Jahody patří k nejoblíbenějšímu drobnému ovoci, a tak většinou nechybí na žádné zahradě. Co když ale nejste majitelem pozemku a případné záhony není tím pádem kam umístit? Zbývá vám ještě jedna možnost: pěstovat jahody v květináči.
V takovém případě jsou nejvhodnější převislé odrůdy. Plodí na dlouhých šlahounech, takže se výborně hodí do truhlíků i do závěsných nádob, jimiž na balkoně či terase ušetříte místo. Jaký růst a sklizeň u nich ale očekávat? Má smysl pěstovat je?
Naplní se slova prodejců, kteří hovoří o superpřevislých, úžasných jahodách, nebo se jedná o reklamní trik? Rozhodli jsme se to vyzkoušet na nové odrůdě 'Maranell', jejíž sazenice nám poskytl Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví Kruh.
Jahodník 'Maranell'
Podle slov Pavla Berana je 'Maranell' odrůda vhodná zejména pro pěstování na balkoně v závěsných květináčích, jejichž průměr doporučuje alespoň dvacet centimetrů. Pěstování je prý velmi jednoduché, rostliny vytváří dlouhé šlahouny, které plodí celou sezonu.
Zakoupené sazenice je vhodné zasadit ihned. Jako zemina postačí běžně prodávaný zahradnický substrát, do kterého doporučuje přimíchat hnojivo Plantacote nebo Osmocote, které uvolňuje živiny po dobu šesti měsíců. Pro zdárný vývin plodů se musí šlahouny zastřihnout za třetím odnožem.
Na zimu je třeba šlahouny odstřihnout zcela a závěsný květináč zapustit do záhonu na zahrádce. Na jaře stačí vyměnit substrát a pokračovat v pěstování. Někdy se může stát, že druhým rokem rostlina sice spolehlivě plodí, ale již nevytváří tolik šlahounů.
30. duben: frigosazenice vysazeny
Jahody poslal poštou společně s několika dalšími druhy rostlin. Protože se jednalo o frigosadbu, nebyly na rozdíl od ostatních vysazeny v květináči, ale pouze zabaleny v igelitovém pytlíku a papírovém obalu, kde čekaly na zkrácení kořínků asi o třetinu a následné přesazení.
Frigosadba vypadá na první pohled smutně, ale uvnitř sazeniček se skrývá život
Sazenic bylo celkem třináct, všechny jsem zastřihla a přesadila do připravených nádob – dvou samozavlažovacích závěsných květináčů (do každého jsem dala pět sazenic) a jednoho menšího klasického květináče ve tvaru mísy (tři sazenice). Pohled na frigosadbu byl opravdu tristní, člověk jen stěží věří tomu, že by se vůbec mohla probudit k životu. Použila jsem doporučený běžný zahradnický substrát.
Kořeny zkráceny, rostlinky vysazeny
Co je to frigosadba
Jedná se o sazenice, jež jsou během prosince vyryty z půdy, zabaleny do tenké fólie, která zabraňuje jejich vysychání, a následně uloženy do chladícího boxu, kde se teplota pohybuje kolem minus jednoho až dvou stupňů Celsia.
Nízká teplota zaručuje, že se sazenice nevyčerpávají růstem – jsou tvořeny jen kořenovým systémem s krčkem, nemají žádné listy. Takto jsou jahodníky uchovány až do období výsadby, pro niž ideální čas nastává od počátku dubna do konce června.
Frigosazenice jsou dražší než běžnější kontejnerované sazenice, ale pěstitelům nabízí hned několik výhod. Protože nemají listy, nepotřebují tolik vláhy a bez problémů se ujímají i při vyšších teplotách. Můžete od nich očekávat bohatý a rychlý růst i úrodu v roce výsadby, navíc velmi dobře odolávají chorobám.
5. květen: rostliny se mají k životu
Pozoruji, jak frigosadba den za dnem ožívá. Tento pohled by potěšil každého pěstitele! Rostlinkám rychle přibývají listy, působí vitálně, jsou evidentně plné energie.
Objevují se první svěže zelené listy
17. květen: objevují se první květy a mladé plody
Běžně se udává, že asi tři týdny po zasazení mají jahodníky začít kvést – v našem případě se to potvrdilo. Na rostlinách jsou vidět první květy a malé plůdky.
Jahodníky začínají vypadat k světu
19. červen: příliš deště škodí
Plody jsou zatím zelené, nepřeje jim letošní deštivé počasí. I přesto se postupně zvětšují. Díky zásobám živin nashromážděných v krčku vyrostly jahodníky neuvěřitelně rychle a začínají vytvářet šlahouny, které mají u této odrůdy dosahovat až dvou metrů. Rozdíl mezi rostlinami v květináčích samozavlažovacích a klasickém nepozoruji, jsou zhruba stejně velké. Poprvé je hnojím tekutým hnojivem.
První plody se zvětšují, a jak vidno z poslední fotky, na další úrodě se pilně pracuje
30. červen: blíží se sklizeň
Jahody narostly ve všech třech nádobách a s přibývajícími slunečnými dny se zbarvují dočervena. Jsou teď náročné na zavlažování – zalévám je odstátou vodou z vodovodu. Samozavlažovací květináče vydrží bez mé pomoci déle, ale zdá se mi, že jahodníkům pobyt ve vzduchu občas úplně nesvědčí – na vině je silný vítr, který s nimi smýká, proto je při větších poryvech sundávám a pokládám na podlahu balkonu, kde je přece jen méně větrno.
Plody už se vybarvují
7. července: ochutnávám první jahody
Nastal čas první sklizně. Jahody jsem mohla otrhat dřív, ale chtěla jsem, aby byly co nejzralejší. Jsou opravdu slaďoučké, příjemně měkké a šťavnaté. Nedávno jsem měla jahody z obchodu a chuťový rozdíl mezi nimi je obrovský. Na rostlinách se tvoří další květy, plody i šlahouny. Kolik sklizní do konce sezony ještě asi bude?
Takto vypadala první úroda