vytisknout velikost písma Pepřince bez pepře

Máte chuť založit si sbírku zajímavých pokojových rostlin? Začněte třeba s pepřinci - málokterý druh nabízí tolik vzhledem odlišných odrůd jako tato nenáročná rostlina.

David a Goliáš

V čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae) najdete dobře známý pepř černý (Piper nigrum), zdroj nepostradatelného koření, i pepřince (Peperomia) – zajímavé pokojové rostliny. Pepř černý pochází z Indie – zde se tato několikametrová ovíjivá liána pěstuje pro bobule, používané ve všech kuchyních světa jako koření do pokrmů.

Pepřince mají za zemi původu Jižní Ameriku, na jejímž území rostou v polostínu tamních pralesů. Jsou to deset až dvacet centimetrů vysoké trsnaté rostliny, pěstované pro ozdobný list i nenápadné, ale zajímavé květenství. V současnosti máte na výběr z téměř tisíce odrůd pepřinců s listy hladkými, vrásčitými, jedno- nebo vícebarevnými, se vzhledem sukulentů i převislými tvary. 

Nejznámější obyvatelé

Prvním členem vaší budoucí sbírky může být pepřinec zkadeřený (P. caperata). Jde o druh nejčastěji pěstovaný, s drobnými srdčitými lístky svraskalými podél žilek. Svěží zeleň u nich přechází v olivovou, blíž řapíku se mění do červenavě čokoládové.

Klepněte pro větší obrázek
Peperomia caperata zaujme svými listy

Květenství se podobají drobným myším ocáskům (jako u většiny pepřinců) na červenavých stoncích. Už mladé rostliny pravidelně a dlouho kvetou. Některé formy tohoto pepřince mají listy stříbřité nebo s fialovým nádechem, vždy je ale poznáte podle typického zvrásnění listů.

Úplně odlišný vzhled má pepřinec tupolistý (P. obtusifolia): je robustnější, s většími tužšími, podlouhlými listy v tříbarevném provedení – žlutobílá plocha je rámována načervenalým okrajem.

Klepněte pro větší obrázek
Ačkoliv nijak výrazná, svědčí květenství o dobrém pěstitelském postupu

Drobnější pepřinec okrouhlolistý (P. rotundifolia) roste dobře na světlých místech bez úpalu. Vytváří husté trsy z delších a převislých stonků s přisedlými lístky.

Klepněte pro větší obrázek
Přímé sluneční paprsky rostlinám nesvědčí

Výčet dalších zajímavostí by byl přespříliš dlouhý, vždyť existují i pepřince epifytní či okénkové sukulenty s vrchní stranou listů průhlednou (například P. nivalis, P. asperula). 

Klepněte pro větší obrázek
Peperomia asperula vyniká svým zbarvením

V pokoji i jinde

Jak napovídá původ pepřinců, snesou celoročně teplo našich bytů a nemusíte pro ně vyhledávat chladné ubytování přes zimní měsíce. S pralesním původem souvisí jen jejich nároky na vyšší vzdušnou vlhkost, proto se jim často lépe než v přetopeném pokoji daří v kuchyni.

Celoročně potřebují světlé až polostinné místo, odrůdy s barevnými listy se na světle lépe vybarvují. Častější rosení nebo vyšší vzdušnou vlhkost přivítají hlavně drobnolisté exempláře. 

Klepněte pro větší obrázek
Pokud se časem vaše rostlina dopracuje k řídkému olistění, radikálně ji sestřihněte, brzy rychle doroste a zhoustne 

Jak na ně

Pepřince koupíte za pár desetikorun, ale i tak by byla škoda rostlinu chybnou péčí zahubit. O stanovišti a teplotách byla řeč v předešlém odstavci, ještě důležitější je správná zálivka. Budete-li mít možnost zalévat měkkou odraženou vodou, je to přesně to, co rostlinám udělá dobře.

Zalévejte jen mírně a pravidelně, přemokření – zvlášť trvalé – pepřince snáší velice špatně. Zahnívají krčky rostlin i kořeny, proto se nebojte rostlinu nechat spíš v sušší zemi. V zimě nezalévejte dřív než po úplném vyschnutí substrátu, v létě k zálivce přidejte pravidelné rosení.

Klepněte pro větší obrázek
Jako u ostatních rostlin platí i u pepřinců, že výsledný dojem závisí i na vhodně zvoleném květináči

Od jara můžete začít pepřince přihnojovat, vyhovuje jim hnojivo pro sukulenty nebo pro pokojové rostliny okrasné listem. Hnojivá zálivka stačí jednou za tři týdny, a to od března do poloviny srpna, pokud použijete hnojivé tyčinky, pak je dávejte v delších intervalech než ostatním pokojovkám. 

Když chtějí přesadit

Namíchejte rovným dílem písek, rašelinu a listovku (místo ní může být i zahradnický substrát nebo zemina pro sukulenty) a brzy zjara rostlinu přesaďte. Stačí jednou za dva až tři roky, pepřince nemají mohutný kořenový systém, častější přesazování je tedy zbytečné.  

Moc pěkně vypadají různé pepřince sesazené spolu v miskách – při stejných nárocích bude péče o ně mnohem jednodušší než o některé prodávané různorodě osázené misky. 

Klepněte pro větší obrázek
Množení je velmi snadné - řízky zakoření i ve sklenici s vodou 

Ulomí-li se vám při přesazování list nebo kousek rostliny, žádné neštěstí: pepřince dobře koření i z listů, stonkovými řízky se rozmnožují běžně. Stačí je zapíchat do písku s rašelinou, překrýt fólií kvůli vyšší vlhkosti (občas větrat!) a při pokojové teplotě se první kořínky objevují už po dvou týdnech.

Když jim něco chybí

Padání listů pepřinců má většinou příčinu v chladu a nadměrné vlhkosti zeminy. Účinným prostředkem proti půdním a listovým chorobám (pravým plísním) je Previcur 607 SL. V suchém vzduchu bývají tyto rostliny napadány sviluškami nebo listovými háďátky – v tom případě použijte některý z insekticidů pro pokojové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Peperomia nivalis

Váháte ještě?

Pepřince vás nezklamou, jsou velice pěkné a použitelné i pro osázení terárií (pokud nemáte příliš divoké ještěry), závěsných nádob nebo epifytických kmenů. V tropické zimní zahradě se některé pepřince jako pokryvná rostlina rozrostou ve společnosti dračinců, bromélií, parožnatek, orchidejí i palem. Jak vidíte, mohou vás věrně provázet na každém kroku…

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |