vytisknout velikost písma Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Úžasně voní a skvěle chutná. Navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a má příznivé účinky na náš organismus. Nepropásněte sezónu téhle nejsilnější jarní bylinky, která právě začíná růst, a vypravte se pro medvědí česnek na trh nebo do lesa. Poradíme vám, jak ho využít.
Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty! | Shutterstock

Údajně dostal medvědí česnek své jméno proto, že ho medvědi po probuzení ze zimního spánku pojídali ve velkém, aby načerpali potřebnou energii. A pomůže i vám. Je nabitý vitamíny, především „céčkem“, kterého je ve 100 g listů neuvěřitelných 150 mg, obsahuje tělu potřebný jód. Kromě toho vám silně aromatické listy pomohou v boji s jarním nachlazením, jsou plné protizánětlivých látek, pročistí po zimě zanesený trávicí systém.

Určitě proto stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček. Využijete ho jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Posekané čerstvé listy můžete nasypat na chléb s máslem, smetanovým sýrem, na brambory, přidat do pomazánek, polévek, salátů, ochucených majonéz, ale třeba i pod maso či do omáček. Máme pro vás pár tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Medvědí pesto

Ingredience:

  • 3 velké hrsti medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • velká hrst piniových oříšků (nemusí být)

Postup:
Pokud budete do pesta přidávat piniové oříšky, lehce je na pánvi bez tuku opražte. Nechte je pouze rozvonět a pánev hned sundejte z plotýnky. Listy medvědího česneku přeberte, umyjte, osušte a nasekejte na kousky. Ve výkonném mixéru nebo food procesoru pak nasekané listy rozmixujte spolu s piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou, parmazánem a solí. Hotové pesto dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v lednici nebo v chladném tmavém sklepě. Vydrží minimálně 14 dní.

Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku (případně listy naložené v oleji nebo pesto)
  • 250 g čerstvého smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, mascarpone, ricotta…) nebo tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu (nebo 100 g jiného tvrdého sýra)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
V míse smíchejte krémový sýr nebo tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře rozmíchejte. Medvědí česnek opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky a nakonec podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice, nejlepší je ale nechat ji odležet přes noc, aby se rozležela a chutě rozvinuly.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 1,5 svazku medvědího česneku
  • 4 menší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vařte do měkka. Pak přidejte nasekaný medvědí česnek, zalijte smetanou, nechte krátce prohřát a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka. Podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Polévku můžete ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.

Tinktura z medvědího česneku

Tato tinktura má široké využití. Vhodná je pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a usazených těžkých kovů z těla, dobré výsledky má i při problémech s chronickými chorobami kůže. Působí protibakteriálně a protiplísňově, omezuje výskyt zlatého stafylokoka i kvasinek, které už dokázaly potrápit nejednu ženu. Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému, obnovuje střevní mikroflóru, snižuje krevní tlak, brání usazování tuků v cévách a pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Účinná je také v boji s infekčním průjmem. Osvědčila se při nachlazení a chřipce.

Postup:
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájejte a naplňte jimi volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, obsah zalijte 40–60% čistým alkoholem, uzavřete a postavte na dva týdny na slunce nebo na teplé místo v blízkosti radiátoru. Obsah přeceďte přes jemné plátýnko a uskladněte v menších tmavých lahvičkách. Uchovávejte v chladnu. Užívejte denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody.

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |
10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i když bude sucho a dojde voda

10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i …

Bojíte se, že se vám zahrada promění v poušť, na níž nevydrží nic živého? V tropických letních dnech by se to snadno mohlo stát. Anebo na vedro vyzrajte a vsaďte na rostliny, které u nás nejsou doma, ale horké a suché léto doslova milují.

7.  7.  2019 |