vytisknout velikost písma Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

I když se rajčata v Česku rozšířila až po druhé světové válce, rychle se stala nejoblíbenější zeleninou. Není divu, voňavá, šťavnatá, nasládlá, ještě teplá od sluníčka rajská jablíčka chutnají báječně jak k chlebu s máslem, tak v salátu k argentinskému steaku. Chuť této zeleniny je diametrálně odlišná, pokud si ji člověk vypěstuje sám na své zahrádce nebo na balkoně, než když si ji koupí v obchodě, proto patří také k nejčastěji pěstovaným plodinám. 

Ale znáte to, sazenice prospívají, báječně rostou, kulatí se první plody a pak zničeho nic se listy zkroutí, jako kdyby neměly dostatek vláhy, zešednou a rostlina zajde. Anebo už už to vypadá, že budete mít krásné červené plody, ty ale začnou praskat a je po úrodě. V některých letech útočí na rajčata plíseň bramborová, snad nejobávanější choroba rajčat. Postupuje od listů, napadené plody jsou nepoužitelné a bez ochrany dojde k uhynutí celé rostliny. Rajčata trpí také na septoriovou skvrnitost či na šedou hnilobu rajčat. 

Jak tedy rajčata pěstovat? Obejdete se bez chemie? A vůbec jaké odrůdy vybrat? 

Veškeré informace najdete v následujících článcích: 

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Co s úrodou rajčat? 

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Tady najdete další báječné recepty s rajčaty

Na podzim oceníte následující trik: Venku už je zima, rajčata už nedozrají, ale co se zelenými plody? Nevyhazujte je, rajčata vám dozrají doma. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |