vytisknout velikost písma Pěstování tulipánů: Říjen je měsícem jejich výsadby

Bude se na vaší zahradě tulipánům dařit? Jak je správně pěstovat a proč je sázet právě nyní? Poradíme, přidáme tipy i podrobné video.
Pěstování tulipánů: Říjen je měsícem jejich výsadby

Tulipánový bedekr

Tulipány jsou mrazuvzdorné, dobře se jim daří na slunném stanovišti, na půdu nemají zvláštní nároky, potřebují jen, aby byla dostatečně propustná.

Tulipány vysazujeme od konce září do konce října. Cibule o průměru 2,5–3 cm sázíme do středně těžké až lehčí půdy s neutrální reakcí, na stanoviště nejméně 14 dní předem hluboko zryté a vyhnojené dobře rozleželým kompostem a Cereritem.

Cibule sázíme buď ve skupinách po více kusech, nebo do smíšených výsadeb s poměnkami nebo maceškami na vzdálenost 25–30 cm. Mají být vsazeny tak hluboko, aby nad jejich vrcholem byla vrstva země rovná trojnásobku výšky cibule. Čím jsou tulipány sázeny hlouběji, tím méně se dělí a mají větší květy.

Vysazené sazenice zalejeme, aby do zimy dobře zakořenily. Zapomeneme-li vysázet cibule na podzim, necháme je přes zimu v chladné, bezmrazé místnosti a vysadíme je brzy na jaře. V místech s větším množstvím srážek je vhodné dát pod cibule tulipánů (podobně jako u ostatních cibulnatých a hlíznatých květin) třícentimetrovou vrstvičku písku jako drenáž.

Zahradní tulipány bychom měli přesazovat každoročně nebo aspoň po 2 až 3 létech. Jestliže cibule po zatažení listů nevyzvedneme ze země, vytvoří se v příštím roce z dceřiných cibulek trs rostlin, což se v dalších létech opakuje a rostliny postupně slábnou a nekvetou. Pouze botanické tulipány můžeme ponechat na místě více let, aniž tím utrpí jejich kvetení.

Tulipány: historie a pěstování

Tulipány: historie a pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |