vytisknout velikost písma Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Úžasně voní a skvěle chutná. Navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a má příznivé účinky na náš organismus. Nepropásněte sezónu téhle nejsilnější jarní bylinky, která právě začíná růst, a vypravte se pro medvědí česnek na trh nebo do lesa. Poradíme vám, jak ho využít.
Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty! | Shutterstock

Údajně dostal medvědí česnek své jméno proto, že ho medvědi po probuzení ze zimního spánku pojídali ve velkém, aby načerpali potřebnou energii. A pomůže i vám. Je nabitý vitamíny, především „céčkem“, kterého je ve 100 g listů neuvěřitelných 150 mg, obsahuje tělu potřebný jód. Kromě toho vám silně aromatické listy pomohou v boji s jarním nachlazením, jsou plné protizánětlivých látek, pročistí po zimě zanesený trávicí systém.

Určitě proto stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček. Využijete ho jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Posekané čerstvé listy můžete nasypat na chléb s máslem, smetanovým sýrem, na brambory, přidat do pomazánek, polévek, salátů, ochucených majonéz, ale třeba i pod maso či do omáček. Máme pro vás pár tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Medvědí pesto

Ingredience:

  • 3 velké hrsti medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • velká hrst piniových oříšků (nemusí být)

Postup:
Pokud budete do pesta přidávat piniové oříšky, lehce je na pánvi bez tuku opražte. Nechte je pouze rozvonět a pánev hned sundejte z plotýnky. Listy medvědího česneku přeberte, umyjte, osušte a nasekejte na kousky. Ve výkonném mixéru nebo food procesoru pak nasekané listy rozmixujte spolu s piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou, parmazánem a solí. Hotové pesto dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v lednici nebo v chladném tmavém sklepě. Vydrží minimálně 14 dní.

Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku (případně listy naložené v oleji nebo pesto)
  • 250 g čerstvého smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, mascarpone, ricotta…) nebo tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu (nebo 100 g jiného tvrdého sýra)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
V míse smíchejte krémový sýr nebo tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře rozmíchejte. Medvědí česnek opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky a nakonec podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice, nejlepší je ale nechat ji odležet přes noc, aby se rozležela a chutě rozvinuly.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 1,5 svazku medvědího česneku
  • 4 menší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vařte do měkka. Pak přidejte nasekaný medvědí česnek, zalijte smetanou, nechte krátce prohřát a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka. Podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Polévku můžete ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.

Tinktura z medvědího česneku

Tato tinktura má široké využití. Vhodná je pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a usazených těžkých kovů z těla, dobré výsledky má i při problémech s chronickými chorobami kůže. Působí protibakteriálně a protiplísňově, omezuje výskyt zlatého stafylokoka i kvasinek, které už dokázaly potrápit nejednu ženu. Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému, obnovuje střevní mikroflóru, snižuje krevní tlak, brání usazování tuků v cévách a pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Účinná je také v boji s infekčním průjmem. Osvědčila se při nachlazení a chřipce.

Postup:
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájejte a naplňte jimi volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, obsah zalijte 40–60% čistým alkoholem, uzavřete a postavte na dva týdny na slunce nebo na teplé místo v blízkosti radiátoru. Obsah přeceďte přes jemné plátýnko a uskladněte v menších tmavých lahvičkách. Uchovávejte v chladnu. Užívejte denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody.

Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice>>>

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |