vytisknout velikost písma Pěstování popínavých rostlin

Většina dřevin vyžaduje hlinité, hluboké a nepříliš zamokřené půdy. Letničky a rostliny kypré výživné a odplevelené půdy. Přečtěte si, jak postupovat při jejich pěstování.
Pěstování popínavých rostlin
Pěstování popínavých dřevin

Soubor popínavých dřevin, které jsou vhodné do našich klimatických podmínek, je v botanickém třídění zařazený do třídy dvouděložných. Ta je charakteristická tím, že rostliny mají dlouhé větvené kořeny, pro které musíme připravit dostatečně velký prostor ještě před výsadbou.

Klepněte pro větší obrázek

Většina dřevin vyžaduje půdy hlinité, hluboké a nepříliš zamokřené, protože z mokřadel popínavé dřeviny nepocházejí. Jámu pro výsadbu musíme vykopat dostatečně hlubokou, a pokud by hrozilo, že by vysoká hladina vody sahala až ke kořenovým vlásečnicím, raději v jámě uděláme drenáž.

Většina rostlin nám bude velmi vděčná, když výsadbovou jámu pohnojíme vyzrálým kompostem. Příliš těžké půdy můžeme odlehčit rašelinou nebo pískem, zeminu nám pomůže odlehčit i popel, zvláště dřevěný, do velmi lehkých půd přidáváme půdu jílovitou nebo těžší kompostovou zeminu. Dřeviny, které pocházejí z teplejších oblastí, jsou choulostivé na mráz, proto vyžadují v zimě přikrývku z chvojí nebo listí, obzvláště v mladším věku. Je třeba vědět, do jaké výšky dřeviny dorostou a jakým způsobem se pnou. Podle toho jim připravíme vhodné konstrukce. Některé dřeviny vyžadují pravidelný každoroční řez.

Pěstování popínavých letniček, trvalek a hlíznatých rostlin

Tyto rostliny vyžadují kypré výživné a odplevelené půdy, řádně hnojené a zbavené nezetlelých částí. Nejvhodnější dobou pro výsadbu letniček je období po jarních mrazech. Letničky pěstované ve skleníku by měly být řádně otužené, aby po vysazení neutrpěly tepelný šok. Půda by měla být vlhká, nejlépe je výsadbovou jamku naplnit vodou a vysadit letničku do blátivé půdy.

Klepněte pro větší obrázek

Zároveň s výsadbou bychom měli připevnit i konstrukce, po nichž se letničky budou pnout, pokud je nesázíme někde k plotu nebo ke stěně k hotovým trelážím. Letničky pravé i trvalky, které v našich podmínkách jako letničky používáme, vyžadují dostatek vody a hnojiva. Pravé letničky vyžadují téměř vždy plné slunce, některé nepravé letničky potřebují polostín.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost