vytisknout velikost písma Pěstování sazenic: Přišel čas otužovat sadbu

Dostatek světla a přiměřená teplota jsou nezbytné pro vypěstování silné a zdravé sadby. Před výsadbou ven je však nutné rostlinky otužovat, aby neutrpěly šok.

Proč je otužování sazenic důležité?

Otužování je postupné zvykání rostlin, které jsme předpěstovali v prostorách domu, pařeništi, fóliáku nebo skleníku. Pro sazenice letniček a zeleniny přechod z chráněného prostředí představuje riziko popálení sluncem a zvýšení nebo snížení teploty okolního prostředí.

Proto postupně sazenice otužujeme snižováním teploty až na úroveň podmínek vnějšího prostředí. Nesmíme také zapomínat, že vedle teploty vzduchu je rozhodující také teplota půdy, respektive substrátu, a teplota závlahové vody. Ty by neměly být nižší než je teplota vzduchu. Díky otužování se křehké rostliny vyhnou klimatickému šoku, a jejich růst se tak nezastaví.

V období předpěstování a otužování je rovněž třeba zamezit překročení  teploty dostatečným větráním a regulovat teplotu s přihlédnutím k intenzitě slunečního záření. A když je řeč o světle, nejpodstatnějším opatřením, aby se sadba nevytahovala, je udržování čistoty skel na skleníku nebo fólie na fóliovníku. Nejvhodnější doba k větrání je okolo poledne. Vnitřní teplotu skleníku či fóliáku sníží vhodné stínění. 

Máte skleník? Vylepšete ho praktickými doplňky!

Máte skleník? Vylepšete ho praktickými doplňky!

Pozor na pozdní mrazíky!

Na nízké teploty nad bod mrazu jsou citlivé zejména rostliny z teplejších oblastí, jako jsou okurka, rajče, paprika či letničky. Například sazenice okurky jsou poškozeny při týdenním působení teploty 10 °C a při teplotě 3 °C stačí několik hodin, aby sazenička nenávratně "odešla". Odolnější vůči chladu je předpěstovaná sadba košťálovin a celeru, ale i zde musíme být opatrní. Těm naopak svědčí střídání denních a nočních teplot, ovšem jen v rozmezí  okolo 4 až 7 °C. Pokud teplota klesne pod nulu, sadba košťálovin to sice ustojí, ale hrozí nebezpečí nežádoucího předčasného vybíhání do květu.

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Kdy s otužováním sadby začít?

Sazenice, které jsme dosud pěstovali uvnitř, začneme otužovat přibližně deset až čtrnáct dní před předpokládaným termínem výsadby. Teplotu postupně snižujeme větráním přes den, omezíme závlahu, ale den před výsadbou sazenice dobře zalijeme. Tak se sadba rychleji přizpůsobí zhoršeným vnějším půdním a klimatickým podmínkám.

V prvních dnech dáme sazenice ven jen na několik hodin. Umístíme je ve stínu, kde jsou chráněny před větrem a deštěm. Pobyt venku postupně prodlužujeme a několik dní před výsadbou je už necháme venku i přes noc. Pokud hrozí nebezpečí pozdních mrazíků, sazenice přikryjeme fólií nebo netkanou textilií.

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Zaujalo vás: Rady pro předpěstování zeleniny

Jak má vypadat zdravá sadba?

Silné a zdravé sazenice zeleniny mají mít dostatečný kořenový systém, nesmí být vytáhlé a ani zažloutlé. Předpěstované sazenice rajčat a papriky by měly mít pevný stonek, osm až deset pravých listů a nasazené první květní pupeny. Sazenice okurek mají mít vyvinuté 2 až 3 pravé listy, u salátu, kedluben, košťálovin a celeru tři až čtyři. U letniček platí pro vzhled předpěstovaných sazenic stejná pravidla – co nejvíc kořenů a alespoň čtyři pravé listy.

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |