6
Fotogalerie

Pěstování orchidejí: jak podpořit jejich kondici

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Orchidej potřebuje zvýšit vitalitu

Anastasia Lopatina: Dostala jsem Phalaenopsis. Je to moje první orchidej, takže ze začátku jsem nevěděla, co s ní. Přečetla jsem články na stránkách AbecedaZahrady.cz a zdá se mi, že tu květinu nevybírali moc pečlivě a že není v nejlepším stavu. Prosím o radu, co s ní dál. Dá se oživit? Chtěla bych pak rozšířit svoji kolekci, chci k tomu přistoupit vážně.  

rady.3_1.jpg 
Foto: Anastasia Lopatina

Odpověď: Váš Phalaenopsis jistě není v bezprostředním ohrožení života. Pro povzbuzení a zvýšení vitality pravděpodobně postačí přesazení do kvalitní směsi dle rad a doporučení uvedených v našem Fotospeciálu: přesazujeme orchideje a správná aplikace výživy ve vegetačním období.

Substrát, v němž se rostliny prodávají, je obvykle jen průměrné kvality. Jaro už nám klepe na dveře, což znamená, že začátek vegetačního období se rychle blíží. Právě tato doba je k přesazování orchidejí ideální, takže neváhejte a pusťte se do práce.

Vzhled substrátu na fotografii svědčí o možná přílišné zálivce. Orchidej zalévejte vždy až po důkladném proschnutí substrátu a v žádném případě nenechejte květináč delší dobu stát ve vodě. Přelitým rostlinám hrozí hniloba kořenů, jež je může v krátkém čase zahubit.

rady.3_2.jpg
Foto: Anastasia Lopatina

A jaké jsou rady pro další péči? Bezprostředně po přesazení zalévejte jen měkkou vodou, hnojení zcela vynechejte. Chcete-li podpořit kondici rostliny, přidejte do každé druhé zálivky 2 mililitry Biplantolu a 1 mililitr Lignohumátu (vždy na 1 litr měkké vody). Biplantol můžete nahradit dostupnějším a cenově příznivějším Orchimixem v nižším dávkování (jen 1 mililitr).

Tímto roztokem můžete orchidej také mlžit. Po dvou měsících začněte orchidej přihnojovat mírně dávkovaným (do 2 mililitrů na litr měkké vody, bez ohledu na doporučení uvedená na obalu) hnojivem pro orchideje, například Neudorff , Plantella či Substral.

Hnojivou zálivku aplikujte zhruba jedenkrát za měsíc místo zálivky zmíněnými podpůrnými prostředky. Obvyklý zalévací interval je jeden týden, měsíční zálivkové schéma pro vaši orchidej tedy bude: podpůrné prostředky – čistá měkká voda – hnojivo – čistá měkká voda. Další potřebné rady naleznete v našem seriálu věnovaném pěstování orchidejí

Phalaenopsis potřebuje přesazení

Tereza Vančurová: Mám doma již asi pět let orchidej Phalaenopsis, celkem často kvete. Teď vyrazila znovu. Mám ji v klasickém plastovém květináči a ten ještě v keramickém, určeném pro orchideje. Je na západním okně, zalévám ji jednou týdně, trochu, aby voda byla na dně květníku a vzlínala.

Problém ale je v tom, že se orchidej tlačí ven z květináče. Mám ji přesadit? A pokud ano, jak na to? A mám stříhat oschlé kořeny, které sahají ven z květináče?

rady.3_3.JPG
Foto: Tereza Vančurová

Odpověď: Váš Phalaenopsis přesazení opravdu naléhavě potřebuje. Všechny rady a doporučení k péči uvedené u dnešního předchozího dotazu platí přesně stejně i pro vaši rostlinu. Po zasazení do kvalitního vzdušného substrátu (Floria, Rašelina Soběslav) orchidej nepochybně pookřeje.

Na snímku vidím pěkné, zdravé a kvalitní kořeny. K jejich odstřižení není žádný důvod. Při přesazování rostlinu srovnejte a zahrňte až ke krčku substrátem tak, aby všechny kořeny byly zakryté. Pak budou méně osychat a pravděpodobně se časem objeví živé špičky.

Při zálivce orchidejí umístěných v ozdobných obalových květináčích vždy doporučuji rostlinu vyjmout, prolít či namočit mimo květináč a teprve po důkladném okapání vrátit zpět. Voda, jež po delší dobu zůstane na dně květináče, může způsobit hnilobu kořenů.

Orchidej se kvetením vyčerpala. Jak jí dodat sílu?

Jitka Bartoníčková: Chtěla jsem se zeptat, co schází mojí orchideji Phalaenopsis. Dostala jsem ji vloni v březnu, krásně a dlouho kvetla, pak květy opadaly a zanedlouho z oček začaly vyrůstat nové šlahouny. Na dvou z nich se objevily i květy, ale pouze po jednom na každém novém šlahounku.

Na druhém původním stvolu žádné květy nevyrazily a také původní šlahounky začaly usychat. Mám uschlé části ustřihnout a zachránit tak nově vyrostlé šlahouny? A jak mám donutit orchidej, aby zase krásně kvetla? Rostlinu máčím v dešťové vodě a nehnojím. Je na komodě u východního okna v teplotě kolem 23 stupňů Celsia.

rady.3_4.JPG
Foto: Jitka Bartoníčková

Odpověď: Orchidej na fotografii je velmi vitální, má množství zdravých zelených listů a jistě jí nic zásadního neschází. Také umístění a popisovaná péče jsou zcela vyhovující. Květní stvoly jsou bohatě rozvětvené a dle vašeho popisu rostlina kvetla téměř po celý rok.

Opad květů, usychání šlahounů a malé množství nově vytvořených poupat je v takovém případě přirozený jev, svědčící jen o tom, že orchidej je bohatým kvetením velmi vyčerpaná. Jistě si tedy zaslouží malý odpočinek a dodání síly.

Jak na to? Květní stvoly odstřihněte celé, hned na bázi rostliny. Už nyní začněte hnojit hnojivem pro orchideje i podpůrnými prostředky podle doporučení popsaných v dnešní první odpovědi.

Vegetační období a dodaná výživa rostlinu posílí a do několika měsíců jistě vyrazí zcela nový, silný květní stvol. Péče o Phalaenopsis po odkvětu trápí mnoho pěstitelů, takže další rady naleznete v mnoha dílech naší poradny. Nahlédněte třeba do Říjnové poradny pro začínající pěstitele.

Některým orchidejím květy opadávají postupně, jiným současně

Jana Komžáková: Mám Phalaenopsis a během týdne začal chřadnout, uvadají květy a opadávají. Máme podlahové vytápění, orchidej je umístěna na východ a od dubna krásně kvetla, rozrůstala se.

Jednou či dvakrát týdně ji ponořím do kbelíku s vodou. Hnojivo nepoužívám, protože doteď rostla krásně. Může to být suchým vzduchem? Na výhoncích má nahnědlé skvrny, které předtím neměla. Můžete mi poradit, kde dělám chybu?

rady.3_5.JPG 
Foto: Jana Komžáková

Odpověď: Máte velmi krásnou a vitální orchidej, vaše péče je v pořádku. Rostlina od dubna, tedy téměř po celý rok bohatě kvetla. Opad květů, který vás znepokojuje, je s největší pravděpodobností naprosto přirozenou reakcí – rostlina prostě odkvétá. Některým orchidejím květy opadávají postupně, jiným všechny současně.

Nejdůležitějším znakem zdraví rostliny jsou její listy a kořeny. Jsou-li listy zelené a tuhé a kořeny v suchém stavu stříbřitě zelené, po zalití pak svěže zelené, s živými kořenovými špičkami (váš Phalaenopsis je má přímo ukázkové), není důvod k obavám.

rady.3_6.JPG
Foto: Jana Komžáková

Drobné hnědé skvrnky na kořenech jsou u starších rostlin vystavených suchému vzduchu přirozeným jevem, a ani ty neznamenají žádné ohrožení. Vlhkost v okolí orchideje můžete zvýšit občasným mlžením kořenů nebo celé rostliny (zůstane-li v srdíčku orchideje stát voda, hned ji odsajte, třeba papírovým kapesníčkem).

Pro zálivku i mlžení používejte měkkou vodu. Pro další péči doporučuji jarní přihnojení (viz výše). Vaše orchidej má velmi bohatý kořenový systém a možná by bylo vhodné využít nadcházejícího začátku vegetačního období a rostlinu přesadit. V tom vám pomůže náš Fotospeciál: přesazujeme orchideje.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud