vytisknout velikost písma Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Úžasně voní a skvěle chutná. Navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a má příznivé účinky na náš organismus. Nepropásněte sezónu téhle nejsilnější jarní bylinky, která právě začíná růst, a vypravte se pro medvědí česnek na trh nebo do lesa. Poradíme vám, jak ho využít.
Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty! | Shutterstock

Údajně dostal medvědí česnek své jméno proto, že ho medvědi po probuzení ze zimního spánku pojídali ve velkém, aby načerpali potřebnou energii. A pomůže i vám. Je nabitý vitamíny, především „céčkem“, kterého je ve 100 g listů neuvěřitelných 150 mg, obsahuje tělu potřebný jód. Kromě toho vám silně aromatické listy pomohou v boji s jarním nachlazením, jsou plné protizánětlivých látek, pročistí po zimě zanesený trávicí systém.

Určitě proto stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček. Využijete ho jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Posekané čerstvé listy můžete nasypat na chléb s máslem, smetanovým sýrem, na brambory, přidat do pomazánek, polévek, salátů, ochucených majonéz, ale třeba i pod maso či do omáček. Máme pro vás pár tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Medvědí pesto

Ingredience:

  • 3 velké hrsti medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • velká hrst piniových oříšků (nemusí být)

Postup:
Pokud budete do pesta přidávat piniové oříšky, lehce je na pánvi bez tuku opražte. Nechte je pouze rozvonět a pánev hned sundejte z plotýnky. Listy medvědího česneku přeberte, umyjte, osušte a nasekejte na kousky. Ve výkonném mixéru nebo food procesoru pak nasekané listy rozmixujte spolu s piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou, parmazánem a solí. Hotové pesto dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v lednici nebo v chladném tmavém sklepě. Vydrží minimálně 14 dní.

Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku (případně listy naložené v oleji nebo pesto)
  • 250 g čerstvého smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, mascarpone, ricotta…) nebo tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu (nebo 100 g jiného tvrdého sýra)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
V míse smíchejte krémový sýr nebo tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře rozmíchejte. Medvědí česnek opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky a nakonec podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice, nejlepší je ale nechat ji odležet přes noc, aby se rozležela a chutě rozvinuly.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 1,5 svazku medvědího česneku
  • 4 menší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vařte do měkka. Pak přidejte nasekaný medvědí česnek, zalijte smetanou, nechte krátce prohřát a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka. Podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Polévku můžete ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.

Tinktura z medvědího česneku

Tato tinktura má široké využití. Vhodná je pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a usazených těžkých kovů z těla, dobré výsledky má i při problémech s chronickými chorobami kůže. Působí protibakteriálně a protiplísňově, omezuje výskyt zlatého stafylokoka i kvasinek, které už dokázaly potrápit nejednu ženu. Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému, obnovuje střevní mikroflóru, snižuje krevní tlak, brání usazování tuků v cévách a pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Účinná je také v boji s infekčním průjmem. Osvědčila se při nachlazení a chřipce.

Postup:
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájejte a naplňte jimi volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, obsah zalijte 40–60% čistým alkoholem, uzavřete a postavte na dva týdny na slunce nebo na teplé místo v blízkosti radiátoru. Obsah přeceďte přes jemné plátýnko a uskladněte v menších tmavých lahvičkách. Uchovávejte v chladnu. Užívejte denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody.

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodnotila váš domov. Čeho si všimne jako první?

Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodno…

Nezáleží na tom, zda preferujete retro, skandinávský, nebo třeba boho styl. Návštěvu na první pohled zaujmou úplně jiné věci. A během chvilky vás ohodnotí. Prozradíme vám, čeho si všímá jako první – co byste tedy měli ohlídat, aby se u vás návštěva cítila dobře.

29.  11.  2019 |