vytisknout velikost písma Pepino gold: strom plný vajíček

Rostlina s botanickým názvem Solanum muricatum, známá jako vajíčkový strom neboli Pepino gold, si získala pro svou nenáročnost značnou popularitu. Pěstuje se pro atraktivní, aromatické plody na balkónech i terasách.
Pepino gold: strom plný vajíček

Patří do čeledě lilkovité (Solanaceae), stejně jako od pohledu rozdílné brambory, baklažán nebo rajčata.  Pepino pochází z Jižní a střední Ameriky, kde roste jako keř dorůstající výšky 80 cm. Listy jsou jednoduché, kopinaté asi 12 cm dlouhé, květy se podobají bramboře. Plod vejčitého tvaru během růstu mění neustále barvu. Od zelené přes žlutou až po žlutooranžovou s podélnými fialovými pruhy. Dužnina je šťavnatá, sladká, s příjemným aroma po banánu.

Správná výživa zaručí dobrou úrodu

Při pěstování pepina se snažíme co nejvíc napodobit podmínky původního prostředí. Vyžaduje dobře vyhnojenou, lehkou až středně těžkou zeminu. Nejlepší je namíchat směs zahradní zeminy, rozleželého kravského hnoje a písku nebo perlitu v poměru 3:2:1. Hnůj můžeme nahradit pařeništní zeminou, kompostem nebo biohumusem. Zaléváme ráno odstátou vodou tak, aby nevyschl kořenový bal. Raději méně často, zato důkladně. Při nedostatku vláhy rostlina svěsí listy a vadne, po zalití ale téměř okamžitě regeneruje.

Od jara do zimy

Pepino je náročné na teplo a dokonce dobře snáší i sluneční úpal. Během vegetace pravidelně přihnojujeme Floranem, Vegaflorem nebo jiným vícesložkovým hnojivem. V našich podmínkách pepino sklízíme až třikrát ročně. Od odkvětu do vyzrání plodů uplyne jen 8 až 10 týdnů.

Pro přezimování je nejvhodnější teplota 10 až 14°C s omezením zálivky. Pepino dokonce krátkodobě odolá poklesu teploty kolem nuly. Na jaře rostlinu seřízneme, ponecháme 3 až 5 větviček s 2–3 očky. Když letorosty poporostou do délky patnácti centimetrů, vyjmeme kořenový bal a pepino zasadíme do stejné nádoby, jen o 5 až 10 cm hlouběji. Nádobu doplníme čerstvou zeminou

Pepino množíme hlavně vegetativně. Vrcholové řízky odebereme během vegetace a upravíme je alespoň na 3 pupeny. (Vrchní listy ponecháme, spodní odstraníme a řízek za třetím pupenem seřízneme). Řízky zasadíme pod mikroténový kryt, který vytvoří potřebné mikroklima, kde brzy zakoření.

Pepino je vděčná rostlina, která se za naši péči odmění úrodou chutného exotického ovoce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |