček uchovávat, je v plechovkách nebo sklenicích.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |