vytisknout velikost písma Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

I když se rajčata v Česku rozšířila až po druhé světové válce, rychle se stala nejoblíbenější zeleninou. Není divu, voňavá, šťavnatá, nasládlá, ještě teplá od sluníčka rajská jablíčka chutnají báječně jak k chlebu s máslem, tak v salátu k argentinskému steaku. Chuť této zeleniny je diametrálně odlišná, pokud si ji člověk vypěstuje sám na své zahrádce nebo na balkoně, než když si ji koupí v obchodě, proto patří také k nejčastěji pěstovaným plodinám. 

Ale znáte to, sazenice prospívají, báječně rostou, kulatí se první plody a pak zničeho nic se listy zkroutí, jako kdyby neměly dostatek vláhy, zešednou a rostlina zajde. Anebo už už to vypadá, že budete mít krásné červené plody, ty ale začnou praskat a je po úrodě. V některých letech útočí na rajčata plíseň bramborová, snad nejobávanější choroba rajčat. Postupuje od listů, napadené plody jsou nepoužitelné a bez ochrany dojde k uhynutí celé rostliny. Rajčata trpí také na septoriovou skvrnitost či na šedou hnilobu rajčat. 

Jak tedy rajčata pěstovat? Obejdete se bez chemie? A vůbec jaké odrůdy vybrat? 

Veškeré informace najdete v následujících článcích: 

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Co s úrodou rajčat? 

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Tady najdete další báječné recepty s rajčaty

Na podzim oceníte následující trik: Venku už je zima, rajčata už nedozrají, ale co se zelenými plody? Nevyhazujte je, rajčata vám dozrají doma. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |