Pěstování orchidejí: netradiční péče jim prospívá, či škodí?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Kořeny vzdušných orchidejí potřebují střídavý rytmus zvlhčení a oschnutí  

Veronika Macáková: Dostala jsem orchidej, a bohužel netuším, jaký je to druh. Dlouho jsem ji zanedbávala a ona nekvetla, měla jen tři listy. Pak jsem se rozhodla zakoupit si samozavlažovací květináč Lechuza s originál substrátem a přesadila jsem ji. Současně jsem ji dala na slunnější místo na okně (orientace na východ).

Orchidej pustila nové listy a velice rychle vyrostly dva výhonky s pupeny, a tak se těším konečně na květy. S růstem výhonků jsem začala rostlinu jednou za den rosit a také jsem květináč umístila do široké nádoby s vodou, aby měla větší vzdušnou vlhkost. Do vody na rosení jsem přidala trochu hnojiva pro orchideje.

Nyní, ve fázi krásných výhonků s pupeny a růstu nového listu (celkem jich je osm), začaly rostlině rychle žloutnout dva nejstarší listy. U samozavlažovacího květináče byla informace, že po vymizení vody mám udělat pauzu jeden až dva týdny bez vody, ale já jsem to neudělala, protože jsem se bála, že bude mít málo vody. Je možné, že jí teď má příliš? Nepřestane kvést, když ji nechám několik dnů bez vody? Jak pokračovat?

rady_213_1.jpg
Foto: Veronika Macáková

Odpověď: Vaše orchidej se jmenuje Phalaenopsis. Péče, kterou popisujete (mlžení, hnojení), je zcela v pořádku. Rostlina zjevně dobře prospívá a nemusí vás znepokojovat ani zežloutnutí dvou nejstarších listů. U mladého Phalaenopsisu je osm listů poměrně hodně a opad je pravděpodobně projevem jejich přirozené výměny.

A jak pokračovat s pěstováním? Patřím ke konzervativním pěstitelům, kteří orchideje sázejí do kůry a mechu a ke všem novinkám jsou poměrně skeptičtí, takže osobní zkušeností posloužit nemohu. Klasický kůrový substrát je velmi prodyšný a v mezerách mezi jednotlivými kusy kůry se udržuje potřebná vlhkost.

V takovém substrátu se kořeny vzdušných orchidejí střídavě zvlhčují a osychají (viz Jak pěstovat orchideje: tentokrát Phalaenopsis, díl 1.), což je nezbytná podmínka jejich úspěšného pěstování. Jaké je složení substrátu v květináčích Lechuza, a jak se tedy budou chovat kořeny, to netuším, proto vám ani nemohu dát uspokojivou odpověď. S pomocí Googlu ale jistě pár informací naleznete.

Jak s nimi naložíte a zda se vám podaří rozlišit reklamní lži od reality, to je jen na vás a na vaší zkušenosti. Pokud se ale rostlině při vašem způsobu pěstování dlouhodobě daří, listy jsou pevné a zelené, kořeny neuhnívají a objevují se květní stvoly, není bezprostřední důvod něco měnit.

Když orchidej kvete bez přestání

Jaroslava Brandejsová: Dostala jsem jako dárek dvě plastové nádoby, údajně na orchideje. Zasadila jsem Phalaenopsisy dle návodu a jim se tam zřejmě líbí, protože jsou bez přesazení už třetím rokem a neustále kvetou.

rady_213_2.jpg
Foto: Jaroslava Brandejsová

Kořeny prorostly až do spodní nádržky s vodou a vůbec neuhnívají, ještě nedokvete jeden stvol a už vyrůstá další. Četla jsem, že neustálým kvetením by se orchideje mohly vysílit až k odumření, ale nemám odvahu je přesazovat, když jsou stále v květu. Jak tuto situaci vyřešit?

Odpověď: Podobný dotaz, podobná odpověď. V případě, že se rostlině dlouhodobě daří, přirůstají listy, bohatě kvete a má kvalitní kořeny, jak je dobře patrné na vaší fotografii, není žádný zásah ani změna péče potřeba. Substrát rozhodně není tak prokořeněný, aby bylo nutné přesazení.

rady_213_3.jpg
Foto: Jaroslava Brandejsová

Klasicky pěstovaným, dlouhodobě bohatě kvetoucím Phalaenopsisům na posílení obvykle doporučuji pravidelné mírné hnojení (viz Jak pěstovat orchideje: tentokrát Phalaenopsis, díl 2.)

Záchrana oncidiovité orchideje

Jaroslava Brandejsová: Druhý dotaz se týká téměř odumírající orchideje, kterou mi přinesla známá, abych ji zachránila. Rostlina se už trošku vzpamatovává, ale nevím, o jakou orchidej se jedná a co potřebuje.

rady_213_4.jpg
Foto: Jaroslava Brandejsová

Odpověď: Rostlina na snímku nepochybně patří to široké rodiny hybridů oncidiovitých orchidejí. Bez fotografie květu je bližší určení zcela vyloučené. Péče o všechny rostliny v této skupině je ale prakticky stejná (viz Jak pěstovat orchideje: Oncidium).

Rostlina zřejmě trpěla chybnou zálivkou. Svraštělé pahlízy jsou vždy příznakem nefunkčních kořenů (zpravidla vinou přelití a neúměrně dlouho vysychajícího substrátu dochází k jejich uhnití), zvlněné, harmonikové listy pak projevem nerovnoměrné zálivky. Orchidej doporučuji co nejdříve přesadit do vzdušného substrátu s vyšším podílem mechu a pečovat o ni dle rad ve výše uvedeném článku.

Novinky a vynálezy k netradičnímu pěstování orchidejí: máte zkušenosti?

Zajímavé a platné pro oba dnešní dotazy je i vyjádření pana Ondřeje Lukscheitera, zkušeného odborníka, který v rodinné firmě pěstuje a prodává orchideje po mnoho let: „Popravdě s těmito květináči zkušenost nemám. Pokud je v pěstební nádobě zabezpečeno, že kořeny nebudou dlouhodobě namočené ve vodě a substrát bude moct prosychat, neměl by být s pěstováním problém. 

Na druhou stranu... podobné vynálezy se tu a tam v průběhu času objevují a každý výrobce tvrdí, že toto je ta správná cesta k úspěchu. Pokud by byl dotyčný výrobek opravdu tak dobrý, jistě by se rozšířil masově (lidé jsou rádi, když jim kytičky dobře rostou) a pravděpodobně by jej používaly i velkopěstírny, šlechtitelé atd., protože by jim to zvyšovalo zisky.

Abych pravdu řekl, nevím o tomto systému pěstování prakticky nic (a neznám ani jednoho člověka z mého okolí, který by takto orchideje pěstoval a kterého bych se mohl na osobní zkušenost zeptat), a proto jej nemohu ani odsoudit ani pochválit.“

A tak vyzývám vás, milí čtenáři a milovníci orchidejí, podělte se o své zkušenosti. Pěstujete orchideje netradičně? Používáte neobvyklé substráty, květináče nebo alternativní postupy? Prospívá rostlina dlouhodobě? Vyzkoušeli jste drahou novinku, která, ač doporučena lákavou reklamou, selhala?

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny. 

Doporučujeme

Články odjinud