vytisknout velikost písma Pepino gold: strom plný vajíček

Rostlina s botanickým názvem Solanum muricatum, známá jako vajíčkový strom neboli Pepino gold, si získala pro svou nenáročnost značnou popularitu. Pěstuje se pro atraktivní, aromatické plody na balkónech i terasách.
Pepino gold: strom plný vajíček

Patří do čeledě lilkovité (Solanaceae), stejně jako od pohledu rozdílné brambory, baklažán nebo rajčata.  Pepino pochází z Jižní a střední Ameriky, kde roste jako keř dorůstající výšky 80 cm. Listy jsou jednoduché, kopinaté asi 12 cm dlouhé, květy se podobají bramboře. Plod vejčitého tvaru během růstu mění neustále barvu. Od zelené přes žlutou až po žlutooranžovou s podélnými fialovými pruhy. Dužnina je šťavnatá, sladká, s příjemným aroma po banánu.

Správná výživa zaručí dobrou úrodu

Při pěstování pepina se snažíme co nejvíc napodobit podmínky původního prostředí. Vyžaduje dobře vyhnojenou, lehkou až středně těžkou zeminu. Nejlepší je namíchat směs zahradní zeminy, rozleželého kravského hnoje a písku nebo perlitu v poměru 3:2:1. Hnůj můžeme nahradit pařeništní zeminou, kompostem nebo biohumusem. Zaléváme ráno odstátou vodou tak, aby nevyschl kořenový bal. Raději méně často, zato důkladně. Při nedostatku vláhy rostlina svěsí listy a vadne, po zalití ale téměř okamžitě regeneruje.

Od jara do zimy

Pepino je náročné na teplo a dokonce dobře snáší i sluneční úpal. Během vegetace pravidelně přihnojujeme Floranem, Vegaflorem nebo jiným vícesložkovým hnojivem. V našich podmínkách pepino sklízíme až třikrát ročně. Od odkvětu do vyzrání plodů uplyne jen 8 až 10 týdnů.

Pro přezimování je nejvhodnější teplota 10 až 14°C s omezením zálivky. Pepino dokonce krátkodobě odolá poklesu teploty kolem nuly. Na jaře rostlinu seřízneme, ponecháme 3 až 5 větviček s 2–3 očky. Když letorosty poporostou do délky patnácti centimetrů, vyjmeme kořenový bal a pepino zasadíme do stejné nádoby, jen o 5 až 10 cm hlouběji. Nádobu doplníme čerstvou zeminou

Pepino množíme hlavně vegetativně. Vrcholové řízky odebereme během vegetace a upravíme je alespoň na 3 pupeny. (Vrchní listy ponecháme, spodní odstraníme a řízek za třetím pupenem seřízneme). Řízky zasadíme pod mikroténový kryt, který vytvoří potřebné mikroklima, kde brzy zakoření.

Pepino je vděčná rostlina, která se za naši péči odmění úrodou chutného exotického ovoce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |