Parkety jako základ interiéru

Parkety jako základ interiéru

Parkety již dlouho patří k reprezentativním druhům podlahové krytiny. Svou pozici si udržují navzdory konkurenci jiných typů podlah.

Parkety patří ke standardním podlahovým materiálům a mají několikasetletou tradici. Přestože jim díky nejrůznějším vylepšením (např. v úpravě povrchu a v pokládce) konkurují ostatní typy dřevěných podlah, stále si parkety udržují standard vysoce kvalitní, reprezentativní technologie.

Parkety podle druhu

Označení parketová podlaha znamená dřevěnou podlahu, jejíž nášlapná vrstva sestává z dřevěných dílců-parket uspořádaných do různých vzorů. Minimální tloušťka nášlapné vrstvy tohoto typu podlahy je přitom podle evropské normy 2,5 mm. U parketových podlah pak ještě rozlišujeme mozaikové a kazetové podlahy, parketové vlysy a tzv. lamparkety (lamelové parkety).

Mozaikové a kazetové parkety – jsou zhotovovány z lamel nebo vlysů malých rozměrů, které jsou poskládány do různých vzorů. Tabule s takto uspořádanými vzory jsou buď z rubové strany nalepeny na síťovinu, anebo jsou po lícové straně fixovány krepovou páskou, které se po nalepení obrousí.
Parketové vlysy – jde o parketové vlysy s perem a drážkou. Rozlišuje dva druhy parketových vlysů

  • parketový vlys, který má jedné straně drážku a na druhé pero
  • parketový vlys, který má na obou stranách drážku a používá se cizí pero

Parketové vlysy se skládají do různých vzorů - stromečkový, rybinový apod.

Lamparkety –
čtyřstranně opracované přířezy – parketové dílce, malých rozměrů (podobně jako vlysy) s rovnými boky bez pera a drážky.

Vlivy, s nimiž musíme počítat

Při výběru a posuzování parket jako dřevěného výrobku musíme brát v úvahu určitá obecně platná pravidla. Dřevo jako přírodní materiál je citlivé na teplotu prostředí a relativní vlhkost vzduchu. S přijímáním a vydáváním vlhkosti jsou svázány rozměrové změny dřeva – bobtnání a sesychání. Problémy spojené s rozměrovými změnami dřeva pomáhá celoplošné přilepení parket k podkladu a také správný způsob povrchové úpravy. Při lakování ale lak nesmí zatéct mezi jednotlivé parkety a slepit je dohromady.
Velikost rozměrových změn je rozdílná u různých druhů dřev. Největší rozměrové změny jsou u habru a buku. Menší objemové změny vykazuje dub, javor a také měkká jehličnatá dřeva, jako modřín a smrk. Nízké hodnoty rozměrových změn vykazují také některé exotické dřeviny, například teak.

Základní podmínka: tvrdost

Pro praktickou funkci parketové podlahy je rozhodující tvrdost dřeva. Trvanlivost podlahy je jí přímo úměrná – čím tvrdší je dřevo, tím menší je riziko mechanického poškození. To, jak je konkrétní dřevo tvrdé, je určeno jeho hustotou, a tu zase ovlivňuje prostředí, ve kterém strom roste.

Tvrdost dřeva již více než sto let určuje mezinárodně uznávaný Brinellův test. Zkouška spočívá v tom, že se do měřeného materiálu určitou silou zatlačuje kalená ocelová kulička a po odlehčení zůstane v materiálu vytlačený důlek (vtisk) kuličky. Tento otisk je tím větší, čím měkčí je zkoušený materiál.

Vzhledem k tomu, že dřevo je živým materiálem s proměnlivou strukturou vzniklou v průběhu mnoha let růstu, provádí se zkouška podle Brinella pro každý druh dřeva vícekrát na různých místech a tvrdost uvedená v tabulce je průměrem z naměřených hodnot. Znamená to tedy, že čím vyšší je hodnota tvrdosti podle Brinella, tím je dřevěná podlaha odolnější a trvanlivější.

Průměrné hodnoty tvrdosti některých druhů dřeva (Brinellův test)

druh

stupeň tvrdosti

jatoba (diamantová třešeň)

5,6

kanadský javor

4,8

jasan

4,0

dub

3,7

javor

3,3

ořech

3,2

třešeň

3,1

bříza

2,6

Tvrdost dřeva můžeme také výrazně ovlivnit vhodnou volbou povrchové úpravy. Použitím laku s vysokou tvrdostí můžeme podstatným způsobem zvýšit tvrdost povrchu podlahy a zvětšit její odolnost proti mechanickému poškození. Zvláště dobrých výsledků je dosahováno v případě továrně nanášených laků vytvrzovaných UV zářením.

Izolace: plus i minus

Příznivý účinek parket při jejich použití na podlaze způsobuje i nízká tepelná vodivost tohoto přírodního materiálu. Při chůzi naboso podlaha působí příjemně, nechladí jako dlažba nebo beton. Pozitivní roli tak parketová podlaha může sehrát i jako teplotní izolant, tuto vlastnost masivního dřeva v parketovém povrchu je ale nutné vzít v úvahu, pokud plánujeme v domě podlahové topení. V tomto případě je nízká tepelná vodivost masivu nevýhodou. Podlahové topení sice lze s parketovou podlahou spojit navzdory tomu, že má dřevo velktý tepelný odpor a že je v podlaze s topením vystaveno poměrně extrémním podmínkám, je ale třeba, aby pro daný typ podlahy výrobce měl patřičnou certifikaci.

Doporučujeme

Články odjinud