vytisknout velikost písma Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Úžasně voní a skvěle chutná. Navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a má příznivé účinky na náš organismus. Nepropásněte sezónu téhle nejsilnější jarní bylinky, která právě začíná růst, a vypravte se pro medvědí česnek na trh nebo do lesa. Poradíme vám, jak ho využít.
Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i léčivá tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty! | Shutterstock

Údajně dostal medvědí česnek své jméno proto, že ho medvědi po probuzení ze zimního spánku pojídali ve velkém, aby načerpali potřebnou energii. A pomůže i vám. Je nabitý vitamíny, především „céčkem“, kterého je ve 100 g listů neuvěřitelných 150 mg, obsahuje tělu potřebný jód. Kromě toho vám silně aromatické listy pomohou v boji s jarním nachlazením, jsou plné protizánětlivých látek, pročistí po zimě zanesený trávicí systém.

Určitě proto stojí za to zařadit ho na svůj jídelníček. Využijete ho jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Posekané čerstvé listy můžete nasypat na chléb s máslem, smetanovým sýrem, na brambory, přidat do pomazánek, polévek, salátů, ochucených majonéz, ale třeba i pod maso či do omáček. Máme pro vás pár tipů, jak medvědí česnek zpracovat.

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Česnek medvědí: léčivka s půvabnými květy

Medvědí pesto

Ingredience:

  • 3 velké hrsti medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • velká hrst piniových oříšků (nemusí být)

Postup:
Pokud budete do pesta přidávat piniové oříšky, lehce je na pánvi bez tuku opražte. Nechte je pouze rozvonět a pánev hned sundejte z plotýnky. Listy medvědího česneku přeberte, umyjte, osušte a nasekejte na kousky. Ve výkonném mixéru nebo food procesoru pak nasekané listy rozmixujte spolu s piniovými oříšky, olivovým olejem, citronovou šťávou, parmazánem a solí. Hotové pesto dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v lednici nebo v chladném tmavém sklepě. Vydrží minimálně 14 dní.

Pomazánka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku (případně listy naložené v oleji nebo pesto)
  • 250 g čerstvého smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, mascarpone, ricotta…) nebo tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu (nebo 100 g jiného tvrdého sýra)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
V míse smíchejte krémový sýr nebo tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře rozmíchejte. Medvědí česnek opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky a nakonec podle chuti osolte a opepřete. Hotovou pomazánku dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice, nejlepší je ale nechat ji odležet přes noc, aby se rozležela a chutě rozvinuly.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:

  • 1,5 svazku medvědího česneku
  • 4 menší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vařte do měkka. Pak přidejte nasekaný medvědí česnek, zalijte smetanou, nechte krátce prohřát a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka. Podávejte s krutony z opečeného chleba nebo bagety. Polévku můžete ještě ozdobit nasekanou pažitkou nebo čerstvými nasekanými listy medvědího česneku.

Tinktura z medvědího česneku

Tato tinktura má široké využití. Vhodná je pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a usazených těžkých kovů z těla, dobré výsledky má i při problémech s chronickými chorobami kůže. Působí protibakteriálně a protiplísňově, omezuje výskyt zlatého stafylokoka i kvasinek, které už dokázaly potrápit nejednu ženu. Pomáhá zlepšit činnost dýchacího systému, obnovuje střevní mikroflóru, snižuje krevní tlak, brání usazování tuků v cévách a pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu. Účinná je také v boji s infekčním průjmem. Osvědčila se při nachlazení a chřipce.

Postup:
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájejte a naplňte jimi volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, obsah zalijte 40–60% čistým alkoholem, uzavřete a postavte na dva týdny na slunce nebo na teplé místo v blízkosti radiátoru. Obsah přeceďte přes jemné plátýnko a uskladněte v menších tmavých lahvičkách. Uchovávejte v chladnu. Užívejte denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody.

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarevné kuchyně, zemité barvy, samet i kov

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarev…

I váš byt může do nového roku vykročit v novém kabátě. Máme pro vás několik interiérových trendů, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle nejen v roce 2020, ale ani v celém následujícím desetiletí.

10.  1.  2020 |
Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď v půlce ledna je ten pravý čas.

15.  1.  2020 |
Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 40 modelů si vybere každý

Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 4…

Chcete oživit domácnost, a tak uvažujete třeba o nákupu jídelních židlí? Než využijete široké nabídky obchodů, zamyslete se, jaké židle vlastně domů potřebujete. Inspiraci najdete v galerii v úvodu článku.

17.  1.  2020 |
Jak pozvat přírodu domů: Tipy na květinové obrazy i hodiny z mechu

Jak pozvat přírodu domů: Tipy na květinové ob…

Když nemůžete do lesa, může les přijít k vám. Pořiďte si domů, kde trávíme většinu života, kus přírody, její krásy a harmonie.

12.  1.  2020 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |