vytisknout velikost písma Pepino gold: strom plný vajíček

Rostlina s botanickým názvem Solanum muricatum, známá jako vajíčkový strom neboli Pepino gold, si získala pro svou nenáročnost značnou popularitu. Pěstuje se pro atraktivní, aromatické plody na balkónech i terasách.
Pepino gold: strom plný vajíček

Patří do čeledě lilkovité (Solanaceae), stejně jako od pohledu rozdílné brambory, baklažán nebo rajčata.  Pepino pochází z Jižní a střední Ameriky, kde roste jako keř dorůstající výšky 80 cm. Listy jsou jednoduché, kopinaté asi 12 cm dlouhé, květy se podobají bramboře. Plod vejčitého tvaru během růstu mění neustále barvu. Od zelené přes žlutou až po žlutooranžovou s podélnými fialovými pruhy. Dužnina je šťavnatá, sladká, s příjemným aroma po banánu.

Správná výživa zaručí dobrou úrodu

Při pěstování pepina se snažíme co nejvíc napodobit podmínky původního prostředí. Vyžaduje dobře vyhnojenou, lehkou až středně těžkou zeminu. Nejlepší je namíchat směs zahradní zeminy, rozleželého kravského hnoje a písku nebo perlitu v poměru 3:2:1. Hnůj můžeme nahradit pařeništní zeminou, kompostem nebo biohumusem. Zaléváme ráno odstátou vodou tak, aby nevyschl kořenový bal. Raději méně často, zato důkladně. Při nedostatku vláhy rostlina svěsí listy a vadne, po zalití ale téměř okamžitě regeneruje.

Od jara do zimy

Pepino je náročné na teplo a dokonce dobře snáší i sluneční úpal. Během vegetace pravidelně přihnojujeme Floranem, Vegaflorem nebo jiným vícesložkovým hnojivem. V našich podmínkách pepino sklízíme až třikrát ročně. Od odkvětu do vyzrání plodů uplyne jen 8 až 10 týdnů.

Pro přezimování je nejvhodnější teplota 10 až 14°C s omezením zálivky. Pepino dokonce krátkodobě odolá poklesu teploty kolem nuly. Na jaře rostlinu seřízneme, ponecháme 3 až 5 větviček s 2–3 očky. Když letorosty poporostou do délky patnácti centimetrů, vyjmeme kořenový bal a pepino zasadíme do stejné nádoby, jen o 5 až 10 cm hlouběji. Nádobu doplníme čerstvou zeminou

Pepino množíme hlavně vegetativně. Vrcholové řízky odebereme během vegetace a upravíme je alespoň na 3 pupeny. (Vrchní listy ponecháme, spodní odstraníme a řízek za třetím pupenem seřízneme). Řízky zasadíme pod mikroténový kryt, který vytvoří potřebné mikroklima, kde brzy zakoření.

Pepino je vděčná rostlina, která se za naši péči odmění úrodou chutného exotického ovoce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A