vytisknout velikost písma Pepino gold: strom plný vajíček

Rostlina s botanickým názvem Solanum muricatum, známá jako vajíčkový strom neboli Pepino gold, si získala pro svou nenáročnost značnou popularitu. Pěstuje se pro atraktivní, aromatické plody na balkónech i terasách.
Pepino gold: strom plný vajíček

Patří do čeledě lilkovité (Solanaceae), stejně jako od pohledu rozdílné brambory, baklažán nebo rajčata.  Pepino pochází z Jižní a střední Ameriky, kde roste jako keř dorůstající výšky 80 cm. Listy jsou jednoduché, kopinaté asi 12 cm dlouhé, květy se podobají bramboře. Plod vejčitého tvaru během růstu mění neustále barvu. Od zelené přes žlutou až po žlutooranžovou s podélnými fialovými pruhy. Dužnina je šťavnatá, sladká, s příjemným aroma po banánu.

Správná výživa zaručí dobrou úrodu

Při pěstování pepina se snažíme co nejvíc napodobit podmínky původního prostředí. Vyžaduje dobře vyhnojenou, lehkou až středně těžkou zeminu. Nejlepší je namíchat směs zahradní zeminy, rozleželého kravského hnoje a písku nebo perlitu v poměru 3:2:1. Hnůj můžeme nahradit pařeništní zeminou, kompostem nebo biohumusem. Zaléváme ráno odstátou vodou tak, aby nevyschl kořenový bal. Raději méně často, zato důkladně. Při nedostatku vláhy rostlina svěsí listy a vadne, po zalití ale téměř okamžitě regeneruje.

Od jara do zimy

Pepino je náročné na teplo a dokonce dobře snáší i sluneční úpal. Během vegetace pravidelně přihnojujeme Floranem, Vegaflorem nebo jiným vícesložkovým hnojivem. V našich podmínkách pepino sklízíme až třikrát ročně. Od odkvětu do vyzrání plodů uplyne jen 8 až 10 týdnů.

Pro přezimování je nejvhodnější teplota 10 až 14°C s omezením zálivky. Pepino dokonce krátkodobě odolá poklesu teploty kolem nuly. Na jaře rostlinu seřízneme, ponecháme 3 až 5 větviček s 2–3 očky. Když letorosty poporostou do délky patnácti centimetrů, vyjmeme kořenový bal a pepino zasadíme do stejné nádoby, jen o 5 až 10 cm hlouběji. Nádobu doplníme čerstvou zeminou

Pepino množíme hlavně vegetativně. Vrcholové řízky odebereme během vegetace a upravíme je alespoň na 3 pupeny. (Vrchní listy ponecháme, spodní odstraníme a řízek za třetím pupenem seřízneme). Řízky zasadíme pod mikroténový kryt, který vytvoří potřebné mikroklima, kde brzy zakoření.

Pepino je vděčná rostlina, která se za naši péči odmění úrodou chutného exotického ovoce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A