vytisknout velikost písma Pěstujeme a používáme: měsíček lékařský

Měsíček lékařský je známý pro své antiseptické, antibakteriální, hojivé a protizánětlivé účinky. Můžeme z něj připravit nálev, mast, čaj, koupel i tinkturu. Víte, jak měsíček pěstovat?
Pěstujeme a používáme: měsíček lékařský

Měsíček lékařský zdobí i pomáhá

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je okrasná jednoletá rostlina původem z Orientu, hojně používaná ve starém Římě, Egyptě, Persii i mnoha dalších státech Středomoří.

Je známa zejména jako antiseptikum a mast k léčení poranění a zánětů kůže. Uplatnění našla také v kuchyni k přípravě jídel i v domácnosti k barvení. Často je užívána i v kosmetice ke zjemnění a zvláčnění pokožky.

Klepněte pro větší obrázek

Pro pěstování je nejvhodnější slunečné a teplé stanoviště s dostatečným množstvím živin i vláhy. Pro léčebné a kosmetické účely lze použít výhradně oranžovou, plnokvětou odrůdu Plamen. Vyséváme do dobře zpracované půdy, v březnu až dubnu, nejdéle však v květnu.

Vyséváme na záhon do hnízd po 4–5 semenech ve sponu 30 × 40 cm, nebo do řádků 40–50 cm vzdálených, které později jednotíme na vzdálenost 20 cm. Je vhodné měnit plochu, kam měsíček vyséváme, aby se půda jednostranně nevyčerpávala.

Klepněte pro větší obrázek

Léčivka, kterou se hodí mít

U měsíčku oceňujeme zejména jeho antiseptické, antibakteriální, hojivé a protizánětlivé účinky. Z měsíčku můžeme připravit čaj pro vnitřní užití, obklad nebo tinkturu, či mast pro zevní užití.

Vnitřně se používá za účelem pročištění krve a organismu, podpory krevního oběhu, zmírnění zánětů sliznic trávícího ústrojí, zvýšení tvorby žluči při jaterních chorobách, snížení krevního tlaku a mírnému zpomalení srdeční činnosti.

Nejčastěji se používá zevně ve formě masti, tinktury a měsíčkového oleje na křečové žíly, hnisavé rány, pohmožděné svaly a bércové vředy, omrzliny, popáleniny a plísňová onemocnění.

Z měsíčku lékařského můžeme připravit: nálev, mast, čaj, koupel, tinkturu. Nejlepší způsob jak měsíček uchovávat, je v plechovkách nebo sklenicích.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |