Rajčata jsou nejčastěji pěstovanou zeleninou. Už dávno ale nemusí být jen červená a kulatá. Zajímavou možností jsou rajčata papriková, která vynikají neobvyklým tvarem i výraznou chutí.
Na první pohled připomínají papriky. Papriková rajčata mají protáhlý tvar a na konci se zužující do špičky. Jejich dužina už ale zase připomíná rajče – je masitá, s nízkým obsahem šťávy a menším počtem semen. Jejich chuť je sladká s nízkým obsahem kyselin.
Papriková rajčata zaujmou na první pohled každého, kdo vyhledává exotické plody. Jejich přesný původ není znám, ale zřejmě jde o starou odrůdu rajčat z Jižní Ameriky. Do Evropy se pravděpodobně dostaly až v 16. či 17. století, ale zpočátku se zde pěstovaly spíše jako kuriozita. Větší popularity se papriková rajčata dočkala až v 19. století, kdy se začala šlechtit nová, sladší a výnosnější odrůda.
Pěstování a nároky
Papriková rajčata jsou obecně náročnější na pěstování než klasické odrůdy rajčat.
- Potřebují zejména vyšší teplotu, takže jsou ideální k pěstování ve fóliovnících a sklenících. Optimální teplota pro jejich růst se pohybuje mezi 20 a 25 °C. Pokud se rozhodnete pěstovat je na zahrádce, vybírejte místo chráněné před větrem a s dostatkem slunečního svitu.
- Vyžadují propustnou a humózní půdu s dostatkem živin, pravidelnou zálivku a hnojení dvakrát až třikrát během vegetace tekutým hnojivem pro rajčata.
- Tyčkové odrůdy dorůstají do výšky až 2 metry, proto je nutná opěrná konstrukce. Pravidelně zaštipujte boční výhonky.
Paprikové rajče je královnou omáček
V Itálii se papriková rajčata používají k výrobě tradiční omáčky zvané passata di pomodoro, takže je jasné, že v kuchyni najdou své místo. Kromě omáček jsou výborná také na výrobu kečupů a leča. Pochutnáte si ale i na syrových plodech, které se hodí na přímý konzum či do salátů.
Odrůdy paprikového rajčete
'Andine Cornue Andenhorn' – pozdní odrůda tyčkového paprikového rajčete s podlouhlými plody červené barvy a malým počtem semen. Dosahují hmotnosti až 250 g a dají se dobře krájet. Odrůda se hodí na přípravu kečupů, omáček či k přímé spotřebě.
'Cornabel F1' – tradiční francouzská odrůda typu Cornue des Andes, typické jsou pro ni plody ve tvaru podlouhlých paprik s originální malinovou chutí. Rostlina s nekonečným růstem a silnou vitalitou, vhodná i pro předpěstování. Plody dosahují hmotnosti 180 až 250 gramů. Existují i jednotlivé kusy o hmotnosti 350 gramů. Vyznačují se jedinečnou chutí. Plody mají mnoho komor, jsou masité, ideální k přímé konzumaci v sendvičích, salátech a pyré.
'Hugo' – polopozdní odrůda, má plody velké až velmi velké, o hmotnosti až 200 gramů, tvarem připomíná plod papriky. Plody jsou masité, ve zralosti s vysokým obsahem sušiny. Příčné řezy plodů jsou vhodné ke grilování, do sendvičů i hamburgerů.
'Sanmaro F1' – polopozdní hybridní odrůda tyčkového rajčete typu San Marzano s většími podlouhlými plody s masitou dužninou a výbornou nasládlou chutí. Plody jsou po rozkrojení vhodné k sušení a následnému nakládání v olejových nálevech s bylinkami.
'Striped Roman' – produkuje podlouhlé červené plody se žlutým až oranžovým pruhováním ve tvaru šišek, které mohou dosahovat délky přibližně 10 cm a jsou ideální pro další zpracování ve formě omáček, kečupů nebo na sušení. Odrůda je ceněna nejen pro svou odolnost vůči některým nemocem a škůdcům, ale také pro svůj vzhled a chuť. Rajčata 'Striped Roman' jsou známá svou bohatou a sladkou chutí, která je dobře vyvážená příjemnou kyselostí.
'Pozzano' – odrůda, která poskytuje bohatou sklizeň, přizpůsobenou pro pěstování v květináčích. Dlouhé, lahvovité, jasně červené ovoce.
'Opalka' – tyčková odrůda rajčete, které lze pěstovat ve venkovních záhonech či ve sklenících a fóliovnících. Odrůda pochází z Polska a typické jsou pro ni menší plody podlouhlého tvaru dozrávající do sytě červené barvy.
'San Marzano' – Pozdní odrůda tyčkového rajčete vhodná pro polní pěstování z předpěstované sadby. Plody jsou protáhlého tvaru.