18
Fotogalerie

Pěstování přináší pocit štěstí a spokojenosti – Jak spojit krásu se skvělými chutěmi na talíři?

Pokud máte k dispozici kousek vlastní přírody a nejste si jistí, zda se pouštět do pěstování různých druhů rostlin, přinášíme vám několik nápadů a tipů. Pěstování je činnost, při které si naše mysl odpočine jako při ničem jiném. Manuální práce, kterou přitom vykonáváme, naše tělo příjemně unaví a pocit, kdy na vlastní oči vidíme, jak naše snaha přináší růže - to je paráda! A když to ještě spojíme s radostí z jídla? To se raduje jak mysl, tak žaludek!

Klasika je klasika – rajčata a lilek jsou jedničky!

Rajčata jsou sázka na jistotu. Nepotřebují náročnou péči a výsledkem je spousta čerstvých, sytě červených plodů, které se hodí do salátů i omáček. Rajčata, která si člověk vypěstuje doma, chutnají úplně jinak, než ta kupovaná. Díky přírodnímu způsobu pěstování bez přidaných chemikálií, si můžete na zahradě i balkóně v paneláku, vypěstovat krásné kousky plné vitamínů. Lilek je další trefa do černého. Dá se grilovat, plodí hojně a je velmi zdravý i nenáročný na pěstování! Připravte si velkoobjemové truhlíky Berberis Uno/Duo/Trio a hurá do toho!

Berberis 1.jpgBerberis 2.jpgBerberis 8.jpg

Samozavlažovací nádoby pomohou

Práci s pravidelnou zálivkou usnadní použití nádob s moderním samozavlažovacím systémem. Není třeba zalévat zdaleka tak často a nemusí vás proto trápit ani odjezd na víkend či kratší dovolenou. Rostliny v samozavlažovací nádobě si berou kořeny právě tolik vláhy, kolik potřebují. Nedochází tak k přemokření či uhnívání. Při výběru dejte pozor jen na jednu věc. V nádobě určené pro venkovní použití by nikdy neměl chybět přepadový otvor pro odtok vody.
Kvalitní samozavlažovací truhlíky nabízí český výrobce z Nového Veselí, společnost Plastia.

Nebojte se experimentů s bylinkami

Do truhlíků můžete vysadit nejen obvyklé okrasné květiny, ale i většinu trvalek, bylinek, zeleniny nebo drobného ovoce. Bylinky známe klasické jako bazalku, oregano nebo tymián. Ale co takový medvědí česnek, kopřiva nebo sedmikráska? Věděli jste, že se sedmikráska odjakživa přidává do polévek a že kopřiva je skvělá jakožto náplň do palačinek nebo slaných závitků se sýrem? Medvědí česnek zase pročistí trávení a chutná skvěle místo toho klasického.

Krásný a zároveň užitečný!

Velkou výhodou je, že není zapotřebí vyčlenit na zeleninu a ovoce samostatné nádoby. Snadno můžete spojit krásu s užitkem a v jednom jediném truhlíku vypěstovat pospolu odlišné druhy rostlin. Na našem webu najdete několik příkladů vhodných kombinací, jaké rostliny se navzájem krásně snášejí a které raději oddělit. Na pěstování drobnějších druhů postačí i samozavlažovací truhlík na okenním parapetu. Zkuste vyzkoušet některý z následujících tipů.

Luxusní samozavlažovací truhlík Siesta dá dokonale vyniknout kráse rostlin. Poskytne objemnou vnitřní část pro kořenový systém a při volbě světlé varianty minimalizuje možnost jeho přehřívání. Dostupný je v několika barevných provedeních v délce 40, 60 a 80 centimetrů.

Oblíbený samozavlažovací truhlík Mareta nabídne hravé barevné kombinace, které vdechnou život každému okennímu parapetu, balkonu či terase. Volit můžete pouze mezi délkou 60 a 80 centimetrů, ale díky možnosti libovolně kombinovat spodní a vrchní díl vám nabídne nepřeberné množství barevných variant.

BSC_7827.jpgEAB_0531.jpgP7173572.jpg

Jaké květy jsou plné vitamínů a chutnají skvěle?

Jedlé květy jsou stále tak trochu nedoceněny. A to jsou přitom na zahrádce krásné, pohled na ně člověka rozzáří, a zároveň dodají svěžest jarním a letním pokrmům. Dají se přidat do domácích limonád, salátů, osvěžujících nealkoholických i alkoholických nápojů! Jedná se například o ibišek, sedmikrásku, brutnák, kopr, brokolici, květák, begónii, heřmánek, měsíček, hořčici, zahradní chryzantémy, čekanku, šafrán, koriandr, květy citrusových plodů, denivky, levandule, libeček, mátu, meduňka, květ jabloně, modřenec, bergamot, pelargónii, růži, pampelišku nebo oblíbený voňavý šeřík.  

Tak co říkáte, najdete si na své zahrádce nebo balkoně v truhlíku místo pro pár skvělých jedlých květů nebo netradičních bylinek? Objevte vášeň k pěstování ještě dnes!

Doporučujeme

Články odjinud