vytisknout velikost písma Pestrolisté pokojové rostliny

Říkáme jim pokojové rostliny, a přitom je pěstujeme též ve společenských a pracovních interiérech. Právě v nich se mnohdy víc než kvetoucí uplatní rostliny okrasné barevným a zajímavě tvarovaným listem.

Bylo nebylo…

Dnes už nevíme, který francouzský zahradník to před více jak sto lety byl - ale jako první si všiml ve výsevu hledíků semenáčků s běložlutými listy. V domnění, že jsou rostlinky nachlazené nebo nemocné, zesmutněl při představě, kolik jich bude neprodejných.

Ale protože malé hledíky jinak prospívaly a rostly jako jejich sourozenci, dopěstoval je a pak se nestačil divit: strakáči šly na dračku, moc se lidem líbily. Od té doby jsou mezi námi panašované formy okrasných rostlin a dobře se nám spolu žije.

Klepněte pro větší obrázek
Panašované formy břečťanu patří k nejznámějším

Panašování? Co to je?

Při zkoumání původu slova panašovaný se ocitáme zpátky ve Francii: slovo panaché znamená různobarevný, smíšený - a z toho tedy vzniklo pojmenování „panašované“ rostliny pro pestrobarevné formy.

Aby nedošlo k omylu - přirozeně, geneticky pestrolisté druhy mají strakatost jako součást vybavení pro život od přírody, a nejsou proto panašované. Trochu zmatečné tvrzení, ale příroda si přece jen umí dělat, co sama chce a nenechá si od nás do všeho mluvit.

Krásná nemoc

Panašované rostliny, které máme na mysli, jsou vlastně nemocné formy původních zelených druhů. Mají méně chlorofylu, pomaleji rostou a ve volné přírodě by zahynuly. Pestrolistost (panašování) se obvykle ani nepřenáší semeny a rostliny se množí vegetativně.

Proč ale některým rostlinám zelené barvivo (chlorofyl) chybí? Běžně mají rostliny chlorofyl uložen v buňkách ve zvláštních tělíscích, a pokud jsou všechna v pořádku, je rostlina zelená.

Klepněte pro větší obrázek
Listy se mohou vybarvit také do červena

Jakmile přestanou všechna tělíska v listu barvivo ukládat, list zbělá. Pokud „ochoří“ jen část tělísek, zůstane nepostižená část zelená a postižená místa bělají, někdy navíc žloutnou nebo červenají - podle toho, jaká ostatní barviva jsou přítomna v listech.

Vědci vyzkoumali: může za to matka!

Příčiny panašování jsou ještě mnohem složitější: rostlina je živý organismus a vědci i pěstitelé dlouho zkoumali, proč se panašovaní jedinci chovají tak, že ani nerespektují genetické zákony. Nakonec se všichni dobrali závěru, že panašování se dědí jen po „mamince“ - to znamená po rostlině, která bude tvořit semena…

Ale ani to nemusí být vždycky stoprocentní pravda, a tak nejspolehlivější metodou pro zachování pestrolistosti rostlin zůstává vegetativní řízkování. Ovšem proč příčinu, kterou k této divné a záhadné mutaci dochází, nelze ovlivnit, tu neobjevil nikdo dodnes. Případné úspěchy v pokusech s cíleným panašováním byly vždy jen náhodné.

Pořiďte si strakáčka

Výběr pestrobarevných rostlin je nemalý, a koupit si můžete dokonce i barevné sukulenty a kaktusy. Atraktivní jsou panašované fikusy druhu F. benjamina, mohutnější Ficus elastica je vzácnější a pestřejší. Prodávají se panašované dieffenbachie, monstery, dracény, africké kopřivy, tradeskancie, pepřovníky, dalších rostlin „jen“ se žlutobílým panašováním je nepřeberná řada.

Klepněte pro větší obrázek
Panašovaný Ficus benjamina; pořiďte si k němu i formu čistě zelenou, rostliny spolu vytvoří působivé seskupení

Invalidé v květináčích

Nezvykle a zajímavě vybarvené rostliny se těší mnohem větší pozornosti domácích pěstitelů než stejné druhy v zelené. Při koupi ale musíme myslet na to, že čím méně zeleně je na rostlině, tím více námahy jí dát přežít, a život jí proto musíme usnadnit.

Jde o to, dopřát panašovaným druhům celoročně a hlavně v období krátkých dnů více světla a umístit je třeba na okenní parapet, případně je přisvětlovat. Pak si uchovávají svou pestrost k naší plné spokojenosti.

Víte, že zcela bíle (nebo žlutě či červeně) zbarvené rostliny nemohou samostatně existovat? Roubují se na běžné zelené podnože jako barevné kaktusy rodu Gymnocalicium, které určitě vídáte v nabídce květinářství.

Klepněte pro větší obrázek
Chcete-li, aby barevné žíhání na listech vydrželo, dopřejte rostlinkám dostatek světla a vlhčí vzduch

Uzdravení není žádoucí

Panašované rostliny postavené daleko od okna nebo na nějakém temnějším místě se začnou chovat podivně: postupně se jim zmenšují barevné plochy na listech, někdy dokonce celá rostlina zezelená. Některým druhům vadí kromě nedostatku světla i suchý vzduch v bytě - obzvlášť špatně ho snáší pestrolisté dieffenbachie.

Stejně se bude rostlina chovat, pokud ji přehnojíte dusíkem, proto používejte speciální hnojiva na pestrolisté pokojové květiny. Jinak se vám panašovaná rostlina vlastně uzdraví a zároveň přijde o barevné a pestré listy, kvůli kterým jste si ji pořídili.

 

 

 

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |