5
Fotogalerie

Pěstování orchidejí: Kdy, jak a proč oddělit keiki u Dendrobia

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Co s Dendrobiem po odkvětu

Gabriela Bieliková: Chtěla bych se zeptat, jak mám nadále pokračovat v péči o tuto rostlinku. Dostala jsem ji v únoru v plném květu a nyní už poslední květ odkvetl. Je třeba květinu nějak zařezávat? Orchidej mám na jižním okně a zalévám ji jednou za tři až čtyři týdny ponořením do vody na dvě hodiny, občas užiji i listovou výživu ve spreji.

rady_14_1.jpg
Foto: Gabriela Bieliková

Odpověď: Vaše orchidej nese název Dendrobium nobile a patří mezi chladnomilná Dendrobia. Pahlízy (výhony), jimiž je rostlina tvořena, jsou jejími zásobními orgány, a rozhodně se nijak neseřezávají.

K opětovnému nakvetení tato orchidej potřebuje výrazný noční pokles teplot ve vegetačním období (ideální je letnění), dařit se jí bude na celoročně chladnějším stanovišti. Podrobnosti k péči o Dendrobia se dočtete v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Dendrobium i v orchidejové poradně.

Interval zalévání, který uvádíte, je ale příliš dlouhý. Ve vzdušném substrátu, který Dendrobia vyžadují, by zálivka měla proběhnout zhruba po 7 až 10 dnech, vždy po důkladném proschnutí substrátu. Jestliže substrát u vaší rostliny vyschne až po 3 až 4 týdnech, znamená to, že je příliš zhutnělý nebo květináč zůstává stát ve vodě.

V takovém případě citlivé kořeny Dendrobia rychle uhnijí. Je-li substrát vzdušný a dobře prosychá, rostlina na jižním okně při tak řídké zálivce strádá žízní. Podívejte se i na zkušenosti redakce s listovou výživou.

Kdy neoddělovat keiki u Dendrobií

Pavel Malý: Pečuji o dvě nádherné orchideje – Dendrobium a můrovec. Dendrobium (zatím jsem nikde nesehnal český název) má již druhou keiku, přičemž první jsem oddělil asi při velikosti deset centimetrů – žije, ale neroste. Nyní vyrostla druhá.

Prosím proto o radu, zda a případně kdy ji oddělit. Zřejmě každý druh chce něco jiného, neboť když můrovec vyhnal novou růžici, neoddělil jsem ji a nádherně vykvetla. Nevím, zda je to normální, ale má pětadvacet květů a roste další nová růžice. Nerad bych o tyto krásné vstavače přišel.

Odpověď: Vaše orchideje vypadají pěkně a je patrné, že je o ně pečováno s láskou. Dendrobium (starší český název stromobytec) patří do skupiny teplomilných Dendrobií phalaenopsis. Jak již název napovídá, jejich nároky jsou téměř shodné s nároky nejoblíbenějších a nejběžněji pěstovaných orchidejí – Phalaenopsisů (můrovec).

rady_14_2.jpg
Foto: Pavel Malý

VašeDendrobium má jen jednu funkční pahlízu – zdravá stabilní rostlina by však měla mít alespoň tři. Nové keiki je velmi silné a roste přímo u povrchu substrátu, proto je určitě neoddělujte! Kořínky samy vrostou do substrátu, a pokud by se zdálo, že zasychají, můžete je častěji mlžit, překrýt vrstvou mechu nebo jednoduše přihrnout kůrovým substrátem.

Nový výhon zkuste velmi šetrně podepřít a pomalu směrovat vzhůru (někdy pomůže i otáčení květináče od světla), pro další pěstování to bude jistě praktičtější. Další informace naleznete v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Dendrobium i v mnoha dílech orchidejové poradny.

Kdy oddělit keiki u Dendrobií

Maria Šatkova: Ráda bych se zeptala na Dendrobium phalaenopsis, které pěstuji na jihovýchodním okně. Všimla jsem si, že vyhnalo z očka jakoby novou rostlinku i s kořínky. Kromě toho se objevil nový výhonek přímo v substrátu. Prosím o radu, co mám dělat s výhonkem z očka – odříznout ho, nebo nechat dál růst?

rady_14_3.JPGrady_14_4.JPG 
Foto: Maria Šatkova

Odpověď: I když se jedná o velmi podobný problém jako v předchozím dotazu, rada bude odlišná. Nová rostlinka – keiki – je na vaší rostlince umístěna tak, že svými kořínky do substrátu určitě nedosáhne. Proto její oddělení bude nezbytné. Aby takový zásah zvládla, musí být silná a životaschopná, s větším počtem delších zdravých kořenů.

rady_14_5.JPG
Foto: Maria Šatkova

S oddělením proto rozhodně počkejte až na jaro příštího roku. Do té doby se pokuste připravit mladou rostlinku pro samostatný život. Péče o mladá keiki na rostlině je u všech orchidejí podobná. Jak rostlinky oddělit a jak se o ně postarat po zasazení, se dočtete v orchidejové poradně.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny. 

Doporučujeme

Články odjinud