vytisknout velikost písma Pelargonie na příští rok: ušetřete s vlastními sazenicemi

Chcete-li mít příští rok bohatě kvetoucí balkon stejně krásný jako letos, asi jste již s přípravou sadby pelargonií začali v srpnu. Ani teď však ještě není pozdě: nafotili jsme pro vás přesný postup práce, kterou zvládnete za pár minut.

Každý správný zahrádkář ví o několika různých způsobech předpěstování muškátů. Klasickou osvědčenou technikou je jejich vypěstování ze zakoupených semen. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena: jeden barevný sáček se zhruba deseti semínky přijde na třicet korun a více. 

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li vhodný prostor k zazimování pelargonií, vyzkoušejte si je sami namnožit, ušetříte   

Řízkování je jednoduché 

V posledních letech se začala používat metoda řízkování, kdy se odeberou  vrcholové mladé části rostlin. Řízky nechte zakořenit ve sklenici s vodou, do níž přidáte růstový stimulátor. Až muškáty pustí kořínky, zasaďte je do kelímků. 

Klepněte pro větší obrázek
Řízky odebírejte jen ze silných, zdravých a bohatě kvetoucích rostlin

S řízkovanci rovnou do substrátu? 

V substrátech řízkovance přežívají obtížněji. Často bývají napadány černáním krčku, což v konečném důsledku znamená jejich úhyn. Stejnými symptomy se projevuje i přelití, rostliny chřadnou a žloutnou jim listy. Tento způsob množení se mi neosvědčil. 

Na jiffy nedám dopustit  

Osobně upřednostňuji předpěstování muškátů v jiffech. Nepotřebujete k tomu žádné růstové stimulátory, jen samotné jiffy a misku s vodou, kde budou mladé rostliny přečkávat dobu, než vytvoří kořenový systém. Více o jiffech najdete v článku Vyzkoušeli jste už jiffy?

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte zkontrolovat, zda nejsou řízkované rostliny napadeny škůdci  

Práce s jiffy od A do Z

Nachystejte si misku nebo malou nádobku s vodou, zahradnické nůžky a jiffy. Ty dejte na pět minut nabobtnat do vlažné vody a poté je umístěte do připravené nádobky. Úroveň vody v ní by měla být ve výši zhruba jednoho centimetru nad dnem, více vody nedávejte. Při přemokření by nové rostlinky začaly odspodu uhnívat a nakonec by z nich nic nezbylo. 

Klepněte pro větší obrázek
Příprava vám nezabere více než pět minut, jiffy rovnou nechte nabobtnat 

Pokud máte vše připravené, zvolte si rostliny, z nichž odeberete vrcholové řízky. Vždy vybírejte pouze ze silných rostlin se sytě zelenými listy a velkým množstvím květů. Řízkovanci odebraní ze slabých, nekvetoucích a zažloutlých jedinců by brzy ztratili chuť do života. 

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají správně upravené vrcholové řízky 

Samotný odběr řízků proveďte pomocí ostrých zahradnických nůžek, které budou řádně vyčištěny. Nové rostlinky musí být alespoň deset centimetrů dlouhé. Nezapomínejte na odstranění všech květenství z nich. Veškerou energii musí řízkovanec soustředit na vývin kořenového balu a kvetení by jej zbytečně vyčerpalo.  

Klepněte pro větší obrázek
Výsledek práce

Upravené nové jedince zapíchejte do jiffů. Nyní bude zhruba měsíc trvat vývin kořenů. Kontrolujte, zda některá z rostlin netvoří květy, pokud ano, odstraňte je. Zakořeněné sazenice hrnkujte (samozřejmě i s jiffy) do malých květináčků nebo kelímků od jogurtu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A