vytisknout velikost písma Patizony, nízkokalorické plody plné vitamínů. Jak je správně pěstovat?

Patizon se znovu objevuje na našich zahrádkách. Obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, má málo kalorií, chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Za dobrých podmínek roste jako z vody a plodí jako o závod. Jak ho správně pěstovat, aby byl užitek co největší?

Jak poznat patizon?

Poznat patizon od tykve čili dýně je velmi jednoduché, je totiž kultivarem dýně obyčejné neboli chřestové – Cucurbita pepo, var. cylindrica. Typický pro patizon je diskovitý tvar plodu, na okrajích zvlněný, bílé, žluté či zelené barvy. Samotná rostlina se vzhledem od dýně téměř neliší. Vyroste do mohutného keře, kde se v úžlabí listů tvoří výrazně žluté květy podobné jako u okurky. Květy zůstávají otevřeny pouze jeden den a jsou současně samčí a samičí na jedné rostlině, proto není nutné pěstovat kvůli opylení více rostlin.

Víte, že patizon je vlastně tykev turek?

Víte, že patizon je vlastně tykev turek?

Pěstování na kompostu: Ano, nebo ne?

Kdysi bývalo pravidlem, že tykve se pěstovaly výhradně na kompostu. Což o to, živin tam měla nenasytná rostlina dost, ale mnoho jich tam po ní nezůstalo. Přes sezónu vytáhla z půdy, co mohla. Proto se doporučuje patizony (ale samozřejmě i jiné tykve) pěstovat tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny a v půdě najdou dostatek organických látek bohatých na dusík. Jestliže takovou „záživnou“ půdu na zahradě nemáte, bude nutné dodat pořádně rozleželý kompost, chlévský hnůj nebo doplňovat průběžně živiny speciálním hnojivem pro plodové zeleniny.

Kompostéry aneb Jak si vyrobit cennou surovinu do zahrady

Kompostéry aneb Jak si vyrobit cennou surovinu do zahrady

Jak ho zalévat? Jako okurky

Stejně náročné jsou patizony i na zálivku. Mají rádi stálou vlhkost půdy a doporučuje se zalévat raději méně, ale častěji. Ve vlhkých létech stejně jako okurky trpí porost padlím okurkovým. Stručně řečeno, zálivka i nároky na výživu jsou shodné s pěstováním okurek, ovšem je třeba množství vody přizpůsobit mohutnosti rostliny.

Výživa okurek: základ bohaté úrody

Výživa okurek: základ bohaté úrody

Patizon: Výsev, nebo předpěstování?

Můžeme využít oba způsoby, protože patizon má rád teplo a na záhon se vysazuje až po zmrzlých.

Pěstování ze sazenic: Do květináče s minimálním průměrem 80x80 mm zasadíme 3 semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Na záhon vysadíme v polovině května.

Přímý výsev do volné půdy je vhodný do teplých a chráněných poloh. Semena vyséváme po dvou do hloubky 23–30 mm v poslední dekádě dubna do sponu 1,5 až 1 m. Vzdálenost rostlin při výsadbě ze sadby je shodná.

Další péče o rostliny spočívá v odstraňování plevelů a vydatné a pravidelné zálivce.

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Potravina na hubnutí

Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Mladé plody patizonu se upravují podobně jako cuketa – můžeme ho smažit, plnit masem, přidávat do krémových polévek, syrový použít do salátů. Patizon je rychle měkký, takže se hodí třeba i na přípravu různých minutek a dá se konzervovat v sladkokyselém nálevu tak jako okurky – nakládačky. Starší plody je možné i skladovat stejně jako dýně.

Plody patizonu jsou plné vody, vitamínů a minerálů, ale s nízkým obsahem kalorií. Proto se využívají při redukčních dietách. Pomáhají odstraňovat škodliviny ze střev, podporují trávení, regenerují organismus. Najdeme v nich například železo a draslík, mají nízký obsah sodíku. Doporučují se také pro diabetiky díky minimálnímu obsahu sacharidů.

Recepty z patizonu najdete zde

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Uš…

Nedáte dopustit na zeleninu z vlastní sklizně, ale sazenice pořizujete na trhu nebo v zahradnictví? Zkuste letos udělat změnu. Sadbu si předpěstujte. Nejenže vás to vyjde podstatně levněji, ale zároveň budete mít kvalitní a silné sazeničky.

26.  3.  2019 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |