vytisknout velikost písma Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

I když se rajčata v Česku rozšířila až po druhé světové válce, rychle se stala nejoblíbenější zeleninou. Není divu, voňavá, šťavnatá, nasládlá, ještě teplá od sluníčka rajská jablíčka chutnají báječně jak k chlebu s máslem, tak v salátu k argentinskému steaku. Chuť této zeleniny je diametrálně odlišná, pokud si ji člověk vypěstuje sám na své zahrádce nebo na balkoně, než když si ji koupí v obchodě, proto patří také k nejčastěji pěstovaným plodinám. 

Ale znáte to, sazenice prospívají, báječně rostou, kulatí se první plody a pak zničeho nic se listy zkroutí, jako kdyby neměly dostatek vláhy, zešednou a rostlina zajde. Anebo už už to vypadá, že budete mít krásné červené plody, ty ale začnou praskat a je po úrodě. V některých letech útočí na rajčata plíseň bramborová, snad nejobávanější choroba rajčat. Postupuje od listů, napadené plody jsou nepoužitelné a bez ochrany dojde k uhynutí celé rostliny. Rajčata trpí také na septoriovou skvrnitost či na šedou hnilobu rajčat. 

Jak tedy rajčata pěstovat? Obejdete se bez chemie? A vůbec jaké odrůdy vybrat? 

Veškeré informace najdete v následujících článcích: 

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Choroby plodové zeleniny – chemická ochrana

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Co s úrodou rajčat? 

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Tady najdete další báječné recepty s rajčaty

Na podzim oceníte následující trik: Venku už je zima, rajčata už nedozrají, ale co se zelenými plody? Nevyhazujte je, rajčata vám dozrají doma. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A