vytisknout velikost písma Pěstování sazenic: Přišel čas otužovat sadbu

Dostatek světla a přiměřená teplota jsou nezbytné pro vypěstování silné a zdravé sadby. Před výsadbou ven je však nutné rostlinky otužovat, aby neutrpěly šok.

Proč je otužování sazenic důležité?

Otužování je postupné zvykání rostlin, které jsme předpěstovali v prostorách domu, pařeništi, fóliáku nebo skleníku. Pro sazenice letniček a zeleniny přechod z chráněného prostředí představuje riziko popálení sluncem a zvýšení nebo snížení teploty okolního prostředí.

Proto postupně sazenice otužujeme snižováním teploty až na úroveň podmínek vnějšího prostředí. Nesmíme také zapomínat, že vedle teploty vzduchu je rozhodující také teplota půdy, respektive substrátu, a teplota závlahové vody. Ty by neměly být nižší než je teplota vzduchu. Díky otužování se křehké rostliny vyhnou klimatickému šoku, a jejich růst se tak nezastaví.

V období předpěstování a otužování je rovněž třeba zamezit překročení  teploty dostatečným větráním a regulovat teplotu s přihlédnutím k intenzitě slunečního záření. A když je řeč o světle, nejpodstatnějším opatřením, aby se sadba nevytahovala, je udržování čistoty skel na skleníku nebo fólie na fóliovníku. Nejvhodnější doba k větrání je okolo poledne. Vnitřní teplotu skleníku či fóliáku sníží vhodné stínění. 

Pozor na pozdní mrazíky!

Na nízké teploty nad bod mrazu jsou citlivé zejména rostliny z teplejších oblastí, jako jsou okurka, rajče, paprika či letničky. Například sazenice okurky jsou poškozeny při týdenním působení teploty 10 °C a při teplotě 3 °C stačí několik hodin, aby sazenička nenávratně "odešla". Odolnější vůči chladu je předpěstovaná sadba košťálovin a celeru, ale i zde musíme být opatrní. Těm naopak svědčí střídání denních a nočních teplot, ovšem jen v rozmezí  okolo 4 až 7 °C. Pokud teplota klesne pod nulu, sadba košťálovin to sice ustojí, ale hrozí nebezpečí nežádoucího předčasného vybíhání do květu.

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Kdy s otužováním sadby začít?

Sazenice, které jsme dosud pěstovali uvnitř, začneme otužovat přibližně deset až čtrnáct dní před předpokládaným termínem výsadby. Teplotu postupně snižujeme větráním přes den, omezíme závlahu, ale den před výsadbou sazenice dobře zalijeme. Tak se sadba rychleji přizpůsobí zhoršeným vnějším půdním a klimatickým podmínkám.

V prvních dnech dáme sazenice ven jen na několik hodin. Umístíme je ve stínu, kde jsou chráněny před větrem a deštěm. Pobyt venku postupně prodlužujeme a několik dní před výsadbou je už necháme venku i přes noc. Pokud hrozí nebezpečí pozdních mrazíků, sazenice přikryjeme fólií nebo netkanou textilií.

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Jak má vypadat zdravá sadba?

Silné a zdravé sazenice zeleniny mají mít dostatečný kořenový systém, nesmí být vytáhlé a ani zažloutlé. Předpěstované sazenice rajčat a papriky by měly mít pevný stonek, osm až deset pravých listů a nasazené první květní pupeny. Sazenice okurek mají mít vyvinuté 2 až 3 pravé listy, u salátu, kedluben, košťálovin a celeru tři až čtyři. U letniček platí pro vzhled předpěstovaných sazenic stejná pravidla – co nejvíc kořenů a alespoň čtyři pravé listy.

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Adventní výzdoba truhlíků: Která je nejkrásnější? Nechte se inspirovat

Adventní výzdoba truhlíků: Která je nejkrásně…

Než se nadějeme, bude tu advent. Připravte se na něj včas a promyslete si, jak bude vypadat adventní výzdoba truhlíků, které máte na oknech. Prohlédněte si galerii vybraných fotografií z Pinterestu a vyberte si, v jakém stylu vaše adventní výzdoba letos bude.

12.  11.  2022 |
Kateřina Hradová
Domácnost
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Znáte studený porcelán? Je to lehká, tvárná hmota, která skvěle vypadá, a co je úžasné, připravíte ji doma za pár korun jen ze dvou ingrediencí ze spíže. Vyzkoušejte to! Poradíme vám, jak si ze studeného porcelánu vytvořit vánoční ozdoby.

15.  11.  2022 |
Lenka Chvostová
Studený porcelánDIYDekoraceVýrobaVánoce
Adventní výzdobu si letos vytvořte sami: Nejkrásnější dekorace z klacíků a větví

Adventní výzdobu si letos vytvořte sami: Nejk…

Vyrazte si do lesa na procházku a nasbírejte pár pěkných rovných větví. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější adventní dekorace, které z nich můžete vyrobit.

20.  11.  2022 |
Lucie Kořistová
Adventní výzdoba
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám však muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

16.  11.  2022 |
Karolína Tomášková
Muškáty
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Letos vychází začátek adventu na neděli 27. listopadu. Včas si proto nezapomeňte připravit adventní věnec, abyste na něm mohli zapálit první svíčku. Chtěli byste ho vytvořit sami, ale nevíte jak? Poradíme vám! Vyrobit ho můžete rychle a levně, navíc jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek adventních věnců v naší fotogalerii!

22.  11.  2022 |
Lenka Chvostová
Adventní věnecVánoce 2017VěnecDIYDekoraceVýrobaInteriérVánoce