vytisknout velikost písma Patizony, nízkokalorické plody plné vitamínů. Jak je správně pěstovat?

Patizon se znovu objevuje na našich zahrádkách. Obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, má málo kalorií, chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Za dobrých podmínek roste jako z vody a plodí jako o závod. Jak ho správně pěstovat, aby byl užitek co největší?

Jak poznat patizon?

Poznat patizon od tykve čili dýně je velmi jednoduché, je totiž kultivarem dýně obyčejné neboli chřestové – Cucurbita pepo, var. cylindrica. Typický pro patizon je diskovitý tvar plodu, na okrajích zvlněný, bílé, žluté či zelené barvy. Samotná rostlina se vzhledem od dýně téměř neliší. Vyroste do mohutného keře, kde se v úžlabí listů tvoří výrazně žluté květy podobné jako u okurky. Květy zůstávají otevřeny pouze jeden den a jsou současně samčí a samičí na jedné rostlině, proto není nutné pěstovat kvůli opylení více rostlin.

Víte, že patizon je vlastně tykev turek?

Víte, že patizon je vlastně tykev turek?

Pěstování na kompostu: Ano, nebo ne?

Kdysi bývalo pravidlem, že tykve se pěstovaly výhradně na kompostu. Což o to, živin tam měla nenasytná rostlina dost, ale mnoho jich tam po ní nezůstalo. Přes sezónu vytáhla z půdy, co mohla. Proto se doporučuje patizony (ale samozřejmě i jiné tykve) pěstovat tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny a v půdě najdou dostatek organických látek bohatých na dusík. Jestliže takovou „záživnou“ půdu na zahradě nemáte, bude nutné dodat pořádně rozleželý kompost, chlévský hnůj nebo doplňovat průběžně živiny speciálním hnojivem pro plodové zeleniny.

Kompostéry aneb Jak si vyrobit cennou surovinu do zahrady

Kompostéry aneb Jak si vyrobit cennou surovinu do zahrady

Jak ho zalévat? Jako okurky

Stejně náročné jsou patizony i na zálivku. Mají rádi stálou vlhkost půdy a doporučuje se zalévat raději méně, ale častěji. Ve vlhkých létech stejně jako okurky trpí porost padlím okurkovým. Stručně řečeno, zálivka i nároky na výživu jsou shodné s pěstováním okurek, ovšem je třeba množství vody přizpůsobit mohutnosti rostliny.

Výživa okurek: základ bohaté úrody

Výživa okurek: základ bohaté úrody

Patizon: Výsev, nebo předpěstování?

Můžeme využít oba způsoby, protože patizon má rád teplo a na záhon se vysazuje až po zmrzlých.

Pěstování ze sazenic: Do květináče s minimálním průměrem 80x80 mm zasadíme 3 semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Na záhon vysadíme v polovině května.

Přímý výsev do volné půdy je vhodný do teplých a chráněných poloh. Semena vyséváme po dvou do hloubky 23–30 mm v poslední dekádě dubna do sponu 1,5 až 1 m. Vzdálenost rostlin při výsadbě ze sadby je shodná.

Další péče o rostliny spočívá v odstraňování plevelů a vydatné a pravidelné zálivce.

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Potravina na hubnutí

Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Mladé plody patizonu se upravují podobně jako cuketa – můžeme ho smažit, plnit masem, přidávat do krémových polévek, syrový použít do salátů. Patizon je rychle měkký, takže se hodí třeba i na přípravu různých minutek a dá se konzervovat v sladkokyselém nálevu tak jako okurky – nakládačky. Starší plody je možné i skladovat stejně jako dýně.

Plody patizonu jsou plné vody, vitamínů a minerálů, ale s nízkým obsahem kalorií. Proto se využívají při redukčních dietách. Pomáhají odstraňovat škodliviny ze střev, podporují trávení, regenerují organismus. Najdeme v nich například železo a draslík, mají nízký obsah sodíku. Doporučují se také pro diabetiky díky minimálnímu obsahu sacharidů.

Recepty z patizonu najdete zde

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |