vytisknout velikost písma Pecku nevyhazujte! Exotické mango si můžete vypěstovat doma

Cizokrajné ovoce se většinou objeví na sváteční vánoční tabuli a zřídka nás napadne vypěstovat si je doma. Mango je v obchodech k dostání po celý rok, a tak ani nemusíte čekat na Vánoce.

Uhodnete, odkud mango pochází?

Mangovník je stálezelený strom tropických oblastí východní Asie a Tichomoří. Jeho původním domovem je ale Indie, kde se dosud pěstuje jeden z mnoha druhů mangovníku, Mangifera indica. V dospělosti strom dorůstá deset až čtyřicet metrů a podle druhu rodí půlkilogramové a větší plody vejcovitého tvaru.

Vypěstujte si vlastní ananas. Chutná skvěle a provoní vám celý byt

Vypěstujte si vlastní ananas. Chutná skvěle a provoní vám celý byt

Slupka zralého manga je žlutočervená a skrývá se pod ní lahodná měkká žlutooranžová dužnina, jež obklopuje velké ploché semeno. Právě podle něj můžete odhadnout, ze které oblasti byl plod manga dovezen.

Klepněte pro větší obrázek
Listy mangovníku jsou úzké, až čtyřicet centimetrů dlouhé, v mládí načervenalé 

Upozorňuji: můžete opravdu ale jen hádat, neboť ne vždy se indické druhy pěstují pouze v Indii. Většina indických druhů má plody se semenem obsahujícím jeden zárodek.

Nad radiátorem vám vyklíčí i jiné druhy exotického ovoce a zeleniny

Nad radiátorem vám vyklíčí i jiné druhy exotického ovoce a zeleniny

Indočínské druhy mangovníku mívají semena se dvěma až dvanácti zárodky. V praxi to znamená, že ze semene vyroste buď jedna, nebo více rostlinek: podle toho, odkud plod manga pochází. 

Klepněte pro větší obrázek
Těžké plody visí na koncích tenkých větviček

Pozor na chlazené plody manga

Máte-li v úmyslu zkusit mango vypěstovat v domácích podmínkách, dejte pozor už při nákupu. V obchodech bývají plody uskladněné v chladírně, což může být jednou z příčin, proč semeno nevyklíčí.  

Mangovník potřebuje vlhko, teplo a dostatek světla 

Malým semenáčkům bude nejlépe v pokojovém skleníčku, kde je chráníme před prudkým sluncem. Semeno nejprve opatrně vyjměte z vláknitého obalu, preventivně vykoupejte ve slabém roztoku hypermanganu a zasaďte kolmo jednou třetinou do kokosového substrátu. Ten totiž neobsahuje žádné choroboplodné zárodky bakterií ani plísní. 

Klepněte pro větší obrázek
Při odstraňování vláknitého obalu postupujte opatrně, abyste nepoškodili měkkou část semene 

Květináč umístěte co nejblíž oknu a teplu, které by mělo být odspodu. Výsev udržujte stále vlhký, ale ne přemokřený. Semeno vyklíčí zhruba za jeden až tři měsíce. Od konce února můžete začít přihnojovat kapalným hnojivem pro pokojové rostliny v obvyklém dvoutýdenním intervalu až do počátku září.  

Tehdy mangovník přezimuje v místnosti s teplotou kolem 15 °C a s co největším přísunem světla. Semenáč přesadíme další rok na jaře do směsi složené z jednoho dílu rašeliny (nebo kokosu), kompostu a výživné zahradní půdy.

Klepněte pro větší obrázek
Tak vypadá jednoletý semenáček mangovníku 

Zálivku je potřeba vždy přizpůsobit teplotě. Platí, že raději méně, než mangovník přelít. Interval by měl být asi jako u fíkusu – zalít, až substrát vyschne.

Prvních květů se na mangovníku dočkáte po osmi letech, kdy semenáčky poprvé plodí. Opylení však musíte zajistit sami. Čím více květů ošetříte, tím větší je naděje na alespoň jeden plod.

Mango chutná, léčí, uzdravuje

Dovezené plody manga jsou většinou nedozrálé. Proto uděláte nejlépe, když je necháte při pokojové teplotě vybarvit do žlutočervena. Tehdy získají typickou chuť přezrálé broskve. Většina plodů chutná po pryskyřici, ty méně kvalitní jsou slabě cítit po terpentýnu. 

Klepněte pro větší obrázek
Plody manga se používají v kosmetice k výrobě omlazujících krémů 

Plody manga obsahují C, E a vitamin A v přirozené formě, který nejenže poskytuje organismu dostatek látek proti únavě, ale především působí jako antioxidant. Mango nás chrání před infekcemi, omezuje účinky stárnutí a podporuje trávení.

Pomáhá i při redukční dietě – obsahuje totiž velké množství vlákniny, jež nasytí lačný žaludek a zažene pocit hladu. Z minerálních látek je v mangu nejvíce kyseliny listové a železa, což je obvyklé většinou u zeleniny, ale zřídkakdy u ovoce. 

Klepněte pro větší obrázek
Připravte si výtečný salát z manga s ananasem, jahodami nebo hruškami 

Mango uplatníte v různých pokrmech, především ale v osvěžujících salátech. Rozhodně byste si z něj měli připravit indické čatní, které využijete jako doplněk k masitým pokrmům.  

Pravé indické čatní z manga

  • 60 g cukru 
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 80 ml octa
  • 400 g zralého až přezrálého manga 

Nejdříve ve čtyřiceti mililitrech vody rozpusťte cukr a přidejte oloupaný zázvor nakrájený na kostičky a ocet. Míchejte tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a barvit se dozlatova.  

Potom přidejte mango nakrájené na kostky a odstavte z ohně. Čatní můžete nechat vychladnout a přidat ke kuřecímu masu nebo je plnit zahorka do skleniček. Čatní z manga je výborné jako marináda na grilování bílého masa.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A