6
Fotogalerie

Pelargonie na příští rok: ušetřete s vlastními sazenicemi

Chcete-li mít příští rok bohatě kvetoucí balkon stejně krásný jako letos, asi jste již s přípravou sadby pelargonií začali v srpnu. Ani teď však ještě není pozdě: nafotili jsme pro vás přesný postup práce, kterou zvládnete za pár minut.

Každý správný zahrádkář ví o několika různých způsobech předpěstování muškátů. Klasickou osvědčenou technikou je jejich vypěstování ze zakoupených semen. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena: jeden barevný sáček se zhruba deseti semínky přijde na třicet korun a více. 

muskaty.jpg
Máte-li vhodný prostor k zazimování pelargonií, vyzkoušejte si je sami namnožit, ušetříte   

Řízkování je jednoduché 

V posledních letech se začala používat metoda řízkování, kdy se odeberou  vrcholové mladé části rostlin. Řízky nechte zakořenit ve sklenici s vodou, do níž přidáte růstový stimulátor. Až muškáty pustí kořínky, zasaďte je do kelímků. 

muskaty_1.jpg
Řízky odebírejte jen ze silných, zdravých a bohatě kvetoucích rostlin

S řízkovanci rovnou do substrátu? 

V substrátech řízkovance přežívají obtížněji. Často bývají napadány černáním krčku, což v konečném důsledku znamená jejich úhyn. Stejnými symptomy se projevuje i přelití, rostliny chřadnou a žloutnou jim listy. Tento způsob množení se mi neosvědčil. 

Na jiffy nedám dopustit  

Osobně upřednostňuji předpěstování muškátů v jiffech. Nepotřebujete k tomu žádné růstové stimulátory, jen samotné jiffy a misku s vodou, kde budou mladé rostliny přečkávat dobu, než vytvoří kořenový systém. Více o jiffech najdete v článku Vyzkoušeli jste už jiffy?

muskaty3.jpg
Nezapomeňte zkontrolovat, zda nejsou řízkované rostliny napadeny škůdci  

Práce s jiffy od A do Z

Nachystejte si misku nebo malou nádobku s vodou, zahradnické nůžky a jiffy. Ty dejte na pět minut nabobtnat do vlažné vody a poté je umístěte do připravené nádobky. Úroveň vody v ní by měla být ve výši zhruba jednoho centimetru nad dnem, více vody nedávejte. Při přemokření by nové rostlinky začaly odspodu uhnívat a nakonec by z nich nic nezbylo. 

muskaty1.jpg
Příprava vám nezabere více než pět minut, jiffy rovnou nechte nabobtnat 

Pokud máte vše připravené, zvolte si rostliny, z nichž odeberete vrcholové řízky. Vždy vybírejte pouze ze silných rostlin se sytě zelenými listy a velkým množstvím květů. Řízkovanci odebraní ze slabých, nekvetoucích a zažloutlých jedinců by brzy ztratili chuť do života. 

muskaty4.jpg
Takto vypadají správně upravené vrcholové řízky 

Samotný odběr řízků proveďte pomocí ostrých zahradnických nůžek, které budou řádně vyčištěny. Nové rostlinky musí být alespoň deset centimetrů dlouhé. Nezapomínejte na odstranění všech květenství z nich. Veškerou energii musí řízkovanec soustředit na vývin kořenového balu a kvetení by jej zbytečně vyčerpalo.  

muskaty5.jpg
Výsledek práce

Upravené nové jedince zapíchejte do jiffů. Nyní bude zhruba měsíc trvat vývin kořenů. Kontrolujte, zda některá z rostlin netvoří květy, pokud ano, odstraňte je. Zakořeněné sazenice hrnkujte (samozřejmě i s jiffy) do malých květináčků nebo kelímků od jogurtu.

Doporučujeme

Články odjinud