vytisknout velikost písma Péče o pokojové rostliny v září

Nejen zahradu, ale i pokojové rostliny je zapotřebí připravit na zimní období – jen tak je přežijí bez problémů. Víte, jak se o ně postarat? A co s letněnými kusy, které jste celé léto měli na zahradě nebo terase?

Úměrně se zkracováním světelné části dne zaveďte postupně u svých pokojových rostlin změny v péči. Měly by se týkat zálivky, rosení i hnojení tekutými hnojivy.

Letněné exempláře odstěhujte do tepla 

Pokojové rostliny, které jste celé léto nechali na terase, balkoně nebo v zahradě, nyní postupně přeneste na zimní stanoviště. Vyberte si pro tuto činnost den, kdy bude oblačno a teplota kolem osmnácti stupňů. 

Klepněte pro větší obrázek
Palmy jsou i přes svůj tropický původ v našich podmínkách značně otužilé

Pokud byste je přece jen přenesli za slunečného dne, mějte na paměti, že rychlá změna teploty může u všech exemplářů vyvolat teplotní šok. Po něm následuje ztráta barev rostliny a obvykle i její napadení některou z chorob, případně škůdci, protože je oslabená.

Klepněte pro větší obrázek
Ibišek je nejčastěji letněnou pokojovou rostlinou

K pokojovým rostlinám, které dobře snáší letnění, patří araukárie, bramboříky, citrusy, fíkusy, juky, kaktusy, kapradiny, ibišky, monstery, myrty a sukulenty. Mezi náročnější řadíme difenbachie a orchideje.

Klepněte pro větší obrázek
Během podzimních měsíců postupně uberte na zálivce

Rosení: ochrana před savými škůdci

Druhou skupinou jsou pokojové rostliny žijící po celý rok v bytech nebo zimních zahradách: ananas, dračince, dračinky, mučenky, lopatkovce, scindapsus, toulitky a další. Uvedeným jedincům nedělá letnění příliš dobře, vadí jim teplotní výkyvy mezi dnem a nocí.

S příchodem chladných podzimních dnů a začátkem topné sezony začněte s pravidelným rosením všech rostlin. Pokud tuto činnost zanedbáte, na jejich listech se mohou objevit nehezké hnědé skvrny.

Klepněte pro větší obrázek
Rosení je nutné hlavně v suchých, panelákových bytech

Náhražku rosení představují například keramické misky s vodou, jež umístíte co nejblíže k rostlinám. Důležité je postavit je na slunečné místo – sluníčko je ohřívá, čímž z nich odpařuje vodu a tím zvyšuje vzdušnou vlhkost a pomáhá v boji proti sviluškám.

Postupně snižujte frekvenci zalévání. Pravidelně kontrolujte, zda-li v miskách pod květináči nezůstává voda. Pokud ano, vylijte ji, aby substrát proschnul. Když budete zalévat stále velmi často jako v horkém létě, uděláte více škody než užitku. 

Klepněte pro větší obrázek
U drobnolistých fíkusů dávejte zvláště v zimním období pozor na průvan: má za následek úplnou ztrátu olistění a případně i úhyn rostliny

Pokud je to možné, s přesazováním počkejte až na jarní období. Jakmile se začnou dny prodlužovat a porostou i denní teploty, budete moci i vyvětrat, aniž byste se museli bát o zdraví rostlin.

Vydatnějšími dávkami vody zalévejte jen citrusy, které zaplodily. Ty totiž potřebují množství živin, aby udržely veškeré plody až do zralosti.Všechny rostliny přihnojujute již jen jednou za měsíc, pak budou připraveny, aby bez problémů přečkaly podzim i zimu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |