vytisknout velikost písma Pěstování sazenic: Přišel čas otužovat sadbu

Dostatek světla a přiměřená teplota jsou nezbytné pro vypěstování silné a zdravé sadby. Před výsadbou ven je však nutné rostlinky otužovat, aby neutrpěly šok.

Proč je otužování sazenic důležité?

Otužování je postupné zvykání rostlin, které jsme předpěstovali v prostorách domu, pařeništi, fóliáku nebo skleníku. Pro sazenice letniček a zeleniny přechod z chráněného prostředí představuje riziko popálení sluncem a zvýšení nebo snížení teploty okolního prostředí.

Proto postupně sazenice otužujeme snižováním teploty až na úroveň podmínek vnějšího prostředí. Nesmíme také zapomínat, že vedle teploty vzduchu je rozhodující také teplota půdy, respektive substrátu, a teplota závlahové vody. Ty by neměly být nižší než je teplota vzduchu. Díky otužování se křehké rostliny vyhnou klimatickému šoku, a jejich růst se tak nezastaví.

V období předpěstování a otužování je rovněž třeba zamezit překročení  teploty dostatečným větráním a regulovat teplotu s přihlédnutím k intenzitě slunečního záření. A když je řeč o světle, nejpodstatnějším opatřením, aby se sadba nevytahovala, je udržování čistoty skel na skleníku nebo fólie na fóliovníku. Nejvhodnější doba k větrání je okolo poledne. Vnitřní teplotu skleníku či fóliáku sníží vhodné stínění. 

Pozor na pozdní mrazíky!

Na nízké teploty nad bod mrazu jsou citlivé zejména rostliny z teplejších oblastí, jako jsou okurka, rajče, paprika či letničky. Například sazenice okurky jsou poškozeny při týdenním působení teploty 10 °C a při teplotě 3 °C stačí několik hodin, aby sazenička nenávratně "odešla". Odolnější vůči chladu je předpěstovaná sadba košťálovin a celeru, ale i zde musíme být opatrní. Těm naopak svědčí střídání denních a nočních teplot, ovšem jen v rozmezí  okolo 4 až 7 °C. Pokud teplota klesne pod nulu, sadba košťálovin to sice ustojí, ale hrozí nebezpečí nežádoucího předčasného vybíhání do květu.

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Kdy s otužováním sadby začít?

Sazenice, které jsme dosud pěstovali uvnitř, začneme otužovat přibližně deset až čtrnáct dní před předpokládaným termínem výsadby. Teplotu postupně snižujeme větráním přes den, omezíme závlahu, ale den před výsadbou sazenice dobře zalijeme. Tak se sadba rychleji přizpůsobí zhoršeným vnějším půdním a klimatickým podmínkám.

V prvních dnech dáme sazenice ven jen na několik hodin. Umístíme je ve stínu, kde jsou chráněny před větrem a deštěm. Pobyt venku postupně prodlužujeme a několik dní před výsadbou je už necháme venku i přes noc. Pokud hrozí nebezpečí pozdních mrazíků, sazenice přikryjeme fólií nebo netkanou textilií.

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Jak má vypadat zdravá sadba?

Silné a zdravé sazenice zeleniny mají mít dostatečný kořenový systém, nesmí být vytáhlé a ani zažloutlé. Předpěstované sazenice rajčat a papriky by měly mít pevný stonek, osm až deset pravých listů a nasazené první květní pupeny. Sazenice okurek mají mít vyvinuté 2 až 3 pravé listy, u salátu, kedluben, košťálovin a celeru tři až čtyři. U letniček platí pro vzhled předpěstovaných sazenic stejná pravidla – co nejvíc kořenů a alespoň čtyři pravé listy.

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

12.  6.  2019 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

28.  5.  2019 |
Božská levandule: Podívejte se, na co všechno ji můžete využít

Božská levandule: Podívejte se, na co všechno…

Kdo by ji neznal. Levandule vás uchvátí nezaměnitelnou vůní i krásou drobných fialových kvítků, které se hodí k výrobě různých dekorací, kosmetických přípravků, ale i k přípravě pochutin. Podívejte se do naší velké fotogalerie a inspirujte se!

19.  6.  2019 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho ale neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

4.  6.  2019 |