Vaše kočička se nedokáže nabažit. Foto: iStock

Vaše kočička se nedokáže nabažit. | Foto: iStock

Kočičí sušenky nemusí chutnat jen kočkám. Foto: iStock

Kočičí sušenky nemusí chutnat jen kočkám. | Foto: iStock

Kočičí sušenky budou oblíbeným zpestřením potravy. Foto: iStock

Kočičí sušenky budou oblíbeným zpestřením potravy. | Foto: iStock

Hlavně sušenky odlište, ať na ně nechodí děti. Foto: iStock

Hlavně sušenky odlište, ať na ně nechodí děti. | Foto: iStock

Pořiďte si ta správná vykrajovátka. Foto: iStock

Pořiďte si ta správná vykrajovátka. | Foto: iStock

Kočičí sušenky nemusí chutnat jen kočkám. Foto: iStock
Kočičí sušenky budou oblíbeným zpestřením potravy. Foto: iStock
Hlavně sušenky odlište, ať na ně nechodí děti. Foto: iStock
Pořiďte si ta správná vykrajovátka. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Pečeme pro kočky. 5 + 1 recept na pamlsky, po kterých se budou olizovat

Péct pro kočky může být stejná radost jako péct pro ostatní členy rodiny, zvlášť když uvidíte, jak domácím mazlíčkům chutná. Máme pro vás šest pamlsků, po kterých se kočky budou olizovat až za ušima, ale které jim i prospějí.

Maso i sýr

Možná máte doma kočku, která je nenáročná a stačí jí jídlo do misky jednou denně. Pravděpodobně ale máte doma pěkně mlsného tvora, který kromě své misky brousí po celé kuchyni a kouká, kde by co zbaštil. Abyste měli přehled o tom, co vaše kočka jí, kupujte jen kvalitní pamlsky. Nebo jí rovnou nějaké sušenky upečte, pak budete mít jistotu, že suroviny jsou v prvotřídní kvalitě.

Péct pro kočky je stejné jako péct pro další členy rodiny, jen ty suroviny jsou trošku jiné – přidáte maso, paštiku nebo třeba sýr… A na posledním receptu si pochutnejte všichni společně!

O sýru se říká, že pro kočky není vhodný, ale pokud je tepelně upravený, je pro ně nejen chutný, ale i prospěšný.

Pokračování 2 / 7

Paštikové kousky

  • 1 konzerva paštiky pro kočky

Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Paštiku na pečicí papír rozetřete zhruba v centimetrové vrstvě a poté jídelním nožem „rozřezejte“ na jednotlivé kostičky tak, aby mezi nimi vznikla malá mezera. Pečte asi 30 minut. Že jsou kostky hotové, poznáte tak, že jsou suché a křupavé. Nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Pokračování 3 / 7

Kočičí rybičky

  • 250 gramů mletého masa
  • 1 střední mrkev
  • 1 hrst ovesných vloček

Mrkev nastrouhejte, v robotu rozmixujte vločky, oboje nasypte do mísy a přidejte maso. Dobře propracujte, pak směs zakryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky, aby se odležela.

Předehřejte si troubu na 180 °C a na plech položte pečicí papír. Pak směs vyndejte z ledničky a vyválejte plát široký asi 1 centimetr. Vykrajujte tvary rybiček, které pokládejte na pečicí papír. Nemáte-li formičku, dělejte prostě malé kuličky, které na plechu lehce rozplácnete. Pečte 15 minut. Skladujte v lednici.

Pokračování 4 / 7

Sušenky z kuřecího masa

  • 250 gramů kuřecího masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 200 gramů rýžové mouky

Kuřecí maso nakrájejte na kousky a uvařte doměkka. Nechte vychladnout a mezitím předehřejte troubu na 175 °C. Vychladlé maso rozmixujte v robotu, přesuňte do misky a vmíchejte vejce, jogurt a olej. Postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne jemné těsto. Z něho pak lžičkou tvarujte na plech malé hrudky, které budete nakonec péct 20 minut. Skladujte v ledničce.

Pokračování 5 / 7

Sýrový kočičí pamlsek

  • 75 gramů čedaru
  • 25 gramů grana padano
  • 150 gramů nízkotučného řeckého jogurtu
  • 120 gramů hladké celozrnné špaldové mouky

Oba druhy sýru najemno nastrouhejte, pak je dobře vymíchejte v misce s řeckým jogurtem a postupně přidávejte mouku. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trošku vody. Těsto zpracujte do bochánku a nechte pár minut odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Plech vyložte pečicím papírem. Z bochánku vyválejte tenkou placku a vykrajujte malé kousky, případně rukama tvarujte malé kuličky. Pečte asi 25 minut, poté nechte dokonale vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku v lednici.

Pokračování 6 / 7

Kočičí pracny

  • 8 vajec
  • půl kila mletého hovězího masa
  • 2 řapíky celeru
  • 4 větší mrkve
  • 2 střední brambory
  • 200 gramů vařené rýže
  • 200 gramů ovesných vloček
  • 50 mililitrů olivového oleje
  • špetka soli

Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory a mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno, celer najemno nasekejte. Vymažte si formičky, buď na větší pracky, nebo třeba na muffiny.

V míse prošlehejte vejce, přidejte maso, celer, mrkev, brambory a promíchejte. Do směsi pak přidejte vločky, rýži, olej, sůl a opět důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Směs plňte do formiček a jako u skutečných pracen těsto pořádně palci vmáčkněte. Dejte do trouby a pečte asi 45 minut, až bude mít masová směs jemnou kůrku.

Nechte asi 10 minut vychladnout a pak je třeba upečené pracny vyklepnout z formiček. Nechte zcela vychladnout. Skladujte v ledničce či v mrazáku. A klidně ochutnejte také!

Pokračování 7 / 7

Jahodové sušenky, na nichž si pochutnáte i vy

  • 400 gramů ovesných vloček
  • 1 jablko
  • 5 jahod
  • 1 vejce
  • 10 malin
  • 20 borůvek

Předehřejte troubu na 200 °C. Hrst vloček dejte stranou a zbytek rozsekejte v mixéru na mouku.

Vysypte do misky a v mixéru rozmixujte všechno ovoce dohromady. Přidejte k vločkám a promíchejte. Nechte 10 minut odpočívat. Pak těsto vyválejte na plát asi centimetr silný a vykrajujte tvary. Plech řídce posypte vločkami, které jste si odložili stranou, a na ně pokládejte sušenky. Pečte asi 18 minut, dokud nebudou dozlatova. Vychladlé můžete podávat nejen kočce, ale i dětem. V chladničce vydrží asi týden, lze i zamrazit.

Doporučujeme

Články odjinud