vytisknout velikost písma Péče o okrasné dřeviny: co musíte stihnout do konce května

Blížící se konec měsíce května by měl všem pěstitelům okrasných dřevin připomenout, že je nejvyšší čas pro některé činnosti. Pokud máte na zahradě nebo v květináči na balkoně jehličnaté stromky, nastává nyní poslední možnost zkrátit jim nové výhony.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Nové výhony se barevně odlišují od starších. Nebojte se je zaštípnout, jehličnanům tím prospějete, zvláště těm, které pěstujete v nádobách 

Zaštípnutí výhonů u jehličnanů

Do této činnosti je vhodné pustit se, jestliže chcete docílit nižšího a kompaktního vzrůstu jehličnanů či jejich netradičního vzhledu. Nové letošní výhony zaštípněte ručně, případně zahradnickými nůžkami v jejich polovině až dvou třetinách.

Odstranění planých výhonů u stromkových forem dřevin

Pěstujete-li stromkovité formy okrasných dřevin, zkontrolujte, zda z podnože nevyrůstají plané výhony. Pokud ano, vylomte je i s větevním kroužkem. V dalších měsících výhony rychle zdřevnatí a jejich odřezávání se tím komplikuje (s větevním kroužkem se často odstraní i spící pupeny).

Klepněte pro větší obrázek
Pro plané výhony je typický silný růst, je proto nutné včas je odstranit

Nedostatek vody ovlivní rostlinu do budoucna

V případě, že jste zjara na zahradu či do nádob vysadili nové dřeviny, pamatujte na jejich zálivku zvláště tehdy, když nastane sušší počasí. Musí být velmi důkladná, aby rostliny řádně prokořenily.

Upřednostněte méně častější, ale vydatnou zálivku před zálivkou pravidelnou, ale povrchovou, při níž dřeviny prokoření především horní vrstvu půdy a jsou pak o to citlivější v dobách sucha.

Klepněte pro větší obrázek
Zálivka je základem pro dobrý růst všech rostlin, ovšem pro nově zasazené exempláře je obzvlášť podstatná

Ochrana dřevin před větrem musí být funkční

Vzhledem k aktuálnímu počasí, které léto až tak úplně nepřipomíná, doporučujeme prohlédnout veškeré opory a úvazky dřevin, aby se při případném větším poryvu větru nevyvrátily. 

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A