Medvědí česnek údajně dostal své jméno proto, že ho medvědi po probuzení ze zimního spánku pojídali ve velkém, aby načerpali potřebnou energii. A pomůže i vám. Je nabitý vitaminy, především „céčkem“, kterého je ve 100 g listů neuvěřitelných 150 mg, obsahuje tělu potřebný jod. Kromě toho vám silně aromatické listy pomohou v boji s jarním nachlazením, jsou plné protizánětlivých látek, pročistí po zimě zanesený trávicí systém.
Určitě proto stojí za to zařadit ho do svého jídelníčku. Využijete ho jak v teplé, tak i studené kuchyni. Posekané čerstvé listy můžete nasypat na chléb s máslem, smetanovým sýrem, na brambory, přidat do pomazánek, polévek, salátů, ochucených majonéz, ale třeba i pod maso či do omáček. Máme pro vás pár tipů, jak medvědí česnek zpracovat.
Co to je medvědí česnek? Podívejte se na video:
Medvědí pesto
Ingredience:
- 3 velké hrsti medvědího česneku
- 100 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička hrubozrnné mořské soli
- velká hrst piniových oříšků (nemusí být)
Postup:
Pokud budete do pesta přidávat piniové oříšky, lehce je na pánvi bez tuku opražte. Nechte je pouze rozvonět a pánev hned sundejte z plotýnky. Listy medvědího česneku přeberte, umyjte, osušte a nasekejte na kousky. Ve výkonném mixéru nebo food processoru pak nasekané listy rozmixujte spolu s piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou, parmazánem a solí. Hotové pesto dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v ledničce nebo v chladném tmavém sklepě. Vydrží minimálně 14 dní.
Pomazánka z medvědího česneku
Ingredience:
- 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku (případně listy naložené v oleji nebo pesto)
- 250 g čerstvého smetanového sýra (lučina, Philadelphia, mascarpone, ricotta…) nebo tvarohu
- 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
- 80 g najemno nastrouhaného parmazánu (nebo 100 g jiného tvrdého sýra)
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
V míse smíchejte krémový sýr nebo tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře rozmíchejte. Medvědí česnek opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky a nakonec podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do ledničky, nejlepší je ale nechat ji odležet přes noc, aby se rozležela a chutě se rozvinuly.
Polévka z medvědího česneku
Ingredience:
- 1,5 svazku medvědího česneku
- 4 menší brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- muškátový oříšek mletý
- sůl a pepř
Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vařte doměkka. Pak přidejte nasekaný medvědí česnek, zalijte smetanou, nechte krátce prohřát a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Polévku můžete ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.
Tinktura z medvědího česneku
Tato tinktura má široké využití. Vhodná je pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a usazených těžkých kovů z těla, dobré výsledky má i při problémech s chronickými chorobami kůže. Působí protibakteriálně a protiplísňově, omezuje výskyt zlatého stafylokoka i kvasinek, které už dokázaly potrápit nejednu ženu. Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému, obnovuje střevní mikroflóru, snižuje krevní tlak, brání usazování tuků v cévách a pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Účinná je také v boji s infekčním průjmem. Osvědčila se při nachlazení a chřipce.
Postup:
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájejte a naplňte jimi volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, obsah zalijte 40–60% čistým alkoholem, uzavřete a postavte na dva týdny na slunce nebo na teplé místo v blízkosti radiátoru. Obsah přeceďte přes jemné plátýnko a uskladněte v menších tmavých lahvičkách. Uchovávejte v chladnu. Užívejte denně 10–15 kapek smíchaných s trochou vody.
Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: Jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice >>>